ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 - Πρωθυπουργός άγνωστος Χ: Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης και… πολίτες παίρνουν θέση

Εκλογές 2023 - Πρωθυπουργός άγνωστος Χ: Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης και… πολίτες παίρνουν θέση
INTIME

Εκλογές 2023: Η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για τον «άγνωστο Χ» στη θέση του πρωθυπουργού έχει ανεβάσει και πάλι το «πολιτικό θερμόμετρο», καθώς αρχηγοί αλλά και πολίτες καλούνται να τοποθετηθούν επ’ αυτού.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με την άρνησή του να πάρει μέρος σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα, έχει γίνει κεντρικό πρόσωπο της προεκλογικής περιόδου. Εκ των πραγμάτων άλλωστε το ΠΑΣΟΚ, από την 3η θέση στην οποία αναμένεται – εκτός απροόπτου - να καταταχθεί στις κάλπες της 21ης Μαΐου, έχει ρόλο ρυθμιστικού παράγοντα για την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Πολιτικοί αρχηγοί και πολίτες – μέσω των δημοσκοπήσεων- καλούνται να πάρουν θέση επ’ αυτού, ενώ ακόμα και το ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει στην προεκλογική του καμπάνια τον «άγνωστο Χ», όπως κωδικοποιήθηκε η πρόταση του προέδρου του.

Με δύο σποτ, αρχικά προανήγγειλε πως θα αποκαλύψει ποια είναι η πρόταση του Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια, εμφανίστηκε και δεύτερο σποτ, το οποίο δεν αποκάλυπτε, βέβαια, κάποιο πρόσωπο αλλά την προγραμματική πρόταση του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Ψηφίζεις ΝΔ για να έχεις Μητσοτάκη πρωθυπουργό»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εφημερίδα Μακεδονία και ερωτώμενος σχετικά με την άρνηση του Νίκου Ανδρουλάκη να τον δεχθεί για πρωθυπουργό, απάντησε «αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα».

Ανέφερε συγκεκριμένα: «Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πότε μιλάει για έναν άγνωστο Χ πρωθυπουργό και πότε για ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Όχι, δηλαδή γι΄ αυτόν που θα έχουν προκρίνει με την ψήφο τους οι πολίτες. Μύλος!

Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Ψηφίζεις Νέα Δημοκρατία για να έχεις Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Έστω, ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ για να έχεις Τσίπρα πρωθυπουργό. Αν υπάρχει άλλη πρόταση ας κατατεθεί στο τραπέζι. Οι πολίτες θέλουν να ξέρουν ποιος θα κυβερνήσει. Δεν πάνε σε «ραντεβού στα τυφλά»«. Γιατί το μέλλον τους δεν μπορεί να βαδίσει στα τυφλά».

«Ποιο προοδευτικό κόμμα θα οδηγήσει σε δεύτερες και τρίτες κάλπες;»

Με λιγότερο επιθετικό τόνο απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Καθημερινή. Παρόλα αυτά, απορρίπτει κάθε σκέψη για πρωθυπουργό άλλον πέρα από τον αρχηγό του πρώτου κόμματος.

«Δεν θα κουραστώ να το λέω. Ανάμεσα στις προεκλογικές τακτικές και στις μετεκλογικές κινήσεις μεσολαβούν οι εκλογές. Η ψήφος του λαού καθορίζει τα δεδομένα, τους συσχετισμούς και τις εξελίξεις.

Και όταν ο λαός αποφανθεί, όπως πιστεύω ότι θα κάνει, όταν δώσει με την ψήφο του σαφή εντολή για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, δεν μπορώ να φανταστώ ποιο προοδευτικό κόμμα και με ποια επιχειρήματα θα αναλάβει την ευθύνη και το κόστος με οποιοδήποτε πρόσχημα, να οδηγήσει τη χώρα στις δεύτερες και τις τρίτες εκλογές που επιδιώκει η ΝΔ».

Ανδρουλάκης: «Αν δεν θέλει κάποιος ας μην συνεργαστεί μαζί μας»

Από την πλευρά του και μιλώντας στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντά «αν δεν θέλει κάποιος ας μην συνεργαστεί μαζί μας, απλό είναι» εμμένοντας στη θέση που έχει εκφράσει. «Δεν επιβάλλουμε τίποτα. Συζητάμε για να έχουμε συγκλίσεις στο πρόγραμμα και πρόσωπα κοινής αποδοχής. Δεν επιβάλλουμε. Αν δεν θέλει κάποιος, ας μη συνεργαστεί μαζί μας. Είναι τόσο απλό. Η ευθύνη για τη σταθερότητα είναι αναλογική και επιμερίζεται βάσει της λαϊκής ετυμηγορίας. Αν ο ελληνικός λαός δώσει ισχυρότερα ποσοστά σε άλλα κόμματα, τότε έχουν μεγαλύτερη ευθύνη από εμάς.

Αν συμφωνεί ο κ. Τσίπρας με τον κ. Μητσοτάκη ότι πρωθυπουργός πρέπει να είναι μόνο ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, ας κάνουν ένα προγαμιαίο συμβόλαιο και ας πουν ότι όποιος είναι πρώτος από τους δύο τους θα γίνει πρωθυπουργός με τη στήριξη του άλλου. Εμείς έχουμε μια άλλη ατζέντα.

Για εμάς αυτά τα δύο πρόσωπα έχουν κριθεί. Οκτώμισι χρόνια έχουν φορτώσει πολλά δεινά στον ελληνικό λαό. Θεωρούμε ότι εκείνοι που έχουν πρωταγωνιστήσει στα προβλήματα δεν μπορούν να είναι πρωταγωνιστές των λύσεων. Γι αυτό λέμε σταθερότητα, προοδευτική ατζέντα και συγκλίσεις σε πρόγραμμα και σε πρόσωπα που μπορούν να εκφράσουν πολιτικές συμμαχίες».

Δεν συμφωνούν ούτε οι πολίτες με την πρόταση Ανδρουλάκη

Ούτε όμως οι πολίτες δείχνουν έτοιμοι να δεχτούν πρόσωπο άλλο από τον αρχηγό του πρώτου κόμματος στην πρωθυπουργία. Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB για το Newsbomb.gr με την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη «συμφωνεί» το 10.8% των ερωτηθέντων, ενώ «μάλλον συμφωνεί« 20.8%. «Σίγουρα διαφωνεί» το 33.6%, ενώ «μάλλον διαφωνεί το 15%», δηλαδή στο σύνολο το 48.6% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ το 19.9% -ποσοστό, επίσης, μεγάλο- δεν εκφράζει άποψη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς το συγκεκριμένο ερώτημα, έχει και ο τρόπος που κατατάσσονται οι απαντήσεις, σε σχέση με το ποιο κόμμα ψήφισαν οι ερωτώμενοι στην εκλογική αναμέτρηση του Ιουλίου, του 2019, καθώς καταγράφονται αντιφατικά μηνύματα. Όπως το ότι με την πρόταση του αρχηγού του πάλαι ποτέ κραταιού κινήματος αυτή δεν συμφωνούν ούτε οι μισοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ του 2019.

Σχετικές ειδήσεις