ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΤΟΥΡΚΙΚΑ ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΚΤΟΝΩΣΗ

ΕΘΝΙΚΑ

Ο «άλλος» Ερντογάν μετά τη νίκη στις εκλογές – «Σημάδια» για πρόσκαιρη ηρεμία στα Ελληνοτουρκικά

ελληνοτουρκικά ερντογάν
Η επανεκλογή του Ερντογάν φαίνεται πως φέρνει - πρόσκαιρη έστω - εκτόνωση στα ελληνοτουρκικά.
AP Photo/Burhan Ozbilici

Η νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν διαφοροποίησε την αλλαγή κλίματος στα ελληνοτουρκικά. Τα «σημάδια» που δείχνουν ότι θα συνεχιστεί η εκτόνωση της έντασης και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε ξανά τις εκλογές στην Τουρκία, συνεπώς στη μία πλευρά του Αιγαίου δεν θα αλλάξει τίποτα από πλευράς κυβέρνησης. Στην Ελλάδα θα χρειαστεί υπομονή μέχρι τις 25 Ιουνίου, με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιζητά την αυτοδυναμία έτσι ώστε να υπάρξει και στην άλλη πλευρά του Αρχιπελάγους κυβερνητική συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως το κλίμα στα Ελληνοτουρκικά οδεύει προς μία συνεχή εκτόνωση. Αυτό, τουλάχιστον, έδειξαν τα πρώτα «σημάδια» τόσο από την Αθήνα, όσο και από την Άγκυρα.

Προφανώς και την 29η Μαΐου ο Ερντογάν δεν θα μπορούσε να μην κάνει την παραμικρή αναφορά στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Το πανηγυρικό μήνυμα στα social media και η παρομοίωση της εκλογικής του νίκης με την εκπόρθηση της Πόλης το 1453, ήταν το μίνιμουμ μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν συνήθως, τέτοια ημέρα, επί κυβερνήσεως του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Το γεγονός, μάλιστα, ότι δεν έγινε τελικά η αναμενόμενη «φιέστα» το βράδυ της ίδιας ημέρας, ενισχύει την άποψη ότι ο Ερντογάν αρχίζει να ρίχνει «ματιές» προς τη Δύση και επιχειρεί να κρατήσει… χαμηλά τη μπάλα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε προεκλογική του ομιλία έκανε γνωστό ότι θα συγχαρεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εκλογική του νίκη. Διαμήνυσε, βέβαια, με τη σειρά του ότι θα ξεκαθαρίσει πως δεν μπορεί να γίνει ανεκτή οποιαδήποτε αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και πως τα εξοπλιστικά προγράμματα και ο φράκτης στον Έβρο θα ολοκληρωθούν αν συνεχίσει στη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν ανέβηκαν, όμως, οι τόνοι όπως συνέβαινε στο παρελθόν επί πρωθυπουργίας του ως απάντηση στις «κορώνες» της Άγκυρας.

Από τα πλέον σημαντικά «σημάδια», ωστόσο, ήταν ένα εκτενές άρθρο που αναρτήθηκε στο πρακτορείο Anadolu. Με τίτλο «Βήματα από την Τουρκία και την Ελλάδα για μείωση της έντασης στο Αιγαίο», το άρθρο αναφέρεται στις αλλαγές στο πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, αλλά και σε πρόσφατες δηλώσεις των δύο υπουργών Άμυνας.

«Μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα, συνεχίζονται οι εργασίες για τη βελτίωση της θετικής ατμόσφαιρας στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρει μεταξύ άλλων το Anadolu. Επιπλέον, υποστηρίζει πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία ακύρωσαν μεγάλες ναυτικές ασκήσεις, την «Καταιγίδα» και τον «Θαλασσόλυκο» αντίστοιχα, πραγματοποιώντας στη θέση τους γυμνάσια πολύ μικρότερης κλίμακας.

Στα βήματα για τη μείωση της έντασης, το άρθρο καταγράφει και τις πρόσφατες δηλώσεις που έκαναν Χουλουσί Ακάρ και Νίκος Παναγιωτόπουλος. Οι δύο υπουργοί Άμυνας στις τελευταίες τοποθετήσεις τους κατεβάζουν τους τόνους, ενώ ο κ. Παναγιωτόπουλος τον Απρίλιο είχε επισκεφθεί το Χατάι και είχε χαρακτηριστεί τον σεισμό της Τουρκίας ως την «καταστροφή του αιώνα».

Μένει να φανεί, αφού ορκιστεί και η κυβέρνηση Ερντογάν την Παρασκευή και μοιραστούν τα χαρτοφυλάκια στους υπουργούς του, αν αυτό το θετικό κλίμα θα έχει και συνέχεια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει το αν θα αξιοποιηθεί, και ποια στάση θα κρατήσει, ο εθνικιστής Σινάν Ογάν που στήριξε στον δεύτερο γύρο τον Ερντογάν, αλλά και πως θα αντιδράσει μετά τις 25 Ιουνίου η νέα ελληνική κυβέρνηση σε όσα θα έχουν ήδη επικοινωνηθεί από την Άγκυρα.

Σε κάθε περίπτωση, ήδη ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει μια διαλλακτική στάση σε όλα τα διπλωματικά μέτωπα. Στην επικοινωνία με τον Αλ Σίσι έγινε λόγος για αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων Καΐρου και Άγκυρας ενώ στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν έθεσε τα θέματα που απασχολούν την Τουρκία, χωρίς, όμως, να σηκωθούν οι τόνοι...

Σχετικές ειδήσεις