ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ - ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι ο ΣΥΡΙΖΑ - Η ενότητα το διακύβευμα της επόμενης ημέρας

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι ο ΣΥΡΙΖΑ - Η ενότητα το διακύβευμα της επόμενης ημέρας

Βολές Σκουρλέτη, Τζουμάκα, Κούλογλου Παπαδημούλη κατά της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ

Προβληματισμένοι εμφανίζονται πολλοί βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είχαν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου, από τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στη μάχη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τη νέα πολιτική που θα χαράξει στο κόμμα.

Σε συνεντεύξεις τους το πρωί, εκφράζουν τον προβληματισμό τους και την ανησυχία τους για την πορεία του κόμματος υπό τη νέα ηγεσία και υπογραμμίζουν πως ο νέος πρόεδρος δεν έχει λευκή επιταγή.

Στον αντίποδα, το στρατόπεδο του Στέφανου Κασσελάκη διαμηνύει πως σε περίπτωση που ορισμένοι διαφωνούν με τις αλλαγές που σχεδιάζει η νέα ηγεσία και την περπατησιά της, υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι.

Το νέο πλαίσιο ξεκαθάρισε νωρίς το πρωί ο στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, Ευάγγελος Αποστολάκης, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα με αποδέκτες την εσωκομματική αντιπολίτευση του κόμματος.

Η επόμενη ημέρα στο κόμμα χρειάζεται καθαρές θέσεις και καθαρές κινήσεις, δεν υπάρχει περιθώριο για χάσιμο χρόνου και αντιπαραθέσεις χωρίς νόημα, διαμήνυσε στο πρώτο μήνυμά του ο στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, είπε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ με τον Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.

Υπογράμμισε πως μετά την αναμέτρηση καλό θα είναι να δεχθούν όλοι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο αρχηγός του κόμματος. Εάν δεν γίνει, το εγχείρημα δεν θα πετύχει, πρόσθεσε και τόνισε πως ο νέος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να κάνει τις αλλαγές. Η κοινωνία δεν του είπε να ξανακάνει τα ίδια, σημείωσε με νόημα.

Επανέλαβε ότι πρέπει να δεχθεί όλο το σύστημα πως υπάρχει ένα καινούργιο ξεκίνημα, τα πράγματα μπαίνουν σε μια νέα σειρά.

Παράλληλα, αναγνώρισε πως δεν είναι εύκολο να καταπιείς το γεγονός ότι κάποιος μέσα σε 20 ημέρες κατάφερε να πάρει το κόμμα στα χέρια του και με τέτοια διαφορά. Αν δεν το κάνουν υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι, προειδοποίησε.

«Ούτε τάσεις, ούτε φατρίες, ούτε επαναστάσεις μέσα στο κόμμα, ούτε εσωτερική αντιπολίτευση» υπογράμμισε.

Νίκος Παππάς: Ο Κασσελάκης έχει εντολή μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Δεν θα αξιώσει παραιτήσεις

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογική νίκη του Στέφανου Κασσελάκη έδωσε στην πρωινή εκπομπή του MEGA ο Νίκος Παππάς.

Όπως τόνισε ο κ. Παππάς, ο οποίος είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη, είπε ότι ο νέος πρόεδρος έχει μια πολύ καθαρή εντολή για τον μετασχηματισμό σε μια αριστερή, προοδευτική, δημοκρατική παράταξη.

Ερωτηθείς για την πρώτη αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, προσδιόρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκτείνεται από την Αριστερά έως το δημοκρατικό κέντρο.

Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά τη διαδικασία διεύρυνσης προς το Κέντρο.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα αν θα είναι στη Βουλή ο κ. Κασσελάκης, είπε πως δεν θα αξιώσει παραιτήσεις για να μπει. Δεν θα είναι πρόβλημα αυτό για μας, προσέθεσε.

Σκουρλέτης: «Αυτό δεν είναι προοπτική νίκης, είναι προοπτική εξαΰλωσης»

Γραμμή απέναντι στη νέα ηγεσία φαίνεται να τραβά ο πρώην γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος υποδέχθηκε με έντονη κριτική διάθεση την επικράτηση και εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος.

«Έχουμε πολλά ερωτήματα μπροστά μας και πολλές αβεβαιότητες» σχολίασε αρχικά ο κ. Σκουρλέτης στην πρωινή εκπομπή του ACTION 24.

Αναφερθείς στο σύνθημα«Στέφανε, άλλαξε τα όλα», που ακούστηκε κατά την υποδοχή του Στέφανου Κασσελάκη χθες το βράδυ στην Κουμουνδούρου, διερωτήθηκε: «Όλα; Τι; Σημαίνει τη μετάλαξη του, να μην είναι αριστερό κόμμα».

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, είπε πως ο κ. Κασσελάκης προσπαθούσε να πείσει, κατά την προεκλογική περίοδο, ότι ήταν φυτευτός του Τσίπρα και επισήμανε: «Έχουμε προκηρύξει το έκτακτο συνέδριο και ελπίζω εκεί να έχουμε πιο βαθυστόχαστες και πιο πολιτικές απαντήσεις».

Περαιτέρω, έκανε λόγο για αοριστολογίες και εξέφρασε τον φόβο του για το μέλλον του χώρου. «Αυτό δεν είναι νικηφόρα προοπτική, είναι προοπτική εξαϋλωσης. Άρα, απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα και σε κάθε περίπτωση το Συνέδριο δίνει τις απαντήσεις» ανέφερε.

Τζουμάκας: Μεταβατικός αρχηγός ο Κασσελάκης

Τη σκυτάλη πήρε λίγο αργότερα ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος υποστήριξε ότι κάποιοι έφεραν τον Στέφανο Κασσελάκη στην Ελλάδα από την Αμερική: «Υπάρχει μεγαλύτερο ανέκδοτο από αυτό;» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα δούμε αν θα πρόκειται για νέα φάρσα στην πολιτική ιστορία».

Ο Στέφανος Τζουμάκας ήταν κατηγορηματικός: «Με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα δημιουργήθηκε μια κρίση ηγεσίας στον χώρο και μια κρίση ηθικής. Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν τυχοδιώκτες για να μπουν στην πολιτική και να μπουν στην χώρα».

Ο κ. Τζουμάκας, όμως, δεν έμεινε μόνο σε αυτά. Είπε ακόμη ότι η παραμονή του στο κόμμα θα εξαρτηθεί από την πορεία που θα έχει αυτό. «Αυτό θα κριθεί από την πορεία της πολιτικής που θα έχει ο χώρος αυτός. Εάν ο χώρος αυτός παραεκφυλιστεί...». Στο ερώτημα, μάλιστα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μείνει ενωμένος, ο κ. Τζουμάκας απάντησε: «Με αυτή την πολιτική με τίποτα». Και σε εκείνο το σημείο τόνισε: «Μπορεί ο Κασσελάκης να είναι μεταβατικός αρχηγός».

Κούλογλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε - Μετεξελίχθηκε από ροκ συγκρότημα σε ελαφρύ ποπ

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου αναφερθείς στην επόμενη ημέρα του κόμματος, είπε πως το κόμμα τελείωσε όπως το ξέραμε ως αριστερό. «Έχουμε ένα καινούργιο κόμμα, αλλά είναι ένα καινούργιο κόμμα» σημείωσε περαιτέρω και πρέπει να δούμε αν θα είναι ένα άλμα προς τα εμπρός ή άλμα προς το κενό» επισήμανε.

Παρατήρησε πως δεν άκουσε χθες από τον Στέφανο Κασσελάκη τη λέξη Αριστερά και συμπλήρωσε ότι είναι μια μετεξέλιξη από ροκ συγκρότημα σε ελαφρύ ποπ.

Εστιάζοντας στον Στέφανο Κασσελάκη, είπε πως δεν ξέρει την πολιτική πολύ καλά, θα πρέπει να δώσει εξετάσεις.

Στη συνέχεια, εκτίμησε πως κανείς δεν θα ξεκινήσει τώρα ανταρτοπόλεμο.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν και για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές, κάνοντας λόγο για εκφυλιστική κατάσταση στην ιδεολογία, που πλέον είχαν χαθεί οι αναφορές. Η κομματική γραφειοκρατία ήταν όλα αυτά τα χρόνια εξοργιστική, ανέφερε επιπροσθέτως.

Καραμέρος: Μπαίνει σε διαφορετική τροχιά ο ΣΥΡΙΖΑ με Κασσελάκη - Κανείς δεν παίρνει «λευκή επιταγή»

Σαφές μήνυμα στη νέα ηγεσία πως κανείς δεν παίρνει λευκή επιταγή και ότι όλοι θα κριθούν στην πορεία, εξέπεμψε ο Γιώργος Καραμέρος.

«Στήριξα την Έφη Αχτσιόγλου και δεν άλλαξα ποτέ», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 με τους Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, λίγες ώρες μετά τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη.

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ εξαιρετικό για ένα ανοικτό, προοδευτικό, δημοκρατικό κόμμα που μπαίνει σε μια διαφορετική τροχιά.

«Χθες μπήκε σε μια υπερβατική γραμμή στην ελληνική κοινωνία με την εκλογή του κ. Κασσελάκη, ο οποίος δεν εξελέγη μέσα από μηχανισμούς», πρόσθεσε.

Περαιτέρω, επισήμανε ότι κανείς δεν παίρνει λευκή επιταγή και ότι όλοι θα κριθούν στην πορεία.

Παπαδημούλης: Δεν αρκεί ένα πρόσωπο - Με την Αχτσιόγλου θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα

Το Συνέδριο δεν πρέπει να αργήσει και πρέπει να γίνει χωρίς καθυστέρηση, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι γνωστό ότι ψήφισα την Έφη Αχτσιόγλη ως την καταλληλότερη επιλογή» ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑμιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 λίγες ώρες μετά τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη.

Υπερασπίστηκε την επιλογή του στην Έφη Αχτσιόγλου, γιατί θεωρεί ότι θα μπορούσε το κόμμα να πάει καλύτερα και προσυπογράφει την «ενωτική δήλωσή της».

Απευθυνόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη και σε όσους τον στήριξαν, είπε πως το έργο της ανάκαμψης, της διόρθωσης της μεγάλης ήττας, είναι συλλογικό και ότι δεν αρκεί ένα πρόσωπο, χρειάζεται μια συλλογική προσπάθεια.

Προσέθεσε πως δεν θέλει λίγες ώρες μετά την εκλογή του να φανεί μίζερος και τόνισε πως το Συνέδριο δεν πρέπει να αργήσει και πως πρέπει να γίνει χωρίς καθυστέρηση.

Η πρώτη αποχώρηση

Σημειώνεται ότι δεν πέρασαν ούτε λίγες ώρες από τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη και ήδη η πρώτη αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ (σε τοπικό επίπεδο) για αρχή είναι γεγονός. Ο Γιάννης Τσακνάκης, πρώην μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας, ενημέρωσε τα όργανα ότι αποχωρεί. Μάλιστα, σημείωσε ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη ριζοσπαστική Αριστερά.

Σχετικές ειδήσεις