ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει να προκαλεί ο Σούνακ - Κατηγορεί τον Μητσοτάκη για το δικό του «φάουλ»

Επιμένει να προκαλεί ο Σούνακ - Κατηγορεί τον Μητσοτάκη για το δικό του «φάουλ»
AP.

Νέα πρόκληση του Ρίσι Σούνακ, ο οποίος εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τήρησε τις δεσμεύσεις».

Νέες «αιχμές» στην ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη άφησε σήμερα (29/11) ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, αναφερόμενος στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Αθετηθήκαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις. Όταν οι άνθρωποι δίνουν δεσμεύσεις, πρέπει να τις τηρούν», υποστήριξε ο Ρίσι Σούνακ μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, επιμένοντας στο αφήγημα της Ντάουνινγκ Στριτ ότι η ελληνική πλευρά είχε συμφωνήσει να μην τεθεί θέμα επανένωσης των Γλυπτών και… αδιαφορώντας για την άποψη του βρετανικού λαού σχετικά με τους «άτσαλους» χειρισμούς του.

Υπενθυμίζεται ότι δημοσκόπηση που διενεργείται στο yougov.co.uk, επιδεικνύει ότι το 66% των Βρετανών διαφωνεί πλήρως με την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να αναβάλει τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ερώτηση της δημοσκόπησης διατυπώνεται ως εξής στους Βρετανούς πολίτες:

«Ο Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λονδίνο, επειδή ο τελευταίος επανέλαβε –σε συνέντευξη– την επιθυμία της χώρας του να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ έλαβε τη σωστή ή τη λανθασμένη απόφαση να ακυρώσει αυτήν τη συνάντηση;».

Στην ερώτηση, το 11% απάντησε ότι η απόφαση ήταν σωστή, το 22% ότι δεν γνωρίζει, ενώ το 66% θεωρεί ότι η απόφαση ήταν λανθασμένη.

«Αδειάζει» τον Σούνακ ο βρετανικός Τύπος

Από την πρώτη στιγμή της απόφασης του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο βρετανικός Τύπος έλαβε ξεκάθαρη θέση υπέρ του Έλληνα πρωθυπουργού.

Χαρακτηριστικά είναι δημοσιεύματα τόσο του Guardian, όσο και του SkyNews που κάνουν λόγο για «παραβίαση της ισχύουσας διπλωματικής σύμβασης», ασκώντας σιωπηρή κριτική για τις ενέργειες της βρετανικής ηγεσίας.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, Αλίσια Κερνς, μιλώντας στο SkyNews, επεσήμανε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει τον λόγο που ο Σούνακ είπε «όχι» στο ραντεβού με τον Μητσοτάκη.

Η στάση του Ρίσι Σούνακ είναι «δώρο» στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Καθώς η απόφαση του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας τού έχει γυρίσει… μπούμερανγκ, η καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, Ειρήνη Σταματούδη, σημείωσε πως η τελευταία εξέλιξη αποτελεί ένα «τεράστιο δώρο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ελλάδα» μιλώντας το πρωί (29/11) στην ΕΡΤ.

Επιπλέον, χαρακτήρισε ως «περίεργη» τη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κάτι διαφορετικό απ’ ότι λέει η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια.

Ότι θέλουμε την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα και θα ήταν παράλογο να πάει κανείς στο Λονδίνο να του πάρουν συνέντευξη και να μην ερωτηθεί για τα μάρμαρα του Παρθενώνα ή να μη θέσει το ζήτημα για τα μάρμαρα του Παρθενώνα» σημειώνοντας επιπλέον πως «η ελληνική θέση, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, είναι σταθερή στο ζήτημα των μαρμάρων του Παρθενώνα».

Σχετικές ειδήσεις