ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μη κρατικά ΑΕΙ: Και με Πανελλήνιες η εισαγωγή - Από τα μέσα του 2025 οι αιτήσεις

Μη κρατικά ΑΕΙ: Και με Πανελλήνιες η εισαγωγή - Από τα μέσα του 2025 οι αιτήσεις

«Με αυστηρά κριτήρια θα προχωρήσουμε στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως αρμόζει στη χώρα. Η συνταγματική λογική λέει ότι η χώρα δύναται να προβεί στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ» τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξη Τύπου.

Μεταξύ άλλων από τον υπουργό ανακοινώθηκε ότι οι φοιτητές θα μπορούν να εισάγονται στα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια και μέσω της διαδικασίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Για την ίδρυσή τους απαιτείται η έγκριση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης καθώς και η γνώμη του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Οι τίτλοι σπουδών θα σφραγίζονται από το υπουργείο Παιδείας χωρίς να χρειάζεται αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ.

Όπως είπε ο υπουργός , οι υποψήφιοι μέσα από τις Πανελλαδικές εξετάεις θα μπορούν να μπαίνουν και στα μη κρατικά πανεπιστήμια, πιάνοντας την ελάχιστη βάση εισαγωγής του πεδίου και όχι του τμήματος.

Για τη λειτουργία των μη κρατικών ΑΕΙ απαιτούνται εγγυητικές επιστολές και τουλάχιστον τρεις σχολές με εξαίρεση τα 20 κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη.

Ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε πως κάποια από αυτά τα 20 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου θα μπορούν να ιδρύσουν εάν το θέλουν μόνο μία σχολή και όχι τρεις όπως θα ισχύσει για τα υπόλοιπα.

Από τον Σεπτέμβριο του 2025 οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις των φοιτητών θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2025, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με γνωστά ξένα πανεπιστήμια που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον.

«Με αυστηρά κριτήρια θα προχωρήσουμε στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως αρμόζει στη χώρα. Η συνταγματική λογική λέει ότι η χώρα δύναται να προβεί στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ» τόνισε ο υπουργός.

Στην παρουσίαση του νομοσχεδίου ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο πρόκειται να αυτονομηθεί και να αποκτήσει σύστημα διακυβέρνησης όπως όλα τα υπόλοιπα δημόσια πανεπιστήμια.

Παράλληλα σημείωσε ότι θα υπάρχουν κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα των δημοσίων πανεπιστημίων με ξένα πανεπιστήμια.

Ο υπουργός Παιδείας χαιρέτισε την ομόφωνη απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων για ψηφιακή εξεταστική, ενώ ξεκαθάρισε πως ο νόμος είναι νόμος. «Κάνετε όση κριτική θέλετε, αλλά να μην ζημιωθούν οι φοιτητές από αυτό», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι υπάρχουν αυστηρά κριτήρια της ΕΘΑΑΕ για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, που θα ισχύσουν και για την ίδρυση νέου τμήματος ΑΕΙ.

Αναφορικά με το εθνικό απολυτήριο, ο κ. Πιερρακάκης σχολίασε πως δεν είναι ώρα για να γίνει αυτή η συζήτηση: «Είναι στις προθέσεις μας, αλλά όχι τώρα».

Σχετικά με τις καταλήψεις, ο υπουργός ήταν κάθετος. «Υπονομεύουν το ελληνικό δημόσιο ΑΕΙ οι καταλήψεις, η βία και οι καταστροφές. Σέβομαι τον διάλογο αλλά τα υπόλοιπα υπονομεύουν τα ελληνικά ΑΕΙ».

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ θα τεθεί σε διαβούλευση που θα διαρκέσει μία εβδομάδα, με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Θα περιλαμβάνει 200 άρθρα στα οποία περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για:

  • τα μη κερδοσκοπικά μη κρατικα πανεπιστήμια
  • τη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίων
  • την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
  • την πλήρη διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου

Με το νομοσχέδιο τα δημόσια πανεπιστήμια:

  • Αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων με τη σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.
  • Δημιουργείται μηχανισμός χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών.
  • Απαλλάσσεται η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη γραφειοκρατία.
  • Αναβαθμίζεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με ίδρυση νέων τμημάτων και νέα προγράμματα σπουδών.
Δείτε ΕΔΩ την παρουσίαση του νομοσχεδίου

Σχετικές ειδήσεις