ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η Γεροβασίλη απέναντι στον Κασσελάκη - Πότε θα γίνουν εσωκομματικές εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Η Γεροβασίλη απέναντι στον Κασσελάκη - Πότε θα γίνουν εσωκομματικές εκλογές

«Κλειδώνει» η υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη με την παρασκηνιακή στήριξη του Αλέξη Τσίπρα

Το ρευστό τοπίο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, απόρροια της απόφασης Κασσελάκη να οδηγήσει το κόμμα στις κάλπες για την εκλογή αρχηγού, προκαλεί αντιδράσεις και έντονες διεργασίες. Σε «κούρσα για δύο» αναμένεται να εξελιχθεί αυτή η αναμέτρηση.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής η υποψηφιότητα της Ολγας Γεροβασίλη είναι σχεδόν βέβαιη απέναντι στον κ. Στέφανο Κασσελάκη, με την παρασκηνιακή στήριξη του Αλέξη Τσίπρα, με πολλούς ήδη να παραπέμπουν στο χθεσινό «προσπέρασμα» που της έκανε ο πρόεδρος τη στιγμή που μπήκε στην αίθουσα του συνεδρίου σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή». Από την προχθεσινή δήλωση του πρώην πρωθυπουργού είναι φανερό πως μια σύγκρουση Τσίπρα – Κασσελάκη θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες, με τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, παρότι είναι προφανές ότι στηρίζει την επιλογή της Ολγας Γεροβασίλη, να εκτιμάται πως δεν θα κάνει άλλη δημόσια παρέμβαση.

Για τις εξελίξεις αυτές έκανε λόγο και η βουλευτής του κόμματος, Κατερίνα Νοτοπούλου, στο Mega, η οποία τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας της Όλγας Γεροβασίλη: «Υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούμε ότι είναι η ώρα να δράσουμε, χρειάζεται ηγεσία που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα. Η Όλγα Γεροβασίλη μπορεί να τα εγγυηθεί αυτά στην ελληνική κοινωνία αυτά και να προχωρήσουμε ενωμένοι».

«Δυστυχώς αυτούς τους μήνες είδαμε επιλογές που δεν μας αρέσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «υπάρχει δημοσκοπική καθίζηση τους τελευταίους μήνες», είπε χαρακτηριστικά.

Μεταμεσονύχτια συνάντηση

Το βράδυ της Πέμπτης, μετά τη «βόμβα» του Αλέξη Τσίπρα, έλαβε χώρα μια μεταμεσονύχτια συνάντηση της Όλγας Γεροβασίλη με τους «στρατηγούς» του Αλέξη Τσίπρα: Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης και Διονύσης Καλαματιανός. Η αντιπρόεδρος της Βουλής συνέχισε τις επαφές στο γραφείο της την Παρασκευή βλέποντας τον Διονύση Τεμπονέρα, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Σωκράτη Φάμελλο και τον Γιάννη Ραγκούση. Συνάντησε αρκετούς βουλευτές και στελέχη με τους οποίους συζήτησε την επόμενη ημέρα στο κόμμα, ενώ φέρεται να είδε και κόσμο εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Αργότερα, την ίδια μέρα, ακολούθησε η ομιλία του νεαρού στελέχους της Πολιτικής Γραμματείας στο Συνέδριο, που επί της ουσίας άνοιξε τον δρόμο για μια ενιαία υποψηφιότητα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.Μαζί τους αναμένεται να πορευτούν και αρκετοί πρώην και νυν βουλευτές, που έχουν ως σημείο αναφοράς τους τον Αλέξη Τσίπρα.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 12.30, την Πέμπτη σε διαμέρισμα του κέντρου της Αθήνας και σε αυτήν τονίστηκε η κρισιμότητα της στιγμής και η αναγκαιότητα να βρεθεί κοινή γραμμή -και προφανώς κοινός υποψήφιος-, ώστε να υπάρχει ελπίδα απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.

Το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου και ο θεσμικός ρόλος που έχει τον έφεραν τις τελευταίες ώρες ως πιθανό διεκδικητή. Η συνάντησή του με την Ολγα Γεροβασίλη ίσως να σημαίνει πολλά για τη στάση του, αλλά και η δήλωση που έκανε στο Open: «Εχω ξεκαθαρίσει από το καλοκαίρι ότι δεν ακολουθώ μια προσωπική διαδρομή και δεν έχουν για εμένα σημασία οι προσωπικές επιλογές, αλλά οι συλλογικές. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι επαρκής». Ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 απάντησε καταφατικά στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφια η κ. Γεροβασίλη και επιτέθηκε στη στάση του νυν προέδρου.

«Φυσικά και θα υπάρξει αντιπαραθετική υποψηφιότητα στην υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη στο συνέδριο. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να λέει από βήματος “βρείτε μου αντίπαλο και πάμε”. Αυτό είναι μια απολίτικη, αυταρχική αντιμετώπιση των πραγμάτων».

Στρατηγική επιλογή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της ψήφου.

Το παλιό «μπλοκ» της «Κίνησης Μελών» φαίνεται να ενεργοποιείται και μετά το χθεσινό ραντεβού εκτιμάται πως σε αυτό θα προστεθεί και ο πρώην επικεφαλής του, Νίκος Παππάς. Δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του πάντως επίσημα και στο συνέδριο δήλωσε: «Επαναβεβαιώνουμε την ταυτότητά μας, επαναβεβαιώνουμε την ευρύτητα του χαρακτήρα μας και ξεκινάμε από την επομένη του συνεδρίου μας, ελπίζω με σύμπνοια, με αλληλοκατανόηση, για την αναστροφή ενός δυσμενούς πολιτικού κλίματος».

Πότε θα γίνουν οι εκλογές

Πολλά είναι τα σενάρια για το πότε θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη στο συνέδριο. Μπορεί οι πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι κάλπες αναμένεται να στηθούν στις 10 Μαρτίου, όμως αρκετά είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι η διαδικασία πρέπει να μετατεθεί για αργότερα.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βασιλειάδης, ανέφερε στον ΑΝΤ1 πως ο Στέφανος Κασσελάκης έθεσε ένα πλαίσιο και ζήτησε ορισμένα πράγματα με ορίζοντα το καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο. «Το μπρος πίσω δεν βοηθάει κανένα. Μου φαίνεται παράδοξο αν το έχει ζητήσει ο πρόεδρος να πάρει σε λαϊκή ετυμηγορία να υπάρχει αντίπαλος και το Συνέδριο να πει πάμε αργότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, κληθείς να σχολιάσει πότε θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές, σημείωσε πως «η λογική θα έλεγε σύντομα, αλλά το fast track το δοκιμάσαμε το καλοκαίρι και δεν βοήθησε. Από το να καμωνόμαστε ότι όλα είναι καλά» και πρόσθεσε πως ενδεχομένως οι εκλογές θα μπορούσαν να μετατεθούν για τα τέλη Μαρτίου.

Αναφορικά με το θέμα του υποψηφίου που θα βρεθεί απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη ο κ. Βασιλειάδης είπε πως αυτή την ώρα με βάση τα όσα ακούγονται φαίνεται πως θα είναι η Ολγα Γεροβασίλη, ωστόσο θα πρέπει να ανακοινωθεί.

Σχετικές ειδήσεις