ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανικός στο «στρατόπεδο» Κασσελάκη και σενάριο χωρίς κάλπες - Γεροβασίλη με τις ευλογίες Τσίπρα

Πανικός στο «στρατόπεδο» Κασσελάκη και σενάριο χωρίς κάλπες - Γεροβασίλη με τις ευλογίες Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ήδη τα κορυφαία στελέχη έχουν αρχίσει να διαλέγουν «στρατόπεδο» την ώρα που φουντώνουν τα σενάρια με ένα από αυτά να θέλει να μην στήνονται τελικά κάλπες για την εκλογική αναμέτρηση

Εν αναμονή της υποψηφιότητας της Όλγας Γεροβασίλη -την οποία φαίνεται πως θα στηρίξει ανοιχτά ο Αλέξης Τσίπρας- τα αντίπαλα στρατόπεδα στη νέα εσωκομματική αναμέτρηση έχουν αρχίσει ήδη να σχηματοποιούνται, με τις δύο πτέρυγες να αναζητούν συμμαχίες για τη στήριξη τους.

Ήδη τα κορυφαία στελέχη έχουν αρχίσει να διαλέγουν πλευρά, ενώ υπάρχουν πρόσωπα που ενδέχεται να αποδειχθούν «κλειδιά» στη νέα μάχη. Ωστόσο, ένα σενάριο που διακινείται από μικρομεσαία στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, αφήνει ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο να μη γίνει τελικά η εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο.

Το στρατόπεδο Κασσελάκη

Στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται με τον «αέρα» του φαβορί. Γνωρίζουν ότι η ανθρωπογεωγραφία του κόμματος έχει αλλάξει και οι συσχετισμοί δύναμης στην παρούσα φάση είναι ευνοϊκή για τους εκείνους. Οι λεγόμενοι «κασσελίστας», είναι ταγμένοι στον αρχηγό τους, αν και το θέμα είναι πόσοι πραγματικά σκοπεύουν να ασχοληθούν με τη νέα διαδικασία.
Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιθυμεί να συσπειρώσει γύρω του στελέχη πρώτης γραμμής του κόμματος. Και οι ενδείξεις όλες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πρώτη ομάδα «κρούσης» έχει ήδη σχηματιστεί. Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θεοδώρα Τζάκρη, η εκπρόσωπος Τύπου, Δώρα Αυγέρη, οι βουλευτές Ρένα Δούρου, Βαγγέλης Αποστολάκης, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Βασίλης Κόκκαλης, Έλενα Ακρίτα και Πέτρος Παππάς.

Οι «στρατηγοί» της Όλγας

Το βράδυ της Πέμπτης, μετά τη «βόμβα» του Αλέξη Τσίπρα, έλαβε χώρα η συνάντηση των «στρατηγών» του Αλέξη Τσίπρα, που όπως φαίνεται, αυτή τη φορά δεν θα τηρήσει ουδέτερη στάση και θα στηρίξει την Όλγα Γεροβασίλη.
Πραγματοποιήθηκε σε διαμέρισμα του κέντρου της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή συμμετείχαν οι Γιώργος Βασιλειάδης, ο Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Παππάς, Κατερίνα Νοτοπούλου, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κώστας Ζαχαριάδης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.Στη συζήτηση, τονίστηκε η κρισιμότητα της στιγμής και η αναγκαιότητα να βρεθεί κοινή γραμμή -και προφανώς κοινός υποψήφιος-, ώστε να υπάρχει ελπίδα απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.
Λίγο μετά τα μεσάνυκτα, κάλεσαν την Όλγα Γεροβασίλη, ζητώντας της να «βγει μπροστά» σε αυτή τη μάχη. Η ίδια ζήτησε να ζυγίσει τα δεδομένα και να συζητήσει και με άλλα κορυφαία στελέχη, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας. Η συνάντηση των δύο πραγματοποιήθηκε στις 12.30, την Πέμπτη, στο γραφείο της αντιπροέδρου της Βουλής.
Αργότερα, την ίδια μέρα, ακολούθησε η ομιλία του νεαρού στελέχους της Πολιτικής Γραμματείας στο Συνέδριο, που επί της ουσίας άνοιξε τον δρόμο για μια ενιαία υποψηφιότητα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Μαζί τους αναμένεται να πορευτούν και αρκετοί πρώην και νυν βουλευτές, που έχουν ως σημείο αναφοράς τους τον Αλέξη Τσίπρα.

Πρόσωπα «κλειδιά»

Πρώτο πρόσωπο-«κλειδί», είναι ο Νίκος Παππάς -που στην κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πέταξε «σωσίβιο σωτηρίας» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ– με την παρουσία του στη σύσκεψη των «στρατηγών» του Τσίπρα, ένα εικοσιτετράωρο αργότερα, φαίνεται πως στρατεύτηκε μαζί τους, ξανά, επιστρέφοντας στον φυσικό του χώρο.
Ωστόσο, συνεργάτες του αφήνουν να εννοηθεί ότι στην πραγματικότητα, ο πρώην υπουργός ακόμα δεν έχει αποφασίσει και ταλαντεύεται ανάμεσα στους δύο υποψήφιους.

Ο άλλος είναι ο Παύλος Πολάκης - που έχει ψυχρανθεί αρκετά με τον Στέφανο Κασσελάκη, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από την απουσία του στην ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια και τις απειλές για κυρώσεις εναντίον του, που παραμένουν στο τραπέζι. Και αυτός ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί ανοιχτά για την επικείμενη μονομαχία.

Το σενάριο χωρίς κάλπες

Κατά τη χθεσινή ημέρα του Συνεδρίου, τοποθετήθηκαν μόλις δύο στελέχη πρώτης γραμμής. Όλες οι άλλες ομιλίες έγιναν από απλά μέλη ή μικρομεσαία στελέχη. Και η αλήθεια είναι ότι αρκετοί σημείωσαν ότι δεν υπάρχει λόγος για νέα εκλογική αναμέτρηση πριν από τις ευρωεκλογές.
Παράλληλα, όμως, υπήρχαν και άλλα μεσαία στελέχη, τα οποία είναι της επιρροής του Στέφανου Κασσελάκη και διακινούσαν ένα πολύ ενδιαφέρον σενάριο, το οποίο δεν περιλαμβάνει νέες κάλπες για την ανάδειξη αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρουν, υπάρχει η δυνατότητα να τεθεί προς ψηφοφορία στο Συνέδριο το αν θα πρέπει να στηθούν κάλπες ή να προχωρήσουν με τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, εκτιμούν ότι το σώμα δεν θα δεχθεί τις νέες εκλογές και έτσι όλη αυτή η συζήτηση θα τελειώσει άδοξα.
Τότε, η πλευρά της ηγεσίας θα αποδίδει στη βάση αυτή την επιλογή και θα μπορεί να κρύψει τον πανικό και την αμηχανία που τη διακατέχει μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικές ειδήσεις