ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές: Η λίστα των 42 «γαλάζιων» που θα ριχτούν στη «μάχη» του σταυρού

Ευρωεκλογές: Η λίστα των 42 «γαλάζιων» που θα ριχτούν στη «μάχη» του σταυρού
AP

Στο πάζλ των 42 ονομάτων που θα στελεχώσουν το εκλογικό ψηφοδέλτιο της 9ης Ιουνίου προστέθηκαν ακόμη τέσσερα πρόσωπα – Το γαλάζιο αφήγημα της στρατηγικής  διεύρυνσης και τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι

Στους υποψήφιους του κυβερνώντος κόμματος εντάσσονται ο νυν πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο αναπληρωτής καθηγητής στο Δημοκρίτειο Σωτήρης Σέρμπος.

Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα τον Απρίλιο, ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες για την αξιολόγηση υποψηφίων, με τον τελικό λόγο να έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος φαίνεται να ξαναπερνάει τους πάντες από… κόσκινο.

Πειραιώς και Ηρώδου Αττικού, έχουν ρίξει το βάρος στην προετοιμασία του ψηφοδελτίου, ώστε το αργότερο μέσα στον Απρίλιο να είναι όλα έτοιμα. Σε επίπεδο ονοματολογίας έχουν ακουστεί και έχουν γραφτεί αρκετά. Τελευταία ακούγονται έντονα τα ονόματα του επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, όπως επίσης του πρώην υφυπουργού Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, αλλά και του οδοντιάτρου Μιλτιάδη Μητσιά, γιου του γνωστού ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά.

Σε προεκλογική τροχιά βρίσκεται εδώ και μερικές εβδομάδες ο πρώην υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης. Εκ νέου υποψήφιοι αναμένεται – εκτός απροόπτου - είναι οι νυν ευρωβουλευτές του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου (αν και το Μ.Μ. κρατάει αποστάσεις μετά τον σάλο με τα email στην ομογένεια) και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά το 2019. Επίσης, υποψήφια θα είναι και η Ελίζα Βόζενμπεργκ, η οποία θα διεκδικήσει τρίτη θητεία μετά από συνάντηση που είχε με τον κ. Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός δεν φαίνεται να έχει ανάψει ακόμη το πράσινο φως και για τον Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Νέα «είσοδο» αποτελεί η υποψηφιότητα του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Θανάση Εξαδάκτυλου, ενώ τη διεύρυνση στο χώρο του κέντρου θα συμβολίσει η Εύη Χριστοφιλοπούλου, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ που εντάχθηκε πρόσφατα στη ΝΔ, αλλά και ο Πύρρος Δήμας, ο οποίος είχε εκλεγεί βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, αν και η δική του υποψηφιότητα έχει ευρύτερα χαρακτηριστικά.

Διατρέχοντας το παζλ των υποψηφίων φαίνεται να μπαίνει στη μάχη του σταυρού ο καθηγητής πανεπιστημίου και υποψήφιος στις εθνικές εκλογές στη μονοεδρική της Κεφαλλονιάς - Ιθάκης Ναπολέων Μαραβέγιας. Υποψήφιος θα είναι ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας και η πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νόνη Δούνια. Υποψήφια µε το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο αναμένεται να είναι και η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα. Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται επίσης η ένταξη στη λίστα των «42» του Σπύρου Καρανικόλα. Γρίφος παραμένει μέχρι την τελευταία στιγμή η υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά ο οποίος έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις του εντός και εκτός Πειραιώς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν έμφαση και στο διακύβευμα των εκλογών. Ο στόχος που έχει βάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει την αύξηση της συμμετοχής αλλά και την αποτροπή της χαλαρής ψήφου. «Η αφετηρία μας είναι το 33,12%, του 2019», λένε τα γαλάζια στελέχη και τονίζουν: «Ξεχάστε το 41% της εμπιστοσύνης και της ευθύνης, το κοντέρ μηδενίζει ξανά».

Το παίρνει πάνω του ο Μητσοτάκης

Άλλωστε είναι ορατός ο κίνδυνος που υπάρχει στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, με τη δυναμική που αναπτύσσει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Ελληνική Λύση. Σε κυβέρνηση και κόμμα θέλουν μια «ξεκάθαρη νίκη» στις ευρωεκλογές που θα επιβεβαιώνει την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας εντός συνόρων αλλά και την ισχύ της στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στο τελευταίο κατοστάρι της κούρσας, ο προεκλογικός αγώνας θα πέσει – όπως και στις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες – στις πλάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη που αποτελεί το δυνατό χαρτί της ΝΔ.

Στις 6 και 7 Μαρτίου άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Βουκουρέστι όπου είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση των ηγετών των κεντροδεξιών κομμάτων της Γηραιάς Ηπείρου, σε ένα ραντεβού, όπου αναμένεται να επικυρωθεί η νέα υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον Ντερ.

Πολύ σημαντικό για την προεκλογική κούρσα θα είναι σαφέστατα το 15ο συνέδριο του κόμματος από τις 5 έως στις 7 Απριλίου στο Ζάππειο, το οποίο συμπίπτει με τη 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Βέβαια στην Πειραιώς κάνουν ειδικές προετοιμασίες για την προσυνεδριακή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Μια εκδήλωση που προφανώς στοχεύει στην κομματική συσπείρωση στη Βόρεια Ελλάδα όπου ανεβαίνει η απήχηση της εκ δεξιών απειλής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα αμέσως μετά το ραντεβού του με τους Θεσσαλούς αγρότες και τους θεσμικούς φορείς του πρωτογενούς τομέα την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαρτίου στο Μέγαρο Μαξίμου, θα ανηφορίσει στη Θεσσαλονίκη όπου το απόγευμα της ημέρας θα ανοίξει την αυλαία του το προσυνέδριο του κόμματος. Τις επόμενες ημέρες θα οριστεί η Οργανωτική Επιτροπή, επικεφαλής της οποίας αναμένεται να τεθεί σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθεί και η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα, της οποίας επικεφαλής ενδέχεται να είναι εκ νέου ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος. Κομβικό ρόλο θα παίξουν και σε αυτή την αναμέτρηση και οι «λοχαγοί» του Κυριάκου Μητσοτάκη: Θανάσης Νέζης, Γιάννης Σμυρλής, Παύλος Μαρινάκης αλλά και η Γραμματέας του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα.