ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Τα υπέρ, τα κατά και οι κόκκινες κάρτες σε 5 υπουργούς

Ανασχηματισμός: Τα υπέρ, τα κατά και οι κόκκινες κάρτες σε 5 υπουργούς

Οι εξελίξεις μετά την τριήμερη μάχη στη Βουλή έχουν φουντώσει νέα σενάρια περί ανασχηματισμού – Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει τον… χρόνο του και ετοιμάζεται για τις επόμενες κινήσεις του

Προφανώς μετά τις παραιτήσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου ο πρωθυπουργός θα πρέπει από Δευτέρα να προχωρήσει σε αναδιάταξη των στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου με αναπροσαρμογή αρμοδιοτήτων και επιλογές προσώπων.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες αρκετές αρμοδιότητες θα αναλάβει όπως όλα δείχνουν ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης συνεπικουρούμενους από τον διακεκριμένο νομικό Στέλιο Κούτνατζη που έτσι κι αλλιώς θεωρείται άνθρωπος της εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο παρελθόν είχε αναλάβει προσωρινά τη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού. Για την θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητά ένα μη πολιτικό πρόσωπο που να έχει όμως ικανότητες manager για να μπορεί να συντονίζει όλο το κυβερνητικό έργο.

Τα όσα ακούγονται για μετακινήσεις υπουργών δεν φαίνεται να έχουν μεγάλες πιθανότητες, αφού θα δημιουργηθούν καραμπόλες στο κυβερνητικό σχήμα. Σε κάθε περίπτωση τις τελευταίες ημέρες έχουν φουντώσει διάφορα σενάρια ανασχηματισμών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός χρειάζεται το χρόνο του για να αποφασίσει και δεν θα αντιδράσει εν θερμώ.

Ο πρωθυπουργός ζυγίζει το χρόνο του ανασχηματισμού. Αν δηλαδή πρέπει να γίνει πριν ή μετά τις ευρωεκλογές. Η εισήγηση να γίνει άμεσα ο ανασχηματισμός και όχι μετά τις ευρωεκλογές, στηρίζεται στην πεποίθηση ότι αυτή η κίνηση θα δώσει ώθηση στην κυβέρνηση να τρέξει πιο γρήγορα και να μεταδοθεί μήνυμα αλλαγών και πορείας στο δρόμο προς τις κάλπες. Αυτή η κίνηση θα βοηθήσει, όπως λένε, την προσπάθεια να κρατήσει τις δυνάμεις της η ΝΔ.

Εάν γίνει μετά τις ευρωεκλογές κάποιοι εκτιμούν ότι θα θεωρηθεί ως ένδειξη αδυναμίας λόγω ενός κακού αποτελέσματος και πολλοί θα κρίνουν πως πρόκειται για λύση ανάγκης.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr δεν πρέπει να θεωρείται πιθανός ένας έκτακτος ανασχηματισμός για πολλούς και διαφόρους λόγους. Ένας σαρωτικός ανασχηματισμός σε αυτό το timing θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε ενόψει των ευρωεκλογών.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι ανασχηματισμοί δυσαρεστούν πάντα περισσότερους από όσους ικανοποιούν και αυτή τη στιγμή η ΝΔ χρειάζεται τη συμβολή όλων των στελεχών να τρέξουν και να δώσουν τη μάχη για τις κάλπες. Πρέπει να τρέξουν όλοι και όχι μόνο οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές.

Άλλωστε, από την μαχητικότητα που θα επιδείξουν οι γαλάζιοι σε αυτό το τελευταίο κατοστάρι των 70 περίπου ημερών, θα κριθούν αρκετά και για το πολιτικό τους μέλλον εντός κυβέρνησης.

Σαφέστατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απογοητευμένος με τουλάχιστον 5-6 υπουργούς του οι οποίοι δεν φαίνεται να αποδίδουν τα αναμενόμενα και θα υπάρξουν κόκκινες κάρτες. Αυτή τη φορά θα προχωρήσει σε ένα πιο ριζικό ανασχηματισμό. Χρειάζεται ένα σοκ που θα μπορέσει να ταρακουνήσει το κυβερνητικό σχήμα.

Το βέβαιο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφασίσει μόνος του, χωρίς να μπορεί να τον επηρεάσει κάποιος για τις επιλογές του.

Σχετικές ειδήσεις