ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιοι είναι οι πέντε πολιτικοί της εβδομάδας

Ποιοι είναι οι πέντε πολιτικοί της εβδομάδας

Γιατί πήραν θετική βαθμολογία οι κ.κ. Α. Τσίπρας, Ευ. Στυλιανίδης και Κ. Γκιουλέκας.

Πώς οι κ.κ. Γ. Πανταγιάς και Κ. Χατζηδάκης έμειναν «κάτω από τη βάση»

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Πέντε πρόσωπα συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης την εβδομάδα που πέρασε εξ αιτίας της πολιτικής παρουσίας τους και των δηλώσεων που έκαναν είτε σε συνεντεύξεις, είτε δημοσίως.

Όπως φάνηκε μάλιστα κι από τα σχόλια των αναγνωστών του “Newsbomb.gr”, τρεις παίρνουν θετική βαθμολογία και δύο αρνητική.

Σε πρωταγωνιστή της πολιτικής επικαιρότητας αναδείχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας αφού ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους, με τρόπο που φαίνεται πως έχει ιδιαίτερη απήχηση στην κοινή γνώμη. Η παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και οι αναφορές του σε οκτώ στόχους που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η φράση που ανέβασε την πολιτική «μετοχή» του κ. Τσίπρα στο «Βαρόμετρο» αφορά στην επισήμανση που έκανε λέγοντας: «Θέλουμε την επάρκεια της χώρας σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα…». Οι επιφυλακτικοί λένε ότι με τη φράση αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατατάσσει το μέλλον της χώρας μεταξύ της Κούβας και της Βενεζουέλας. Εμείς που υποστηρίζουμε και την εκστρατεία «Ψωνίζω Ελληνικά» βάλαμε «9» και λέμε: Τα πάντα απ’ τον τόπο σου.

Μια θέση παρακάτω βρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης με τη συνέντευξη που παρεχώρησε στον «Τύπο της Κυριακής». Ο Θρακιώτης πολιτικός επισήμανε ότι «στην κρίση που βιώνουμε, η λύση θα είναι πολιτική».

Ο κ. Στυλιανίδης αποτελεί ένα από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που διακρίνονται από τη σοβαρότητα και την προσήλωσή τους στα πραγματικά δεδομένα. Δικαίως παίρνει βαθμό «8» και με το σχόλιο: «Γνωρίζει την πολιτική ως τέχνη του εφικτού». Εύστοχο σχόλιο από το Facebook αναφέρει: ο Ευριπίδης διαβάζει Αριστοτέλη. Δεν είναι κακό…

Στην τρίτη θέση της κατάταξης βρέθηκε άλλος ένας βορειοελλαδίτης πολιτικός. Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. κ. Κώστας Γκιουλέκας αντέδρασε για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας που εξέτασε τις πράξεις βίας από τη «Χρυσή Αυγή». Ως γνωστόν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ψήφισαν «λευκό».

«Μα καλά, σας δέρνουν και ψηφίζετε λευκό;» ήταν η αυθόρμητη δήλωση του κ. Γκιουλέκα η οποία συζητήθηκε πολύ στους διαδρόμους της Βουλής αλλά και αποτέλεσε στοιχείο του ρεπορτάζ εκείνη την ημέρα. Δανεικό το σχόλιο από γυναίκα βουλευτή της Ν.Δ.: «Στο δρόμο που χάραξε ο Μπομπ Μάρλεϋ» με βαθμό πάνω τη βάση και «6».

Στα «κάτω»

Αρνητική βαθμολογία πήρε ο πρώην σύμβουλος του κ. Κώστα Σημίτη όταν ήταν πρωθυπουργός, ο επικοινωνιολόγος κ. Γιώργος Πανταγιάς. Έγραψε στην «Αξία» ένα ενδιαφέρον άρθρο περί των αναπροσανατολισμών και των ανακολουθιών που διαπιστώνει στη στάση των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη.

Στις αναφορές του όμως στις ενέργειες του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο κ. Πανταγιάς λέει επί λέξει: «Είναι αναγκασμένος να διαχειριστεί τα κομμάτια και τα θρύψαλα ενός αποστεωμένου και απαξιωμένου ΠΑΣΟΚ». Αυτά τα σχόλια ή αυτήν την πορεία του κόμματος θα έπρεπε να έχει θίξει ο κ. Πανταγιάς ήδη από την εποχή που βοούσε ο τόπος για το «βαθύ ΠΑΣΟΚ», τις «κατεστημένες νοοτροπίες», τη διαφθορά και τόσα άλλα που δυσχέραναν την πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη. Με μεγάλη επιείκεια βαθμολογήθηκε με «4» και συνοδευτικό σχόλιο: «Σοσιαλισμός σε… ονειροπαγίδα». Διότι η απόσταση από τις 18 Οκτωβρίου 1981 που νίκησε ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι πλέον χαώδεις όπως και οι διαφορές εκείνου του Κινήματος με το σημερινό κόμμα. Κι όταν μιλά κανείς για «κομμάτια και θρύψαλα» μάλλον σε ποπ τραγουδάκια πάει το μυαλό του.

Με μια δήλωση στη Real News ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης πήρε αρνητική βαθμολογία. Στη συνέντευξη που παραχώρησε υπογράμμισε ότι «Είμαστε όλοι στρατιώτες με πολιτικά». Δυστυχώς τα πολιτικά δεδομένα αυτή τη στιγμή δεν απαιτούν στρατευμένα στελέχη αλλά αποτελεσματικά στελέχη που θα βγάλουν την ελληνική κοινωνία από την κρίση και την απειλή της φτώχειας. Επιπροσθέτως, όποιος σκέφτεται το κλισέ «Λούφα και Παραλλαγή». Κι αν συμπεριλάβει κανείς το φράκο των πολιτικών δεν είναι και ό,τι πιο καλόγουστο.

Ενδιαφέρον σχόλιο που γράφτηκε στο Facebook για τη σχετική δήλωση και το βαθμό «2» λέει να θεσπιστεί υπερυπουργείο ΚαΨιΜί. Αυστηρή κρίση αλλά έτσι λειτουργεί η κοινή γνώμη…