ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τελευταία στιγμή έκοψαν τα διπλά εφάπαξ των υπαλλήλων της Βουλής

Τελευταία στιγμή έκοψαν τα διπλά εφάπαξ των υπαλλήλων της Βουλής

Και ενώ ολόκληρη η χώρα ζει την καθημερινότητα της λιτότητας και της ανεργίας, κάποιοι ακόμα και τώρα προσπαθούν να μην χάσουν τα προνόμιά τους.

Χτες επιχειρήθηκε «κάτω από το χαλί φυσικά» η εξαίρεση των υπαλλήλων της Βουλής από τις περικοπές στις συντάξεις και τα διπλά εφάπαξ που εισπράττουν ακόμα και σήμερα.

Συγκεκριμένα οι υπάλληλοι της Βουλής εισπράττουν συντάξεις αυξημένες κατά 40% σε σχέση με τη μέση σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων λόγω του διαφορετικού τρόπου υπολογισμού που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, σύμφωνα με τον οποίο, οι αποδοχές των υπαλλήλων αυξάνονταν τους τελευταίους μήνες πριν από την έξοδο για συνταξιοδότηση ώστε να παίρνει αντίστοιχα την ανιούσα και η σύνταξη.

Αυτή η μέθοδος έχει αλλάξει μετά την εφαρμογή των μνημονίων μόνο για τους νέους υπαλλήλους.

Μέχρι πρότινος λοιπόν οι υπάλληλοι της βουλής –όπως και οι υπάλληλοι του υπουργείου εσωτερικών – εισέπρατταν δύο εφάπαξ παροχές. Από το ταμείο πρόνοιας ΔΥ , περίπου 50.000 ευρώ ( το οποίο με βάση το προηγούμενο μνημόνιο αλλά και το νέο πακέτο μέτρων θα ψαλιδιστεί συνολικά κατά 40%) αλλά και από το ταμείο πρόνοιας που είχαν συστήσει ως προσωπικό της Βουλής ( ΤΑΥΒ) το οποίο τους χορηγούσε εφάπαξ της τάξης των 200.000 έως 250.000 ευρώ. Οι πόροι του ταμείου προέρχονταν από τα έσοδα των μισθώσεων των κτιρίων που ανήκουν στη Βουλή καθώς και από την προμήθεια 7% έως 13% από την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους το υπουργείο οικονομικών παρουσίασε την επιχείρηση εξαίρεσης των υπαλλήλων της βουλής ως παρανόηση του ελεγκτικού συνεδρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους παρουσίασε την επιχείρηση εξαίρεσης των υπαλλήλων της βουλής ως παρανόηση του ελεγκτικού συνεδρίου. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου διαπίστωσε ότι οι υπάλληλοι εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των νέων συνταξιοδοτικών διατάξεων, παρερμηνεύοντας το νόμο Λοβέρδου ( άρθρο 6, παρ. 12 3865/10) ο οποίος προέβλεπε ότι διασώζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης έως το 2010 αλλά αντίθετα υφίστανται τις αλλαγές όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα από την 1/1/2011.

Διαβάστε επίσης:

Ποιους διόρισαν στη Βουλή ο Α. Τσίπρας και ο Θ. Πάγκαλος

Βουλή: Οι 1.700 υπάλληλοι και οι αμοιβές των 102,4 εκατ. ευρώ