ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπούλιας σε Γκάουκ: Είναι ανάγκη να κερδηθεί η μάχη της ανάπτυξης

Παπούλιας σε Γκάουκ: Είναι ανάγκη να κερδηθεί η μάχη της ανάπτυξης

Τη συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό για το βάρος που επωμίζεται, αλλά και την εκτίμησή του για το δύσκολο έργο της κυβέρνησης και την πεποίθηση ότι η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, στο Ανάκτορο Bellevue.

Ο κ. Γκάουκ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ανάκαμψη της χώρας, ενώ επανέλαβε ότι η Γερμανία θα στηρίξει την ελληνική προσπάθεια και αναφέρθηκε με θερμά λόγια τόσο στην παρουσία των Ελλήνων της Γερμανίας όσο και στο εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων. Ο κ. Παπούλιας, από την πλευρά του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να κερδηθεί η μάχη της ανάπτυξης και ανέδειξε τη σημασία της αλληλεγγύης μεταξύ των εταίρων. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην οικονομική συμβολή των Ελλήνων στην προσπάθεια για την επανένωση της Γερμανίας.

Νωρίτερα, οι δύο Πρόεδροι ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Ολυμπία: Μύθος, Λατρεία, Αγώνες», η οποία φιλοξενείται στο Martin-Gropius-Bau από τον Αύγουστο και πρόκειται να μεταφερθεί στο Κατάρ και ακολούθως στην Αθήνα. Η έκθεση, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αποτίει φόρο τιμής στο ολυμπιακό ιδεώδες και στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό». Για «μεγάλο δώρο» των Ελλήνων στην Γερμανία, καθώς πολλά από τα εκθέματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά, έκανε λόγο ο κ. Γκάουκ. Και οι δύο Πρόεδροι ευχαρίστησαν θερμά τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο, Ελευθέριο Οικονόμου, στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία της έκθεσης.

Σε δηλώσεις προς τον Τύπο, ο κ. Γκάουκ διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα μπορεί και στο μέλλον να βασίζεται στη βοήθεια της Γερμανίας» και τόνισε ότι «η αληθινή φιλία επιβεβαιώνεται σε καιρούς κρίσης», αλλά και ότι «σε καιρούς κρίσης αναμένουμε οι δύο πλευρές να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους». Από την πλευρά του, ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις «στο εξής θα καθορίζονται από την έννοια της αλληλεγγύης που αποτελείται θεμελιακή ευρωπαϊκή αξία», ενώ ανέφερε ότι στην Ελλάδα «έχουν αλλάξει πολλά χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού που πληρώνει βαρύ τίμημα».

Αναφερόμενος στις ευκαιρίες επενδύσεων, σημείωσε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω προσωπικά και να διαβεβαιώσω και τους Γερμανούς επιχειρηματίες ότι έχουν μόνο να κερδίσουν από τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε ακόμη τους Γερμανούς οι οποίοι επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και φέτος θα γίνουν δεκτοί με την ίδια αγάπη και φιλοξενία. Καταλήγοντας, κάλεσε το Γερμανό ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα και ιδιαιτέρως την Ολυμπία, προκειμένου, όπως είπε, «να απολαύσουμε αυτό που αποπνέει» ο τόπος.