ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κινέζοι ματαιώνουν την πώληση του Ελ.Βενιζέλος στους Καναδούς

Κινέζοι ματαιώνουν την πώληση του Ελ.Βενιζέλος στους Καναδούς

Μεγάλο παρασκήνιο πίσω από την πώληση του διεθνούς αεροδρομίου

Οι λεπτομέρειες του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Κίνα αρχίζουν να βγαίνουν σιγά σιγά στην επιφάνεια, με την πρώτη βόμβα να έρχεται από την υπόθεση πώλησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο σημερινό Τύπο, οι Κινέζοι ενημέρωσαν τον Αντώνη Σαμαρά πως θεωρούν ύποπτη την πώληση από την πλευρά των Γερμανών της εταιρίας Hochtief του 26.67% των μετοχών στους Καναδούς της PSP Investment.

Αυτό οδήγησε το Μέγαρο Μαξίμου να δώσει κατεπείγουσα εντολή στο Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να αναζητήσει τρόπους προκειμένου να αδρανοποιήσει το συμφωνητικό μεταβίβασης. Η κίνηση αυτή πάντως, μόνο εύκολη δεν είναι καθώς είναι δεδομένο πως η γερμανική πλευρά θα εγείρει αντιδράσεις και πιθανότατα αιτήματα. Η κινεζική πλευρά πάντως, πιστεύει πως με την κίνηση της πώλησης του ποσοστού της, η Hochtief, ήθελε να προλάβει την αποκρατικοποίηση του αεροδρομίου. Οι Κινέζοι θεωρούν μάλιστα, ασυνήθιστα ελάχιστο το χρονικό διάστημα των διαπραγματεύσεων, ενώ εγείρουν και ερωτηματικά σχετικά με το ύψος του τελικού τιμήματος, άσχετα αν έχει ανακοινωθεί πως αυτό έφτασε το 1.1. δισ. ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις των Γερμανών για το ενδεχόμενο αδρανοποίησης της πρόσφατης συμφωνίας, με τα περιθώρια πάντως να μην είναι μεγάλα. Κύκλοι, που γνωρίζουν το περιβάλλον της συμφωνίας, τονίζουν πάντως πως ενδεχομένως οι Γερμανοί θα απαιτήσουν να έχουν παρουσία στις διαπραγματεύσεις για αποκρατικοποίηση που θα ξεκινήσει το ΤΑΙΠΕΔ ή να αιτηθούν παράλογες απαιτήσεις, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο να αναβληθεί επ' αόριστον η διαδικασία.