ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μαρκογιαννάκης καλεί και πάλι τον πρέσβυ Χαλαστάνη

Ο Μαρκογιαννάκης καλεί και πάλι τον πρέσβυ Χαλαστάνη

Αιφνιδιαστική τροπή δίνει στην υπόθεση η σημερινή παρέμβαση του προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Νέα κλήτευση του πρέσβεως της Ελλάδος στο Παρίσι κ. Κωνσταντίνου Χαλαστάνη σχετικώς με την υπόθεση που αφορά στη λίστα Λαγκάρντ προανήγγειλε ο πρόεδρος της αρμόδιας προανακριτικής επιτροπής.

Το έγγραφο που εστάλη από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών δημιουργεί νέα δεδομένα στην υπόθεση και όπως άφησε να εννοηθεί σήμερα το πρωί ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης σε δηλώσεις που έκανε στην τηλεόραση, θα γίνουν κλητεύσεις μαρτύρων. Πρώτος απ’ όλους φαίνεται πως θα είναι ο πρέσβυς κ. Κωνσταντίνος Χαλαστάνης.

Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής επισήμανε: «Υπάρχει ένα ζήτημα όσον αφορά στη διαδικασία η οποία τηρήθηκε από την πρεσβεία που όταν κατέθεσε ο κ. πρέσβης μας τα είπε διαφορετικά. Γι’ αυτό το λόγο και στην επόμενη συνεδρίαση θα συζητηθεί το ενδεχόμενο κλήτευσης και πάλι του κ. πρέσβεως».

Τρία νέα στοιχεία

Ο κ. Μαρκογιαννάκης συμπλήρωσε ότι βάσει του εγγράφου που εστάλη στις 15 Μαΐου από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας προκύπτουν τρία νέα στοιχεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Προανακριτικής:

  • Πρώτον, «κατέρρευσε ο μύθος ότι η επιτροπή και ο πρόεδρός της κάνει ό,τι μπορεί για να μη φανεί ότι πράγματι το έγγραφο αυτό δεν ήρθε διά της ελληνικής πρεσβείας στη Γαλλία αλλά από τις μυστικές υπηρεσίες».
  • Δεύτερον, η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν ήταν αυτή που περιέγραψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δηλαδή ότι η λίστα Λαγκάρντ προωθήθηκε με «χέρι με χέρι» και εν κρυπτώ. «Έγινε μια κανονική τυπική διαδικασία επίσημα» υποστήριξε ο κ. Μαρκογιαννάκης
  • Τρίτον, το έγγραφο αναφέρει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φορολογικούς λόγους.

Η εξέλιξη αυτή φυσικά προέκυψε ύστερα από τις πιέσεις που άσκησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου και κ. Θοδωρής Δρίτσας την Πέμπτη. Οι δύο βουλευτές άφησαν αιχμές εναντίον του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και του κ. Μαρκογιαννάκη, για «απόκρυψη» των εγγράφων που απέστειλαν οι γαλλικές αρχές στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τη λίστα Λαγκάρντ.

Η επιμονή Ζωής – Δρίτσα

Επίσης, υποστήριξαν ότι είναι απαραίτητη η νέα εξέταση του πρέσβεως κ. Χαλαστάνη, ο οποίος φέρεται (σ.σ. κατά την επίσημη εκδοχή) να παρέλαβε το επίμαχο CD και το επίσημο διαβιβαστικό έγγραφο και να τα απέστειλε συστημένα στον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Πολιτικοί παρατηρητές επισήμαιναν πως υπάρχουν σκιές στην υπόθεση αφού το πρόσωπο που αποκαλείται «πρέσβυς της υπόθεση Λαγκάρντ» μπορεί να μην είναι ο επίσημος παραλήπτης της λίστας αλλά ένα άλλο πρόσωπο που ενήργησε με εντολές άνωθεν.

Με προσεκτικές κινήσεις, μελέτη και χωρίς προβοκάτσιες με άνευ αντικρίσματος λογομαχίες μεταξύ βουλευτών ίσως το πληροφορηθεί η Προανακριτική Επιτροπή κατά τη νέα εξέταση του κ. Χαλαστάνη ή με την κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή του με τον κ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνουν ανεξάρτητοι βουλευτές που παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις.

Διαβάστε ακόμη: