ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην προανακριτική ο Ραγκούσης-Ο Διώτης δείχνει ξανά Παπακωνσταντίνου

Στην προανακριτική ο Ραγκούσης-Ο Διώτης δείχνει ξανά Παπακωνσταντίνου

Άγνοια για το συνοδευτικό έγγραφο της λίστας Λαγκάρντ δηλώνουν Διώτης και Βενιζέλος – Ερωτηματικά για τη στάση τους

Ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής που ελέγχει την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έχει κληθεί να καταθέσει σήμερα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Ραγκούσης.

Μαζί με τον κ. Ραγκούση θα κληθούν να καταθέσουν τις επόμενες ημέρες ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης, καθώς και ο δημοσιογράφος κ. Μάκης Κουρής.

Ο Γιάννης Ραγκούσης καλείται να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με δηλώσεις του «για περίεργες συμπεριφορές μελών του υπουργικού συμβουλίου σε σχέση με την υπόθεση».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αλληλογραφία μεταξύ της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι και του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στην Προανακριτική Επιτροπή, προκύπτει ότι το cd με τη λίστα Λαγκάρντ ήρθε επισήμως στην Ελλάδα αλλά και ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για φορολογικούς σκοπούς.

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννης Διώτης «άδειασε» για μια ακόμη φορά τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου υποστηρίζοντας σε επιστολή του πως ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας του απέκρυψε στοιχεία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε επαναλάμβανε ότι:

- Το USB stick εστάλη από τον κ. Παπακωνσταντίνου στον ίδιο άτυπα και εξωυπηρεσιακά χωρίς κανένα συνοδευτικό έγγραφο

- Ο κ. Παπακωνσταντίνου του επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο της ΕΥΠ για τη λήψη των συγκεκριμένων στοιχείων και

- Ο κ. Παπακωνσταντίνου ουδέποτε του ανέφερε οτιδήποτε περί συνδρομής του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών και της τότε ομολόγου του Κριστίν Λαγκάρντ στην υπόθεση.

«Αντιθέτως, απεκρύβη από εμένα η διαδικασία που ακολουθήθηκε, με συνέπεια μία επίσημη διαδικασία ανταλλαγής στοιχείων και εγγράφων μεταξύ κρατών να μετατραπεί σε μία άτυπη διαδικασία διακίνησης στοιχείων χωρίς κανένα δημόσιο και επίσημο χαρακτήρα», σημειώνει ο κ. Διώτης, δικαιολογώντας έτσι την θέση του υπέρ του «μη αξιοποιήσιμου» του υλικού.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ότι «το διαβιβαστικό έγγραφο του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών του Σεπτεμβρίου 2010 που συνόδευε το cd της λεγόμενης λίστας Λαγκαρντ και παραλήφθηκε προσωπικά από τον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ανεξάρτητα από τη νομική του σημασία , δεν είχε τεθεί υπόψη των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και του επόμενου υπουργού που ενημερώθηκε από τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ», υποστηρίζει με σχετική άτυπη ενημέρωσή της, η Ιπποκράτους, στοχοποιώντας παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ για «απελπισμένη προσπάθεια» να εμπλέξει τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην υπόθεση της λίστας, στηριζόμενο, μάλιστα, σε «ψεύδη» και «εγκληματικά οργανωμένες κινήσεις παρασκηνίου».

Αυτό που προκαλεί εντύπωση και δημιουργεί ερωτηματικά είναι το γεγονός ότι οι κκ Βενιζέλος και Διώτης, αν και αρνούνται ότι ήξεραν ότι η λίστα έχει έρθει επίσημα, είναι αδύνατον να μην γνώριζαν για την φορολογική σύμβαση μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, που χρονολογείται από το 1963.