ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Βενιζέλος αναζητεί το ΠΑΣΟΚ στους… μπαξέδες

Ο Βενιζέλος αναζητεί το ΠΑΣΟΚ στους… μπαξέδες

Τα 39 χρόνια από την ίδρυσή του γιορτάζει σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου, το ΠΑΣΟΚ.

Στην κρισιμότερη ίσως καμπή της ιστορίας του, το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου δίνει μάχη για να ξαναβρεί το ιδεολογικοπολιτικό του στίγμα αλλά και τους… ψηφοφόρους που το εγκατέλειψαν.

Ο πρόεδρός του κ. Ευ. Βενιζέλος θα επιχειρήσει για δύο μέρες να ξαναβρεί τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στους μπαξέδες... και ειδικά στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο πρόεδρος του Κινήματος έχοντας λάβει το «ναι» από τον Κώστα Σημίτη και τον Γ. Παπανδρέου για την παρουσία τους στα γενέθλια, θέλει να δώσει ώθηση στο ΠΑΣΟΚ, εν όψει του πολιτικά πολύ δύσκολου χειμώνα.

Βενιζέλος, Παπανδρέου και Σημίτης θα επιχειρήσουν να αποκρούσουν με στοιχεία τη θεωρία της ΝΔ ότι η σημερινή κρίση αποτελεί την εξέλιξη της άφρονος πολιτικής του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1980 και μέσα από την ιστορική αποκατάσταση του Ανδρέα Παπανδρέου να επανασυνδεθεί με τμήματα της πάλαι ποτέ κομματικής του βάσης που έχουν γυρίσει την πλάτη στο κόμμα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιθυμεί να κάνει ηχηρή την παρουσία του ΠΑΣΟΚ εντός του Σεπτεμβρίου με αποκορύφωμα τη ΔΕΘ στην οποία θα ξεδιπλώσει τις προτάσεις του για την επανεκκίνηση στην οικονομία, κυρίως μέσα από τις επαφές του με τους παραγωγικούς φορείς.

Η εκτίμηση που έχουν στελέχη του Κινήματος είναι ότι μπορεί από το κόμμα να αποχώρησαν δεκάδες στελέχη, πρώην βουλευτές ή πολιτευτές, αλλά η βάση του κόμματος μπορεί να επανακάμψει αν ξεπεραστεί αυτή η πρωτοφανής κρίση.

Θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ, παρά τα λάθη του, είπε την αλήθεια στο λαό, καθώς επίσης πως είναι το μόνο κόμμα που έχει ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.

Ωστόσο, σε εντελώς αντίθετη τροχιά κινούνται πολλά πρώην στελέχη του κόμματος, τα οποία το θεωρούν «τελειωμένη υπόθεση» και δεν πρόκειται να ανταποκριθούν στο κάλεσμα συστράτευσης του Βενιζέλου.

Οι εργασίες του συμποσίου

Η ανασύσταση της κεντροαριστεράς και ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι το κύριο θέμα του διήμερου συμποσίου, που ξεκινά σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», με τη συμμετοχή στελεχών του «όλου ΠΑΣΟΚ» και με το ενδιαφέρον να στρέφεται εκτός από την ομιλία του προέδρου του Κινήματος Ευάγγελου Βενιζέλου στις αυριανές ομιλίες του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη.

Την έναρξη των εργασιών του συμποσίου θα κηρύξουν στις 11:30 ο κ.Βενιζέλος και ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Χρήστος Δερβένης. Η πρώτη συνεδρία έχει θέμα «Το ΠΑΣΟΚ εκφραστής του ριζοσπαστισμού της μεταπολίτευσης» με προεδρείο τους Απόστολο Κακλαμάνη και Παναγιώτη Ρήγα και εισηγητές τους Ανδρέα Πανταζόπουλο, επίκουρο καθηγητή πολιτικής επιστήμης στο ΑΠΘ, Κώστα Μποτόπουλο, διδάκτορα Συνταγματικού Δικαίου, Κώστα Σκανδαλίδη πρώην υπουργό, Παναγή Παναγιωτόπουλο, επίκουρο καθηγητή Κοινωνιολογίας, Δημήτρη Ρέππα, πρώην υπουργό, Πέγκυ Ζαγορίτη, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Σουλαδάκη και Δημήτρη Μπυρίτη, οικονομολόγου.

Η δεύτερη συνεδρία έχει θέμα «Ο εκδημοκρατισμός του κράτους και των θεσμών» με προεδρείο τους Μιλτιάδη Παπαιωάννου και Χρήστο Πρωτόπαππα κι εισηγητές τους: Χαράλαμπο Ανθόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή Δημοσίου Δικαίου ΕΑΠ, Αντώνη Βγόντζα, νομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού την περίοδο 1993-1996, Χριστίνα Ακριβοπούλου, δικηγόρου, Θανάση Ξηρό, δρ. Νομικής, Σταύρο Μπένο, πρόεδρο του Σωματείου «Διάζωμα»και τον Πάρι Κουκουλόπουλο.

Η τρίτη συνεδρία έχει θέμα «Παιδεία, Πολιτισμός, Περιβάλλον» με προεδρείο τους Φοίβο Ιωαννίδη και Χαρά Κεφαλίδου και εισηγητές τους Σήφη Μπουζάκη, καθηγητή Ιστορίας Νεοελληνικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Πατρών, Πάνο Αναστασιάδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννς Καλογήρου, Καθηγητή Τεχνολογικής Οικονομικής & Βιομηχανικής Στρατηγικής Ε.Μ.Π, Λίνα Μενδώνη, Γενική Γραμματέας υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, Βασίλη Βαμβακά, Λέκτορα Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο ΑΠΘ και Κώστα Καρτάλη, Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διαβάστε επίσης:

3 του Σεπτέμβρη να πονάς

Σημίτης, Παπανδρέου και Βενιζέλος στη γιορτή του ΠΑΣΟΚ

Απ’ το ΠΑΚ στη… συνιστώσα της Ν.Δ.!

Της κεντροαριστεράς τα πάθη…

Το Γερμανικό κόμμα στην Ελλάδα

Το ΠΑΣΟΚ …ζητά συγνώμη στον Καραμανλή!