ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βολές εκπροσώπων όλων των κομμάτων κατά της Χ.Α. για τη δολοφονία

Βολές εκπροσώπων όλων των κομμάτων κατά της Χ.Α. για τη δολοφονία

Γενική κατακραυγή στη Βουλή προκάλεσε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη, από οπαδό της Χρυσής Αυγής. Η ομόθυμη αντίδραση των κομμάτων και οι καταγγελίες που διατυπώθηκαν για τη δράση της ΧΑ ανάγκασαν πολλές φορές βουλευτές του κόμματος να δηλώσουν ότι η ΧΑ δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι το περιστατικό δεν συνέβη στο πλαίσιο μιας αστοχίας κι ότι δυστυχώς η παρουσία της ΧΑ συνδέεται με συγκεκριμένες ενέργειες καλά σχεδιασμένες, οργανωμένες και στοχευμένες που έχουν πολιτικό πρόσημο. Σημείωσε περιστατικά φθοράς ιδιοκτησίας ενώπιον τηλεοπτικών συνεργείων από βουλευτές και μέλη της ΧΑ, σωματικών βλαβών σε τηλεοπτική εκπομπή, στρατιωτικών παραγγελμάτων προς ομάδες ομοιόμορφα μαυροντυμένων από βουλευτή της ΧΑ, προπηλακισμών σε δήμαρχους και πολίτες στον Μελιγαλά με το επιχείρημα ότι προσεβλήθη η μνήμη των θυμάτων «λες και αυτοί είναι οι αυθεντικοί ερμηνευτές και λες και προτού μιλήσει ο όποιος δημοτικός άρχων πρέπει να θέσει το κείμενό του υπό την έγκρισή τους», όπως είπε.

Απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΧΑ ο κ. Βορίδης είπε πως «αυτό είναι που θα σας εμπλέξει» και ρώτησε: «Ποια η χρεία στρατιωτικού σώματος σε κοινοβουλευτικό κόμμα; Για να κάνει τι; Αν όχι για να τελέσει εγκληματικές πράξεις». Προσέθεσε ότι ο ίδιος ουδέποτε είπε να καταδικαστεί ο οποιοσδήποτε με την ποινική έννοια του όρου, αλλά όμως επισήμανε, ως οφείλει, να διακριβώνει την ύπαρξη εγκληματικών πράξεων που έχουν πολιτικό χαρακτήρα και ταυτότητα.

«Όπως στηλίτευσα τέτοιες πράξεις από όποια μεριά κι αν προέρχονται, λέω: Τσαμπουκάς απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας δεν θα περάσει. Συμπεριφορές αυτόκλητων εκδικητών στέλνουν μήνυμα ότι δεν υπάρχει κράτος. Ότι υποκαθίσταται από παρακράτος. Είμαι από αυτούς που πιστεύω ότι για λόγους ιδεολογικούς η ΧΑ δεν πρέπει να τεθεί εκτός νόμου. Αν είναι όμως εγκληματική οργάνωση που τελεί αξιόποινες πράξεις και κακουργήματα ή είναι συμμορία αυτό δεν έχει να κάνει με την ιδεολογία αλλά με την πρακτική, έχει να κάνει με συγκεκριμένες ποινικές παραβάσεις. Αυτό σηματοδοτεί τα όρια», τόνισε ο κ. Βορίδης, για να προσθέσει απευθυνόμενος προς τη ΧΑ:

«Αυτό σηματοδοτεί τα όριά σας». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για δολοφονία εν ψυχρώ, την οποία ο πατέρας του θύματος αναφέρει ως «επαγγελματικό χτύπημα» και τόνισε ότι ενώ ο ίδιος ο δράστης ομολόγησε ότι ανήκει στη ΧΑ, το κόμμα στο Κοινοβούλιο δεν το παραδέχεται. Ζήτησε επίσης να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα όσα ακούγονται ότι τον δράστη συνέλαβε μια γυναίκα της ομάδας ΔΙΑΣ όταν οι άνδρες αστυνομικοί παρέμεναν αδρανείς.

Επισήμανε επίσης ότι η ανοχή και η ατιμωρησία οδηγεί σε αυτά τα αποτελέσματα και εκτίμησε ότι, αν είχε αντιμετωπιστεί αυστηρά το Πέραμα και ο Μελιγαλάς, δεν θα τα είχαμε αυτά σήμερα. Ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ταυτίζει την κυβερνητική πλευρά με την ΧΑ, σημείωσε όμως ότι η θεωρία των δύο άκρων που αναπτύσσεται δεν χτυπάει τον ΣΥΡΙΖΑ χτυπάει τη Δημοκρατία. «Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της προβοκάτσιας. Ας αφήσουμε τους συμψηφισμούς. Όταν μιλάμε για μαχαιρώματα να μην συμψηφίζουμε αυτή την πρακτική με την πολεμική και την κριτική που μπορεί να ασκεί η αντιπολίτευση. Υπάρχουν σενάρια και θέλουν κάποιοι να ζήσουμε εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις. Να μην υπάρξει επιστροφή στο '50 και σε αντιλήψεις και ατμόσφαιρα εμφύλιου», τόνισε και ρώτησε τον υπουργό Δικαιοσύνης: «Τι θα γίνει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο; Το θάψατε βαθιά στα συρτάρια σας;».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γ. Ντόλιος δήλωσε ότι η Αριστερά επουδενί έχει σχέση με αυτό το μόρφωμα της ΧΑ που κατέχει θέση στο Κοινοβούλιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όποτε όποιος κάνει κριτική σε αυτή θα βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο ότι υιοθετεί θεωρίες των δύο άκρων. Ο κ. Ντόλιος ανέφερε εξάλλου ότι έχει επηρεαστεί το πολιτικό κλίμα από το τραγικό συμβάν, ακόμη και οι κινητοποιήσεις, και σημείωσε ότι φοβάται μήπως υπάρξουν κι άλλα θύματα. Τόνισε επίσης ότι τα κόμματα του συνταγματικού τόξου πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και επανέφερε την πρόταση να συζητήσουν οι γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων ώστε να αποφασίσουν τη λήψη μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση.

«Πώς είναι δυνατόν βουλευτής να αρπάζει το μικρόφωνο από δημοτικό άρχοντα και να μην υφίσταται συνέπειες;», διερωτήθηκε και έθεσε θέμα αλλαγής του νομικού πλαισίου. Παίρνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ, Χρήστος Παππάς για να απαντήσει στον κ. Βορίδη ισχυρίστηκε ότι σε συνεστίαση στο Κάραβελ το 1984 ο σημερινός βουλευτής ήταν ντυμένος με στολή ημιπαραλλαγής και ο παριστάμενος κ. Μιχαλολιάκος είπε: «Είναι καλό παιδί. Έχει τους ελεύθερους μαθητές στα Βόρεια Προάστια».

Στο σημείο αυτό ο κ. Παππάς χρησιμοποίησε υπαινικτική έκφραση με σεξιστικό περιεχόμενο προς τον βουλευτή της ΝΔ, Παύλο Σιούφα, λόγω της οποίας ο προεδρεύων Χρ. Μαρκογιαννάκης ζήτησε να κλείσουν τα μικρόφωνα του βουλευτή της ΧΑ και να μη γραφτεί τίποτα στα πρακτικά λέγοντας «τέτοιου είδους φράσεις δεν ακούγονται ούτε στα χαμαιτυπεία». Προηγουμένως ο κ. Σιούφας, στην παρέμβασή του, είχε πει πως «αυτοί που έχουν στα μπράτσα τους τον αγκυλωτό σταυρό, όπως ο Κασιδιάρης, δεν μπορούν μιλούν για πατριωτισμό».

Ο βουλευτής δε του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής απευθύνθηκε προς την πτέρυγα της ΧΑ λέγοντας «είστε άθλιοι νεοναζί που βρομίζετε την αίθουσα του Κοινοβουλίου», με αφορμή προηγούμενη παρέμβαση του βουλευτή της ΧΑ, Μ. Αρβανίτη ο οποίος -μεταξύ άλλων- υποστήριξε ότι η δολοφονία έγινε για ποδοσφαιρικές διαφορές. Επανερχόμενος ο κ. Βορίδης διευκρίνισε πως ο ίδιος επισήμανε πολύ συγκεκριμένα πράγματα για το πώς πρέπει να κινηθεί το κράτος από δω και πέρα και ανέφερε προς τον κ. Παππά: «Η απάντησή προσομοιάζει με αυτές τις εκφράσεις από άλλες πλευρές που επιστρέφουν προ 30 ετών και λένε το ένα ή το άλλο. Όμως, δεν θα αποφύγει κανείς τη συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου».

Να πραγματοποιηθεί ΕΔΕ ώστε να ερευνηθεί η συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων στο συμβάν ζήτησε εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Βασίλης Οικονόμου τονίζοντας πως, όποιος έπαιξε παθητικό ρόλο ή αρέσκεται να χαϊδεύει τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορεί να ανήκει στο αστυνομικό σώμα, ενώ και όποιος δεν συμφωνεί για λόγους προσωπικούς, ιδεολογικούς ή πολιτικούς με την τήρηση του νόμου δεν μπορεί να ανήκει και να υπηρετεί το κράτος.

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι το πολιτικό σύστημα λειτουργεί χωρίς πυξίδα απέναντι στις συμπεριφορές της ΧΑ υπενθυμίζοντας πως ο Ηλίας Κασιδιάρης μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου δεν αναγνώρισε το ολοκαύτωμα των Εβραίων και εκτίμησε ότι όσο συμβαίνει αυτό θα υπάρξει γιγάντωση των θεμάτων. «Ας μην δηλώνουν απορία μερικοί στο Κοινοβούλιο όταν οι βουλευτές της ΧΑ επιδίδονται σε απαράδεκτες συμπεριφορές. Ξέρουν με τι σφοδρότητα πολιτεύεται η ΧΑ στην κοινωνία και στη γειτονιά και με τι εξτρεμισμό και ότι λειτουργούν σαν παραστρατιωτικές οργανώσεις;» είπε εκτιμώντας πως μέχρι σήμερα ήταν θέμα τύχης που δεν υπήρξαν θύματα και ζήτησε να μην «κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, γιατί τα σκουπίδια ήρθαν στην επιφάνεια».

Είπε ακόμη ότι οι πολιτικές συμπεριφορές αφήνουν έδαφος σε «διαγκωνισμό εξαλότητας» και με αφορμή την υπόθεση του κ. Καμμένου ανέφερε πως αν υπάρχει πολιτικός αρχηγός που καλεί το πλήθος να λιντσάρει «δεν θα βρούμε πάτο στον κατήφορο», «θα καταρρεύσουν οι άμυνες». «Η δολοφονία από τη Χρυσή Αυγή ενός μέλους του Συνδικάτου Μετάλλου είναι συνέχεια της επίθεσης των χρυσαυγιτών σε μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα πολλά από τα οποία ήταν επίσης μέλη του Συνδικάτου Μετάλλου», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος.

«Οι Χρυσαυγίτες», είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «αποθρασύνονται και από τη διασύνδεση που έχουν με κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς αλλά και με μεγάλα συμφέροντα». Αποθρασύνονται, είπε, από την αντιδραστική θεωρία των δύο άκρων που εκπορεύεται από την ίδια την ΕΕ η οποία εξισώνει το θύτη με το θύμα, το ναζισμό με τον κομμουνισμό. Αναφερόμενη η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη στη ΧΑ είπε: «Εμείς τους προειδοποιούμε, όπως μπήκαν, έτσι θα βγουν. Από το Πέραμα στο Κερατσίνι, φασίστας δεν πρόκειται να μείνει».

Διαβάστε επίσης:

Κουτσούμπας: Ο φασισμός δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!

Ν.Μιχαλολιάκος:Διαψεύδουμε κάθε εμπλοκή μας στο Κερατσίνι

Βενιζέλος: Η Χρυσή Αυγή να αντιμετωπιστεί ως εγκληματική οργάνωση

Α.Κακλαμάνης:Να πέσουν οι τόνοι για να απομονωθούν οι λάτρεις της βίας

Παπούλιας:Άμεση ανάληψη ευθυνών έναντι του μίσους κατά της δημοκρατίας

Σβόμποντα: Ο Σαμαράς να θέσει τώρα τέλος στην Χ.Α.!

Έφοδος της αστυνομίας στα γραφεία της Χρυσής Αυγής (pics)

Η κοινωνική κρίση στην Ελλάδα χτύπησε «κόκκινο»!

Τι βρήκε η αστυνομία στο σπίτι του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα

Έρευνες σε όλα τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Αττική

Πήραν τις πινακίδες του αυτοκινήτου του Ηλιόπουλου της Χρυσής Αυγής

Ομολόγησε ο δολοφόνος – Παραδέχτηκε ότι ανήκει στη Χρυσή Αυγή

Έγκλημα στο Κερατσίνι: Θλίψη και οργή στο Facebook του Π.Φύσσα

«Οι κάτοικοι μου είπαν ότι ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής»

Νεκρός 34χρονος έπειτα από επίθεση με μαχαίρι στο Κερατσίνι

Έγκλημα στο Κερατσίνι: Συγκεντρώσεις στο σημείο της δολοφονίας

Η ανακοίνωση Χρυσής Αυγής για το έγκλημα στο Κερατσίνι

Αυτός είναι ο 34χρονος που δολοφονήθηκε στο Κερατσίνι

Κασιδιάρης: Η ΧΑ δεν έχει καμία σχέση με το φονικό στο Κερατσίνι

Κερατσίνι: Η ασφάλεια εξετάζει τα κίνητρα της αιματηρής επίθεσης

Έχασε τη μάχη με τη ζωή ο 34χρονος που μαχαιρώθηκε στο Κερατσίνι

Ένας σοβαρά τραυματίας από επίθεση με μαχαίρι στο Κερατσίνι