ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Κρίσιμες οι επόμενες  48 ώρες για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Προσπάθεια για 48 ώρες θα κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία ώτσε να εκταμιευθεί η δόση του ενός δισ. ευρώ.

Μέχρι την προσεχή Τρίτη, οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει για μια σειρά καυτών θεμάτων όπως το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, τους πλειστηριασμούς, την αποδοτικότητα του νέου φόρου ακινήτων αλλά και την παράταση του μέτρου με τον ΦΠΑ στην εστίαση.

Η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη με την τρόικα που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί της Κυριακής μεταφέρθηκε για τις 17 το απόγευμα.

«Μεγάλα μέτωπα» παραμένουν ανοικτά. Το θέμα με τους πλειστηριασμούς των ακινήτων και η επίτευξη συμφωνίας για το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει και η παράταση του μέτρου με τον ΦΠΑ στην εστίαση.

Μετά την ολόκληρη της συνάντησης το βράδυ του Σαββάτου οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών, αξιωματούχος του υπουργείου δήλωσε σε εφημερίδα πως ότι «το κλίμα στη συζήτηση για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ήταν πολύ καλό» και πώς «η βούληση και των δύο πλευρών είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Τρίτη».

Αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών, ο ίδιος αξιωματούχος συμπλήρωσε πως «προχωρούμε με μικρά βήματα μπροστά».

Μεγάλο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα εξακολουθεί να αποτελεί το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέστησαν σαφή τη διαφωνία τους ως προς την αποτίμηση του μέτρου που έχει κάνει η ελληνική πλευρά.

Η τρόικα θεωρεί ότι η απώλεια εσόδων είναι μεγαλύτερη από την εφαρμογή του μέτρου ενώ επιμένει ότι και ο επικείμενος φόρος στα ακίνητα δεν πρόκειται να αποφέρει στα ταμεία τα έσοδα που προσδοκά η κυβέρνηση. Η θέση της τρόικας είναι ότι ο νέος φόρος δεν θα αποδώσει με αποτέλεσμα να μεγαλώσει το δημοσιονομικό κενό.

troika.1

Τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης έχουν πλέον στενέψει δραματικά καθώς η συμφωνία στα ανοικτά μέτωπα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι την προσεχή Τρίτη οπότε και ο υπουργός Οικονομικών αλλά και η τρόικα θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Διαβάστε επίσης:Σαμαράς: «Όχι» σε ανασχηματισμό – «Όχι» σε νέο Μνημόνιο

Συνάντηση Στουρνάρα - Χατζηδάκη με την Τρόικα

Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα

Σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Στουρνάρας: Σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα οι διαπραγματεύσεις

Αυστηρό μήνυμα Eurogroup: Τελειώνετε με τις διαπραγματεύσεις!

Ρoή Ειδήσεων