Παρέμεινε η διάταξη για τα πρόστιμα «φωτιά»

Newsbomb

Έντονες αντιδράσεις ακόμη και από βουλευτές της συμπολίτευσης που ζητούσαν την απόσυρση κάθε διάταξης που δεν αφορά στο θέμα.

Σε αναδίπλωση οδηγήθηκαν δυο εκ των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, μετά τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών όλων των κομμάτων για ρυθμίσεις που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, κάποιες εκ των οποίων δεν ήταν και μνημονιακές υποχρεώσεις. Ωστόσο δεν αφαιρέθηκε το άρθρο που έφερε και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Ο λόγος για την για την διάταξη που προβλέπει πρόστιμα «φωτιά» 10%-30%, για όσους δεν εξοφλούν την εφορία ή που δεν προχωρούν σε ρύθμιση των οφειλών τους σε διάστημα δυο μηνών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής.

Μετά το κύμα αντιδράσεων και την διακοπή της συνεδρίασης οι κκ Στουρνάρας και Χατζηδάκης, συναντήθηκαν και αποφάσισαν την αφαίρεση από το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς φορολογικές διατάξεις.

Συγκεκριμένα, αφαιρούνται οι παράγραφοι 1-18 του άρθρου 9 και τα άρθρα 10,11, 13. Όπως είπε ο υπουργός, οι διατάξεις αυτές αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ, τα πιστωτικά ιδρύματα και την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Οι εν λόγω διατάξεις θα έρθουν στο πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο και θα αφορά στον τραπεζικό τομέα, είπε ο Γ. Στουρνάρας.

Την απόσυρση και άλλων άρθρων, όπως τα άλλα 6 και 7 και παραγράφους του άρθρου 9, ζήτησε η αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι αφορούν στην επιβολή αυστηρότερων προστίμων, την επιβολή τόκων υπερημερίας από την πρώτη ημέρα και τον Κώδικα Δημοσίων Εσόδων και το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.

«Ό,τιδήποτε είναι επείγον και αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση πρέπει να ψηφιστεί, ό,τιδήποτε άλλο δεν είναι αυτής της υφής, δεν έχουμε λόγο να επιμείνουμε», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης μετά το σφοδρό κύμα αντιδράσεων.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει σαν το κλέφτη, στην τούρλα του Σαββάτου, αυτά τα άρθρα παραμένει, επεσήμανε ο Δ. Παπαδημούλης, καταγγέλλοντας ότι το άρθρο 11 αφορά «σύμφωνα με ορισμένους» την ΑΕΚ και τα συμφέροντα Μελισσανίδη.

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασ. Ξηροτύρη διαμαρτυρήθηκε επειδή δεν αφαιρέθηκαν τα άρθρα 6 και 7.

Γιατί διατηρείτε την παρ. 20 του άρθρου 9 με την οποία απαλλάσσεται από κάθε ποινική ευθύνη το ΔΣ της ΛΑΡΚΟ, ρώτησε η Βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου.

Η Ντ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι στο άρθρο 6 όποιος δεχθεί πρόστιμο τους πρώτους μήνες του έτους θα δεχθεί το δεύτερο πρόστιμο μετά από 10 μήνες, δηλαδή στο τέλος του έτους. «Δεν είναι εξαιρετικά ευφυές για να εισπράξουμε», είπε.

«Τα πρόστιμα αυτά είναι εκτός τόπου και χρόνου», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Μωραΐτης. «Η παράκληση η δική μου είναι να αποσυρθεί», συμφ’ωνησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Βλάχος. «Συμφωνώ και γω», συμπλήρωσε.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι οι διατάξεις των άρθρων 6 και 7 είναι κατεπείγουσες επειδή αφορούν την έναρξη ισχύος του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων, ώστε όλες οι διατάξεις να έχουν ίδια ημερομηνία έναρξης.

Διαβάστε επίσης:

Διεκόπη η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς στη Βουλή (vid)

Επιχείρηση «μασάζ» στους βουλευτές ενόψει πλειστηριασμών

Ένα μήνα προθεσμία σε οφειλέτες για να γλιτώσουν τους πλειστηριασμούς

«Ο κύβος ερρίφθη»-Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς

Αυτά είναι τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας

«Κλείδωσε»: Ποιοι προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς

Η «ώρα της αλήθειας» για τους πλειστηριασμούς

Πλειστηριασμοί: Ακόμη ένα στημένο σκηνικό εκβιασμού

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved