ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοίγει ο δρόμος για τη δίωξη Παπακωνσταντίνου

Ανοίγει ο δρόμος για τη δίωξη Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχει παραγραφή για τα αδικήματα του πρώην υπουργού για τη λίστα Λαγκάρντ

Τον δρόμο για τον ανακριτή παίρνει η υπόθεση του Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά την απόφαση που έλαβε το πενταμελές δικαστικό συμβούλιο.

Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου είναι ομόφωνη καθώς οι πέντε ανώτατοι λειτουργοί της δικαιοσύνης έκριναν ότι παρά τις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 δεν υπάρχει παραγραφή των αδικημάτων.

Ειδικότερα, έκριναν ότι η δίωξη από τη Βουλή κινήθηκε εντός της αποσβεστικής προθεσμίας γιατί η επόμενη Βουλή που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, δεν είχε σύνοδο. Κατά συνέπεια, η επόμενη σύνοδος που άρχισε η αποσβεστική προθεσμία είναι αυτή που εξελέγη Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς, άρα νομίμως η Βουλή άσκησε τη δίωξη σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου έδωσαν απάντηση, σε ερώτημα που συνδεόταν με τη Βουλή, η οποία συγκροτήθηκε, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012. Και αυτό, γιατί σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος «εάν έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι χωρίς να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη επέρχεται αποσβεστική προθεσμία», κάτι που σημαίνει ότι εξαλείφεται το αξιόποινο και η Πολιτεία δεν έχει το δικαίωμα να κινήσει οποιαδήποτε ποινική διαδικασία σε βάρος πρώην υπουργού.

papak papandreou

Έτσι, ανοίγει και τυπικά ο δρόμος για την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών στο Ειδικό Δικαστήριο, έπειτα και από την απόφαση που έλαβε η Ολομέλεια της Βουλής πέρυσι για την εμπλοκή του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Με ποια αδικήματα βρίσκεται αντιμέτωπος

Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Κανελλόπουλος είχε υποστηρίξει, σε πολυσέλιδη πρότασή του, την άποψη ότι δεν υπάρχει παραγραφή, αφού η Βουλή που συστάθηκε για μια ημέρα την 6η Μαΐου του 2012 δεν είχε τον χρόνο να ασκήσει ποινική δίωξη.

Από τη Βουλή, είχαν ασκηθεί στον πρώην υπουργό τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου, της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος που αφορούν στη λίστα Λαγκάρντ, στην υπόθεση για την οποία κατηγορείται ότι έσβησε τα ονόματα των τριών συγγενών του, τα οποία και περιλαμβάνονταν σε αυτήν.

Διαβάστε επίσης:

Ανοίγει ο δρόμος του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Γ. Παπακωνσταντίνου

Οι τράπεζες προστατεύουν τον Παπακωνσταντίνου

Μήνυση ΣΔΟΕ για φοροδιαφυγή κατά των συγγενών Παπακωνσταντίνου

Τα σκοτεινά σημεία του πορίσματος Παπακωνσταντίνου

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων