ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυση ΣΔΟΕ για φοροδιαφυγή κατά των συγγενών Παπακωνσταντίνου

Μήνυση ΣΔΟΕ για φοροδιαφυγή κατά των συγγενών Παπακωνσταντίνου

Πρόσθετο πονοκέφαλο στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου προκαλεί για τη «λίστα Λαγκάρντ», δίωξη του ΣΔΟΕ κατά συγγενών του, με αποτέλεσμα να μένει εντελώς έκθετος.

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος άσκησε σήμερα μήνυση κατά του Ανδρέα Ρωσσώνη και της Ελένης Παπακωνσταντίνου. Οι συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών κατηγορούνται για φοροδιαφυγή ύψους 1,45 εκατ. ευρώ και 2,98 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα ποσά αυτά αφορούν τις χρήσεις 2010 και 2011.

Η είδηση της δίωξης κατά του κ. Ρωσσώνη και της κας. Παπακωνσταντίνου έρχεται τρεις μέρες μετά την εκ μέρους τους αμφισβήτηση του πορίσματος του ΣΔΟΕ που τους επέρριπτε ευθύνες για εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Οι συγγενείς του Παπακωνσταντίνου ανέφεραν πως δεν τους δόθηκε αρκετός χρόνος προκειμένου να προσκομίσουν στοιχεία για οικονομικές χρήσεις 17 ετών και ζητούσαν να γίνει επανέλεγχος της περιουσίας τους.

Το ΣΔΟΕ απέρριψε το αίτημα και προχώρησε στις διώξεις. Σύμφωνα με το διαβιβαστικό που απέστειλαν οι εισαγγελείς στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής τις μηνυτήριες αναφορές κατέθεσε το Τμήμα Δικαστικού της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ εναντίον:

«1) Ελένης Παπακωνσταντίνου και 2) Ανδρέα Ρωσσώνη για παραβίαση του άρθρου 19 παρ. 5 του ν. 2523/1997. Πλέον, συγκεκριμένα, οι ως άνω μηνυτήριες αναφορές αφορούν «με έκδοση Α.Π.Υ. ή άλλου φορολογικού στοιχείου εσόδου σε απροσδιόριστο πλήθος συναλλαγών και απροσδιορίστου αξίας εκάστου», για χρήση του 2010 και ύψους 125.553,58 ευρώ ως προς την Ελένη Παπακωνσταντίνου και για τις χρήσεις 2010 και 2011 ως προς τον Ανδρέα Ρωσσώνη ύψους 38.644,99 και 60.277,50 ευρώ αντιστοίχως» προστίθεται δε: «επισημαίνεται ότι Α)οι ως άνω αναφερόμενοι καταμηνύονται για την πλημμεληματικής φύσεως παράβαση του άρθρου 19 παρ. 5 του ν. 2523/1997 και Β)τα προδιαληφθέντα χρηματικά ποσά των προαναφερθεισών χρήσεων συμπεριλαμβάνονται στα αποκρυβέντα εισοδήματα των συναφών εκθέσεων ελέγχου, που έχουν συνταχθεί από την Π.Δ. Αττικής ΣΔΟΕ για τα αυτά πρόσωπα...».

Σημειώνεται επίσης ότι «παρόμοιο αδίκημα για τους Παπακωνσταντίνου Παρίνα και Συμεών Σικιαρίδη δεν έχει διακριβωθεί». Να σημειωθεί ότι τα σχετικά πορίσματα του ΣΔΟΕ για τους συγγενείς του πρώην υπουργού, καταλόγισε στον κ. Ρωσσώνη φοροδιαφυγή ύψους 1,45 εκατ. ευρώ από το 1997 εως το 2011 και στην κυρία Ελένη Παπακωνσταντίνου 2,98 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο.

Οι μηνυτήριες αναφορές περιορίζονται στα έτη 2010 και 2011 προκειμένου να «προσαρμοστούν» στην αρχική εισαγγελική παραγγελία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στο άμεσο μέλλον δεν θα υπάρξουν επιπρόσθετες κυρώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Τα σκοτεινά σημεία του πορίσματος Παπακωνσταντίνου