ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τρόικα δοκιμάζει τους Έλληνες και την κυβέρνηση

Η τρόικα δοκιμάζει τους Έλληνες και την κυβέρνηση

Η αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Μιχελάκη, ο πόλεμος του γάλακτος και οι συνθήκες αποσταθεροποίησης που δημιουργεί η νέα δέσμη των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Συνθήκες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης δημιουργεί η νέα δέσμη μνημονιακών υποχρεώσεων που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, παρά το γεγονός ότι, τύποις, δεν τίθεται επί τάπητος το ενδεχόμενο νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Ωστόσο, τα «διαρθρωτικά», που δεν είναι τίποτε άλλο παρά έμμεσοι τρόποι αναδιανομής εισοδήματος συνήθως από συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών προς τις μεγάλες αλυσίδες, αλλά και η αναδιάρθρωση του Δημοσίου προκαλούν εντάσεις και, παράλληλα, θα έχουν... θύματα Έλληνες πολίτες.

Για την κινητικότητα (λέγε με, απολύσεις) στο Δημόσιο οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιάννης Μιχελάκης διασταυρώνουν από χθες τα ξίφη τους.

Ο κ. Μητσοτάκης «έδειξε» ως πηγή της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα για το Δημόσιο τις καθυστερήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών ως προς την «εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα» από την οποία αναμένεται να προστεθούν 4.000 δημοτικοί υπάλληλοι στη δεξαμενή της διαθεσιμότητας. Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο τμήμα των διαθεσίμων αυτού του γύρου προέρχεται από την... εκκαθάριση του ΕΟΠΥΥ από τον ultra μνημονιακό κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τις συνέπειες της οποίας αντιμετωπίζουν ήδη οι ασφαλισμένοι.

Οι Μητσοτάκης – Μιχελάκης έχουν απευθυνθεί, αρμοδίως, στο Μαξίμου προκειμένου να υπάρξει λύση, ωστόσο αυτή κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Αφενός υπάρχει η δέσμευση έναντι της τρόικας και αθέτησή της συνεπάγεται μη καταβολή μέρους της δόσης. Αφετέρου, σε προεκλογική περίοδο και με τους Δήμους ήδη σε μνημονιακή λιτότητα, κάθε κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει νέες εμπλοκές θα ήταν καταδικαστική όχι μόνον για την κυβέρνηση αλλά και για τους υποψηφίους της στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο γάλα, όπου η τρόικα εμμένει στην επέκταση του χρόνου ζωής του «φρέσκου», ο Κωστής Χατζηδάκης παίζει το χαρτί των πιστωτών, την ίδια ώρα που Χαρακόπουλος και Τσαυτάρης αντιδρούν και, μαζί τους, βουλευτές της Ν.Δ. δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν.

Στα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα η εμμονή της τρόικας, που πάντως δεν μοιάζει να προβληματίζει την ηγεσία του Ανάπτυξης, απειλεί τον Υπουργό Υγείας με ολοκληρωτικό πόλεμο. Έχοντας ήδη ανοικτό το μέτωπο του ΕΟΠΥΥ, το ενδεχόμενο κινητοποίησης των φαρμακοποιών εφόσον τα ΜΥΣΥΦΑ πάνε στα super markets μοιάζει εφιαλτικό για τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος άλλωστε υφίσταται τη φθορά αλλά και την... κριτική του ΠΑΣΟΚ (!) (σ.σ. που ψήφισε τις σχετικές διατάξεις) για τα συνεχή χαράτσια στη δημόσια υγεία.

Ανάλογες αντιδράσεις υπάρχουν και για τις υπόλοιπες προτάσεις του ΟΟΣΑ, όπως για το λάδι, το γιαούρτι, την τιμή των βιβλίων, με την κυβέρνηση να βρίσκεται στη μέγγενη των εμμονών της τρόικας και των πολιτικών αντιδράσεων των βουλευτών.

Το «μπαλάκι» της τελικής απόφασης είναι προφανώς στα χέρια του Μαξίμου, καθώς θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς που θα κληθεί να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Αν αυτό επιτευχθεί εντός των ημερών, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει και προσχέδιο συμφωνίας στο επικείμενο Eurogroup.

Αν και, μέχρι τώρα, τα δεδομένα κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η Αθήνα δεν θα προλάβει...

Διαβάστε επίσης:

Η τρόικα απειλεί 200.000 δανειολήπτες

Έτσι θα βάλουν χέρι οι δανειστές στα ελληνικά κοιτάσματα

ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ: Άρχισαν πάλι το... μαρτύριο της σταγόνας

Ρύθμιση- ανάσα για τον ΦΠΑ

Αγώνας δρόμου για να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα

Νέα συνάντηση Στουρνάρα- τρόικας το απόγευμα

Στουρνάρας: Η μάχη είναι δύσκολη, αλλά έχουμε όπλα

Νέα μέτρα 700 εκατ. ευρώ ζητά η τρόικα

«Κλειδί» οι τράπεζες για τη συμφωνία με την τρόικα

Τέλος ο Τόμσεν από την παρέα της Τρόικα – Κρεμάει τα… παπούτσια του

Συνάντηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ με τους επικεφαλής της τρόικας

Στα άκρα η σύγκρουση με την τρόικα – Όλα τα θέματα ανοιχτά

Ισοδύναμα μέτρα λόγω της μείωσης των εισφορών

Εφάπαξ από το καλοκαίρι η μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Γιατί η τρόικα αμφισβητεί τα πάντα

«Τα μασάει» η τρόικα για το πρωτογενές πλεόνασμα