ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ: Άρχισαν πάλι το... μαρτύριο της σταγόνας

ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ: Άρχισαν πάλι το... μαρτύριο της σταγόνας

Νέος γύρος συναντήσεων της Τρόικας με το οικονομικό επιτελείο από την Τρίτη προκειμένου να βρεθεί συμφωνία πριν το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας – Μόνο 350 εκατ. από το πλεόνασμα σε κοινωνικές παροχές.

Η φράση: «Είναι ζόρικα τα πράγματα, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη» την οποία δήλωσε στις 3 τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, μετά το τέλος του μαραθωνίου των διαπραγματεύσεων που είχαν ξεκινήσει από το πρωί της Κυριακής και στην οποία μετείχαν και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είναι χαρακτηριστική των διαθέσεων που τρέφουν για μας.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση καλείται να λάβει μια δύσκολη πολιτική απόφαση: Να υιοθετήσει και να εφαρμόσει στο σύνολό της «μια και έξω» όλα τα 329 διαρθρωτικά μέτρα της λίστας του ΟΟΣΑ, καθώς η Τρόικα λέει όχι στην ικανοποίηση των 240 μόνον εξ αυτών.

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι μέχρι το Eurogroup της 10ης Μαρτίου θα πετύχουν τουλάχιστον μία θετική δήλωση της Τρόικας, ότι είναι κοντά σε συμφωνία ώστε να μπορέσει το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωζώνης να εγκρίνει την δόση των 8,8 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

Μόνο 350 εκατομμύρια για κοινωνικές παροχές

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια πρόωρη παροχολογία ενόψει των διπλών εκλογών του Μαΐου, η οποία έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2013, οι τεχνοκράτες της τρόικας όπως είχαμε γράψει εδώ και πολύ καιρό θα ρίξουν τον πήχη πολύ χαμηλά.

Η διάθεση του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος στην κοινωνία έχει θορυβήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την τρόικα. Αν επιβεβαιωθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είναι 1,5 δις τότε το υπερβάλλον που θα μπορεί να διανεμηθεί θα είναι 1,05 δις ευρώ.

Πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι οι δανειστές θέλουν σχεδόν τα 700 εκατ. ευρώ να διατεθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και τα υπόλοιπα 350 εκατ. σε κοινωνικές παροχές, με βάση τις εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού.

Μέχρι στιγμής, η τριμερής επιτροπή ζητά την υιοθέτηση όλων των μέτρων της λίστας του ΟΟΣΑ, αλλά και να αποκρυσταλλωθούν σε ποιον προϋπολογισμό θα μπουν κωδικοί εσόδων και δαπανών, κάποιους από τους οποίος η κυβέρνηση μετέφερε από το 2014 στο 2013.

"Αγκάθι" οι τράπεζες

Μείζον θέμα συνεχίζει να αποτελεί το τραπεζικό, με την τρόικα να διαφωνεί με το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα για τη μεθοδολογία με την οποία πραγματοποιήθηκαν τα τεστ αντοχής των ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Στο επίκεντρο βρίσκονται δάνεια τα οποία κατά την προηγούμενη διαδικασία των τεστ αντοχής ήταν "κόκκινα" και τώρα παρουσιάζονται μερικώς εξυπηρετήσιμα, προκειμένου να ελαφρυνθεί το δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο διοικητής της ΤτΕ δεσμεύθηκε να δώσει αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής, αλλά και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε.

Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να έχουν κλείσει:

- Μισθώσεις: Εξακολουθούν οι ενστάσεις της τρόικας που ζητάει πλήρη απελευθέρωση στις επαγγελματικές μισθώσεις. Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της για την ελάχιστη διάρκεια μιας τριετίας. όπως έχει ήδη νομοθετήσει. Θεωρεί ότι το μέτρο έχει γίνει ήδη αποδεκτό και δεν πρέπει να αλλάξει. Για τα τουριστικά αρμόδιο είναι το υπουργείο Τουρισμού.

- Ρυθμίσεις για «κόκκινα δάνεια»: η Τρόικα πιέζει να καθοριστούν το συντομότερο οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού ρύθμισης δανείων σε καθυστέρηση. Το εισόδημα του δανειολήπτη ένα από τα εκκρεμή θέματα ώστε μπορεί να εφαρμοστεί το νέο σύστημα από 1.1.2015.

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε επίσης:

Μαραθώνιες οι συζητήσεις κυβέρνησης-τρόικας για την επίτευξη συμφωνίας

Νέα συνάντηση Στουρνάρα- τρόικας το απόγευμα

Στουρνάρας: Η μάχη είναι δύσκολη, αλλά έχουμε όπλα

Νέα μέτρα 700 εκατ. ευρώ ζητά η τρόικα

«Κλειδί» οι τράπεζες για τη συμφωνία με την τρόικα

Τέλος ο Τόμσεν από την παρέα της Τρόικα – Κρεμάει τα… παπούτσια του

Συνάντηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ με τους επικεφαλής της τρόικας

Στα άκρα η σύγκρουση με την τρόικα – Όλα τα θέματα ανοιχτά

Ισοδύναμα μέτρα λόγω της μείωσης των εισφορών

Εφάπαξ από το καλοκαίρι η μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Γιατί η τρόικα αμφισβητεί τα πάντα

«Τα μασάει» η τρόικα για το πρωτογενές πλεόνασμα