ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη με το χρόνο για συμφωνία μέχρι την Κυριακή

Μάχη με το χρόνο για συμφωνία μέχρι την Κυριακή

-Νέος γύρος διαπραγματεύσεων από σήμερα

-Τι ζητούν οι δανειστές και οι «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, με τα βλέμματα να στρέφονται πλέον στις νέες επαφές του Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής των δανειστών.

Η τροϊκανοί δείχνουν τώρα διατεθειμένοι να βάλουν νερό στο κρασί τους και θέτουν ξανά στο τραπέζι όλα τα θέματα από μηδενική βάση.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα μέχρι την Κυριακή και τα θέματα που παραμένουν ανοικτά είναι πολλά. Από το μεσημέρι ξεκινά νέος κύκλος συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών, με όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση.

«Είναι δύσκολα αλλά όχι απαισιόδοξα», δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι συζητείται το αναθεωρημένο κείμενο συμφωνίας με στόχο να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις «το συντομότερο δυνατό».

stourn

Στην δίωρη σύσκεψη που είχαν χθες οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον Γ. Στουρνάρα η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ καθώς για το θέμα των τραπεζών έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών όπως επίσης η τρόικα πείστηκε τελικά πως θα υπάρχει χρηματοδοτικό κενό για το 2014.

«Στόχος είναι να κλείσουμε την Κυριακή. Θα δουλεύουμε νυχθημερόν», είπε κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ μετά τη σύσκεψη. Διότι, όπως διευκρίνισε, «ο χρόνος πιέζει και τους δύο. Δεν έχουμε μόνον εμείς να χάσουμε, έχουν να χάσουν και εκείνοι».

Για την κυβέρνηση, παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» στις απαιτήσεις της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 και τις αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. Σχετικά με το επικείμενο μίνι-φορολογικό, ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μονομερούς νομοθέτησης από την κυβέρνηση.

Για τη διανομή από την κυβέρνηση κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζουν ότι «ισχύουν όσα έχει πει ο πρωθυπουργός» επισημαίνοντας επίσης ότι αυτό θα διανεμηθεί μετά από την οριστικοποίηση των στοιχείων από τη Eurostat στις 23 Απριλίου.

Διαβάστε επίσης:

Υπ.Οικ. για Τρόικα: Πάμε να τα βρούμε, παρά να τα σπάσουμε

Σε εξέλιξη η σύσκεψη στο Μαξίμου για την τρόικα

ΔΝΤ προς Ελλάδα: Ακόμα και αν τα «βρούμε» μία και μόνο δόση θα πάρετε

Le Monde: Η Ελλάδα πρώτη μπήκε σε Μνημόνιο, τελευταία θα βγει

Σόιμπλε: Μην ανησυχείτε, δεν θα βοηθήσουμε την Ελλάδα με το ζόρι

Αμερικανός Οικονομολόγος:H Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους

Σ. Κεδίκογλου: Σκληρές οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά...

Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου: Πείτε επιτέλους ένα «ΟΧΙ»

Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα