ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας: Η συνέπεια της κυβέρνησης λειτουργεί αποστομωτικά

Στουρνάρας: Η συνέπεια της κυβέρνησης λειτουργεί αποστομωτικά

«Η κυβέρνηση αποδείχθηκε συνεπής στα όσα είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, και όσοι επένδυσαν στην καταστροφή και στο φόβο διαψεύστηκαν», τόνισε κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας, σημείωσε πως η 7μηνη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, όπως αποτυπώνεται στο πολυνομοσχέδιο, επιβεβαιώνει την αλήθεια των κυβερνητικών εξαγγελιών, πως δεν θα λαμβάνονταν νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, θα προέκυπτε δημοσιονομικό πλεόνασμα, η Ελλάδα όπως και το τραπεζικό της σύστημα θα ανακτούσαν την αξιοπιστία τους απέναντι στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα τίθονταν τα θεμέλια για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο προσανατολισμένο στην εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα.

«Η συνέπεια της κυβέρνησης σε όλα αυτά τα θέματα, λειτουργεί πλέον αποστομωτικά για όσους, είτε από μικροψυχία, είτε λόγω κομματικών τακτικισμών, επέλεξαν το δρόμο της απόλυτης άρνησης, της μεμψιμοιρίας και του λαϊκισμού», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

«Όσοι παραμένουν καθηλωμένοι στην απαξιωτική αντιμετώπιση της κολοσσιαίας προσπάθειας που κατέβαλαν οι Έλληνες, ήδη βρίσκονται ξεπερασμένοι από τις εξελίξεις. Επένδυσαν στην καταστροφή και το φόβο - και δεν τους βγήκε. Κέρδισε η νηφαλιότητα, η υπευθυνότητα, η κοινή λογική, η ευρωπαϊκή προσέγγιση. Όλοι σήμερα διεθνώς μιλούν για μια σημαντική επιτυχία», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Αυτό που πλέον απομένει να εξασφαλιστεί, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι «η επιτάχυνση της αναπτυξιακής δυναμικής που φαίνεται να αποκτά η ελληνική οικονομία, εξασφαλίζοντας ότι θα συνδυαστεί με σημαντική υποχώρηση της ανεργίας, ειδικότερα για τους νέους μας».

«Ο στόχος αυτός, πρέπει πλέον να μας βοηθήσει να βρούμε έστω και τώρα, συγκλίσεις και συνεργασίες. Ειδικά το τρίτο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που επιφέρει σημαντικές αλλαγές με ωφελούμενους χιλιάδες φορολογούμενους, μπορεί να τύχει ευρύτατης αποδοχής», ανέφερε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση ο υπουργός Οικονομικών.

Έκδηλη υπήρξε εξάλλου, η ικανοποίηση του υπουργού Οικονομικών, για την «εξαιρετικά επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δύο εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με τη συμμετοχή ξένων θεσμικών επενδυτών η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία».

«Αυτό μεταφράζεται σε μια ψήφο εμπιστοσύνης, όχι μόνο για τον τραπεζικό κλάδο εν γένει, αλλά πρώτα από όλα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Πολλοί ξένοι επενδυτές προσέφεραν, σε λιγότερο από 24 ώρες, παραπάνω από 6 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Αυτό είναι μια σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης. Οι ξένοι επενδυτές ψήφισαν με τα χρήματά τους», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

«Η αποδέσμευση των πιστωτικών ιδρυμάτων από το Ταμείο και η επιστροφή τους στον ιδιωτικό τομέα, σηματοδοτεί την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε αυτά σε διεθνές επίπεδο» εκτίμησε ο κ. Στουρνάρας, ευχόμενος να παραμείνουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα 11 δισ. που υπάρχουν σήμερα σ' αυτό, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση δημοσίου χρέους.

Διαβάστε επίσης:

Μαριάς: Ενισχύετε τους ολιγάρχες των τραπεζών

Καμμένος: Κοροϊδία απέναντι στον ελληνικό λαό η παραίτηση Χαρακόπουλου

Παπαδημούλης: Για Όσκαρ η δήλωση Χαρακόπουλου

Βενιζέλος: Αξίζει μεγάλη τιμή στους βουλευτές που σηκώνουν το βάρος

Αισιοδοξία Κεδίκογλου για τη στάση των κυβερνητικών βουλευτών

«Το δώρο των 50 δισ. είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης»

Πολυνομοσχέδιο: Αποχώρησε το ΚΚΕ από τη συζήτηση

Καμμένος: Το πολυνομοσχέδιο είναι ξεκάθαρα ένα άλλο Μνημόνιο

Αντιπαραθέσεις στη συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου

Άρχισε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου

Παραιτήθηκε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος

Παραιτείται ο Μάξιμος Χαρακόπουλος

Ο Τσαυτάρης, τo E-mail του Μορς και η διάψευση Χατζηδάκη

Πώς θα υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας ακινήτων

Κοινωνικό μέρισμα: Αυτές είναι οι 4 κατηγορίες δικαιούχων

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο-Δείτε το τελικό κείμενο

Πολυνομοσχέδιο: Ρύθμιση για τα ακίνητα που αποκτήθηκαν πριν το 1995

Αυτές είναι οι 50 αλλαγές που φέρνει στην αγορά το πολυνομοσχέδιο