ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Κερδίζουμε τη μάχη, με τις θυσίες μας

Σαμαράς: Κερδίζουμε τη μάχη, με τις θυσίες μας

Μία νέα καλύτερη και ισχυρότερη Ελλάδα αναδύεται από την κρίση ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο δείπνο στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μουσείο της Ακρόπολης και πρόσθεσε ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωσή γίνεται επίσης καλύτερη και ισχυρότερη από ποτέ.

Η οικονομία μας τώρα παίρνει μπροστά δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η κοινωνία διατήρησε τη συνοχή της, η δημοκρατία μας άντεξε όλες τις πιέσεις. Αντεπεξήλθαμε και προχωρούμε. Κερδίζουμε αυτή τη μάχη! Έχουμε νικήσει το χειρότερο κομμάτι του εαυτού μας. Ανοίξαμε τις καλύτερες προοπτικές για το μέλλον μας, για το κοινό μας μέλλον...»

SAM5

Η δημοκρατία δεν μπορεί να πορευθεί μόνη της, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε «αποτελεί αναγκαία, αλλά όχι επαρκή προϋπόθεση. Χρειαζόμαστε και οικονομική ανάπτυξη και μάλιστα βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, η κατάρρευση της οικονομίας οδηγεί συνήθως στην κατάρρευση και της δημοκρατίας, αλλά και της κοινωνίας συνολικά. Διότι καμία δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει μέσα σε χρόνια κοινωνική καθίζηση. Χρειαζόμαστε, επίσης, κοινωνική συνοχή, που θα στηρίζεται σε δικαιοσύνη και σε ευκαιρίες για όλους. Καμία δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει με μια μεσαία τάξη να βουλιάζει και με αυξανόμενη την κοινωνική αναταραχή».

SAM1

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτεταμένη αναφορά στην κρίση των περασμένων χρόνων: «Πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα βρέθηκε σε μια σοβαρή κρίση. Υπήρξε τότε ευρέως διαδεδομένη η ανησυχία, ότι μια τέτοια κρίση θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική όχι μόνο για την ίδια την Ελλάδα, ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί πέρα από την Ελλάδα και να βλάψει σοβαρά την Ένωσή μας. Ακούσαμε κάθε είδους καταστροφικά σενάρια για την υποτιθέμενη «αναπόφευκτη κατάρρευση» της Ελλάδας, για τη υποτιθέμενη «αναπόφευκτη κατάρρευση» της νομισματικής Ένωσής μας και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τους διαψεύσαμε, για τα καλά! Ναι, οι αριθμοί δεν ήταν με το μέρος μας... Ούτε η δυναμική των μακροοικονομικών μεγεθών ήταν με το μέρος μας... Αλλά η αλληλεγγύη μας αποδείχθηκε ισχυρότερη από ό,τι οι «γυμνοί» αριθμοί.

SAM2

Η βαθιά αφοσίωσή μας στη δημοκρατία, την πρόοδο, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αποδείχθηκαν πολύ ισχυρότερες από τις επιφανειακές προβλέψεις που βασίζονταν σε μοντέλα. Οι Έλληνες αποδείχθηκαν πολύ διαφορετικοί από τα στερεότυπα που υπήρχαν γι' αυτούς και εναντίον τους. Και, με τις θυσίες μας, κάναμε την οικονομία μας να πάρει μπροστά».

SAM3

Συνέχισε με τα όσα πέτυχε ο ελληνικός λαός και όσα μπορεί πλέον να προσδοκά: «Πετύχαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Αλλά υποστήκαμε και τις μεγαλύτερες απώλειες ΑΕΠ σε καιρό ειρήνης! Υποφέραμε ως λαός πολύ. Και εξακολουθούμε να υποφέρουμε. Ποιο είναι το «ηθικό δίδαγμα της ιστορίας;» Το ηθικό δίδαγμα είναι ότι η επιτυχία ανήκει μόνο σε χώρες που ενθαρρύνουν την ατομική πρωτοβουλία και τις επιχειρήσεις. Όχι σε εκείνες που προσπαθούν να τις μειώσουν. Και η Ελλάδα έχει πλέον γίνει μία από αυτές τις χώρες».

sam7

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη των εταίρων: «Οι εταίροι μας, μας βοήθησαν πράγματι. Απέδειξαν ότι η αλληλεγγύη δεν είναι απλώς μια «ωραία λέξη» στην Ένωσή μας. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Ενωμένης Ευρώπης μας. Και εσείς, όλοι σας εδώ απόψε, σε αυτή τη συγκέντρωση, διαδραματίσατε τον πιο καθοριστικό ρόλο για να γίνει πραγματικότητα αυτή η αλληλεγγύη. Εμείς, οι Έλληνες, μετατρέψαμε μια επώδυνη κρίση σε ευκαιρία για να αλλάξουμε τη χώρα μας και να απελευθερώσουμε τις δυνατότητές μας. Όλοι οι Ευρωπαίοι μπορούμε πλέον να είμαστε περισσότερο αλληλοεξαρτώμενοι. Αλλά, την ίδια στιγμή, είμαστε πιο ανεξάρτητοι από την ανάγκη να δανειζόμαστε συνεχώς. Στεκόμαστε στα πόδια μας, απελευθερώνουμε το δυναμικό μας. Είμαστε σε θέση να ανταγωνιστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, είμαστε όλο και πιο αποτελεσματικοί στη διασφάλιση των συνόρων μας και στην ανάπτυξη των δικών μας ενεργειακών πηγών.

sam8

Και το κάνουμε χωρίς να καταφεύγουμε σε «τείχη προστατευτισμού». Διότι η αντίληψή μας για το παγκόσμιο εμπόριο είναι απολύτως συμβατή με τις φιλελεύθερες απόψεις που υιοθετούμε στο εσωτερικό της Ένωσής μας. Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Αλλά, ως Ευρωπαίοι, είμαστε πλέον πολύ πιο σίγουροι, πιο αυτοδύναμοι και με περισσότερη αυτοπεποίθηση από ό,τι οποτεδήποτε πριν».

Ο κ. Σαμαράς έκανε εκτεταμένη αναφορά στα «κλεμμένα μάρμαρα του Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν» και σημείωσε ότι «τα μάρμαρα της Ακρόπολης κάνουν έκκληση στα μάρμαρα που λείπουν». Ό,τι και αν έκαναν οι Έλληνες στο διάβα της Ιστορίας, αυτή η περιοχή όπου στεκόμαστε απόψε ήταν πάντα στο επίκεντρο της μάχης, στο επίκεντρο της συζήτησης, στο επίκεντρο της δημιουργίας, της ανέγερσης μνημείων αισθητικής, λογικής και φιλοσοφίας.

Διαβάστε επίσης:

Σόιμπλε: Θα ελεγχθούν τα στοιχεία και θα αποφασίσουμε για νέα στήριξη

Μπαρνιέ: Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε καλό δρόμο

Στουρνάρας:Μέσα στους επόμενους δυο μήνες η Ελλάδα θα βγει στις αγορές

Συνάντηση Σαμαρά - Ντάισελμπλουμ

Συνάντηση Β. Σόιμπλε με Κ. Χατζηδάκη

Τα μηνύματα των ξένων μετά το πολυνομοσχέδιο και το Eurogroup

Στουρνάρας: Αν συνεχιστεί η ανάκαμψη δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο

Σόιμπλε: Η οικονομία της Ελλάδας ανακάμπτει

Ρεν: Στο άμεσο μέλλον η Ελλάδα θα είναι δυνατό να βγει στις αγορές

Tα χαμόγελα της... ευτυχίας στο Ζάππειο (pics)