ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός προσώπων, όχι πολιτικών!

Ανασχηματισμός προσώπων, όχι πολιτικών!

Κανείς δεν ελπίζει ότι μετά τον επικείμενο ανασχηματισμό θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο – Το νέο υπουργικό σχήμα θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές και τίποτα παραπάνω.

Πριν από πολλά χρόνια ο Ουίστον Τσώρτσιλ είχε περιγράψει επακριβώς την έννοια της πολιτικής λέγοντας: «Πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο και να εξηγείς αύριο γιατί δεν έγινε».

Η ρήση του παραμένει απολύτως επίκαιρη ακόμα και σήμερα. Διότι όλες αυτές τις ημέρες χύθηκαν τόνοι μελάνης και ειπώθηκαν δεκάδες ονόματα για έναν ανασχηματισμό που μόνο επικοινωνιακή ανάδραση μπορεί να έχει.
Κοινώς, πρόκειται για ανασχηματισμό προσώπων και όχι πολιτικών.

Αν κάποιος περιμένει ότι μετά τον ανασχηματισμό θα αλλάξει η φορολογική πολιτική πλανάται πλάνη οικτρά.

Αν κάποιος περιμένει ότι θα ενισχυθεί το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, η κοινωνική πρόνοια και η ευαισθησία του κράτους προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τότε είναι αιθεροβάμων.

Αν κάποιος περιμένει ότι με την αντικατάσταση του Γιάννη Στουρνάρα και του Γιάννη Βρούτση θα μειωθεί η ανεργία και θα επανέλθουν οι μισθοί σε αξιοπρεπή επίπεδα διαβίωσης, τότε προφανώς ονειρεύεται...

Αν κάποιος περιμένει ότι θα αλλάξει στάση η κυβέρνηση έναντι των δανειστών και θα γίνει πιο ισχυρή στις διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του χρέους ή για την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, προφανώς έρχεται από... άλλο πλανήτη.

Όπως σχεδόν όλοι οι ανασχηματισμοί στην νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου, και ο επικείμενος, είναι μαθηματικά βέβαιο πως δεν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτα.

Άλλωστε δεν υπάρχει κανείς πολιτικός συντάκτης στην Ελλάδα που να θυμάται κάποιον ανασχηματισμό ο οποίος να άλλαξε ριζικά και προς το καλύτερο την πορεία κάποιου κυβερνητικού σχήματος, ούτε βεβαίως την πορεία της χώρας.

Οι περισσότεροι ανασχηματισμοί έγιναν απλά για να παρατείνουν την διάρκεια ζωής των κυβερνήσεων που τους έκαναν. Όλα τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση.

Όσο κυνικό κι αν ακούγεται, η ελληνική πραγματικότητα θα παραμείνει εξίσου θλιβερή αφού είναι τοις πάσι γνωστό πως όλες οι εντολές των Βρυξελλών θα εφαρμοστούν κατά γράμμα και από το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει. Ο οδικός χάρτης της χώρας για τα επόμενα 10 και πλέον χρόνια έχει υπογραφεί και έχει ψηφιστεί στο αναθεωρημένο μνημονιακό πρόγραμμα που καθορίζει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι των δανειστών.
Το νέο υπουργικό σχήμα απλά θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές και τίποτα παραπάνω.

Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Βενιζέλου κερδίζει λίγο χρόνο παραπάνω. Μια μικρή ανάσα, όσο διαρκούν τα μπάνια του λαού.

Από Σεπτέμβρη είναι προφανές ότι πρέπει να βρει κάτι άλλο για να κρατηθεί στην εξουσία. Αυτό το «κάτι άλλο» πολλοί το σχηματοποιούν γύρω από το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Μόνο που κι εδώ η κυβέρνηση έχει βάλει τόσο ψηλά τον πήχη που στο τέλος θα περάσει από κάτω...

Είναι άλλωστε κοινή εκτίμηση όλων των οικονομικών αναλυτών πως «κούρεμα χρέους» έτσι όπως αφήνει να εννοηθεί η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να υπάρξει.

Δυστυχώς ή ευτυχώς η ρύθμιση χρέους για άλλα 30 ή 50 χρόνια που θα επιτύχει η κυβέρνηση το Φθινόπωρο δεν θα πείσει τον ελληνικό λαό και τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα τόσο για τον κ. Σαμαρά, όσο και για τον κ. Βενιζέλο.

Τότε θα πρέπει να εξηγήσουν στον κόσμο «γιατί αυτά που υποσχέθηκαν χθες, δεν έγιναν αύριο... ».

Διαβάστε επίσης:

Ανασχηματισμός: Nικόλας Οικονομίδης – Αυτός είναι ο διάδοχος του Στουρνάρα

Τη Δευτέρα «μάλλον» ο ανασχηματισμός

Τριήμερο στην Αθήνα θα κάνουν στο Μαξίμου