ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Καμμένου με τον Σεΐχη του Άμπου Ντάμπι

Συνάντηση Καμμένου με τον Σεΐχη του Άμπου Ντάμπι

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κατά την επίσκεψή του στο Άμπου Ντάμπι, όπου θα παραστεί στην επίσημη τελετή έναρξης της Διεθνούς Αμυντικής Έκθεσης IDEX 2015, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με το Διάδοχο του Άμπου Ντάμπι και Αναπληρωτή Ανώτατο Διοικητή των Εμιρατικών Ενόπλων Δυνάμεων Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζάγιεντ Αλ Ναχγιάν, με τον οποίο συζήτησε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων Ελλάδος και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο κ. Καμμένος μετέφερε στον Διάδοχο του Άμπου Ντάμπι τους θερμούς χαιρετισμούς του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με τη διαβεβαίωση ότι η Ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στη συνέχιση και περεταίρω ενίσχυση και διεύρυνση της συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε όλους τους τομείς.

Από την πλευρά του ο Διάδοχος του Άμπου Ντάμπι, καλωσορίζοντας τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, του ζήτησε να μεταφέρει τους θερμούς χαιρετισμούς του στον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική έκβαση των εργασιών του χθεσινού Eurogroup. Τον διαβεβαίωσε δε και από πλευράς του ότι είναι επιθυμία και των ΗΑΕ η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με τη χώρα μας δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά κοινά ενδιαφέροντα και συμφέροντα μεταξύ των δύο χωρών.

Ιδιαίτερα τόνισε το ενδιαφέρον των ΗΑΕ για ενίσχυση της Εμιρατινής Αμυντικής Βιομηχανίας με Έλληνες ειδικούς οι οποίοι θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στο Άμπου Ντάμπι καθώς και το ενδιαφέρον για τη διεύρυνση της συνεργασίας με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία για τη συντήρηση των Εμιρατινών πολεμικών αεροσκαφών δεδομένης της μεγάλης εμπειρίας και τεχνογνωσίας που διαθέτει η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα.

Συμφώνησαν να συσταθεί μικτή επιτροπή ώστε να διαπιστωθούν οι δυνατότητες συνεργασίας των δυο χωρών στον στρατιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στην εκπαίδευση και τις στρατιωτικές ασκήσεις. Αντάλλαξαν απόψεις για περιοχικά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις εξελίξεις στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ καθώς και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού όπου σημειώθηκε σύμπτωση απόψεων.

Υπογράμμισαν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και στην ανάγκη υποστήριξης της κυβέρνησης του Προέδρου Ελ Σίσι.

Επίσης συζητήθηκε η συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με τον Διάδοχο να καλωσορίζει την πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σύμφωνα με την οποία ελληνικό νησί θα μπορούσε να μετατραπεί πιλοτικά σε νησί πρότυπο στον τομέα των ΑΠΕ. Το σχετικό έργο θα εκπονήσει το Ινστιτούτο Masdar το οποίο εδρεύει στο Άμπου Ντάμπι και στο οποίο φοιτούν ως υπότροφοι Έλληνες σπουδαστές.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας προσκάλεσε τον Διάδοχο του Άμπου Ντάμπι να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα την οποίαν ο Σεΐχης Μοχάμεντ αποδέχθηκε μετά χαράς εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επισκεφθεί τη χώρα μας σύντομα.

Ο Διάδοχος του Άμπου Ντάμπι ευχαρίστησε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για την παρουσία του στην Διεθνή Αμυντική Έκθεση IDEX 2015 καθώς και για τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στο εμπορικό τμήμα της Έκθεσης.

Από την πλευρά του ο κ. Πάνος Καμμένος τόνισε ότι η παρουσία του στην Έκθεση και η συμμετοχή για πρώτη φορά της χώρας μας με εθνικό περίπτερο υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στο διεθνές αυτό αμυντικό γεγονός που είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.

Κατά την παραμονή του στο Άμπου Ντάμπι ο κ. Καμμένος επισκέφθηκε επίσης την πράσινη πόλη Masdar που αποτελεί πόλη - πρότυπο με μηδενική εκπομπή ρύπων και αποβλήτων και στην οποία έχει τα Γραφεία του ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας IRENA που εδρεύει στο Άμπου Ντάμπι.

Ο Έλληνας Υπουργός ξεναγήθηκε στην πόλη από τον Έλληνα καθηγητή κ. Σγουρή Σγουρίδη όπως και σε χώρους του Ινστιτούτου Μasdar όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με Έλληνες υποτρόφους οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την πορεία και το αντικείμενο των μεταπτυχιακών σπουδών τους.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κάλεσε τον Έλληνα καθηγητή αλλά και τους Έλληνες φοιτητές του Ινστιτούτου Masdar να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους από το Ινστιτούτο, για την εφαρμογή των τεχνολογιών ΑΠΕ στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι έτοιμο να υποστηρίζει σχετικά προγράμματα.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις