ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσή Αυγή, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ υπέρ του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση

Χρυσή Αυγή, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ υπέρ του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση

Με Χρυσή Αυγή, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ να τάσσονται υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, παρά τις διαφωνίες ή τις εντάσεις και παρατηρήσεις που έχουν, το «Ποτάμι» να επιφυλάσσεται και το ΚΚΕ να προσανατολίζεται στο «παρών», έκλεισε ο πρώτος κύκλος συζήτησης από τους ειδικούς αγορητές των κομμάτων.

Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση έκανε λόγο για αποσπασματικά, αόριστα και ασαφή μέτρα, αλλά και ψίχουλα που προβλέπονται για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που βιώνουν την ακραία φτώχεια, ενώ ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ αντέτεινε ότι πρόκειται για νέες μορφές στήριξης αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με τον εισηγητή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Παναγιώταρο το κόμμα του θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, ωστόσο, ο ίδιος εξέφρασε την αντίθεσή του στα μέτρα που προβλέπονται για την ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, τα οποία- όπως είπε- είναι απλά ασπιρίνες.

«Η Χρυσή Αυγή θα υπερψηφίσει οποιαδήποτε ασπιρίνη που δίνεται στον ελληνικό λαό» ανέφερε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων και ότι ακολουθεί την ίδια πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδηγεί τη χώρα στo θάνατο.

Η ειδική αγορήτρια από το «Ποτάμι», Αντιγόνη Λυμπεράκη, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί, αφού αποσαφηνιστούν πολλές από τις ασάφειες και αοριστίες- όπως είπε- που υπάρχουν, ενώ έκανε λόγο για νομοσχέδιο ψυχρολουσία.

«Προωθείτε λιτό βίο και ψίχουλα, με νόμιμη ληστεία των λαϊκών στρωμάτων» υποστήριξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, ενώ μίλησε «για μια ακόμα κυβέρνηση μνημονίου». «Νομοσχέδια σαν αυτό δεν αντιμετωπίζουν και δεν θα μπορούσαν να εξαλείψουν την ακραία φτώχεια ούτε στον απειροελάχιστο αριθμό. Μοιάζει με κοροϊδία ο βαρύγδουπος τίτλος του, για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. Πετσοκομμένα ψίχουλα δίνετε με όρους και προϋποθέσεις, ώστε να μην δοθούν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Μανωλάκου, το κόμμα της οποίας προσανατολίζεται να ψηφίσει «παρών».

Από την πλευρά του ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Παύλος Χαϊκάλης έκανε λόγο για ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει αυτή η κυβέρνηση για να μην απογοητεύσει τον ελληνικό λαό που την στήριξε. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω βελτιωτικών αλλαγών του νομοσχεδίου, ώστε να ανακουφιστεί μεγαλύτερος αριθμός πολιτών που έχουν πραγματικές ανάγκες. «Πρέπει να αποδείξουμε στον ελληνικό λαό ότι υπάρχει ο άλλος δρόμος, της εντιμότητας και της διαβούλευσης» τόνισε, ενώ ζήτησε να εξεταστούν επιπλέον μέτρα, όπως η δωρεάν παροχή ύδρευσης σε ομάδες πληθυσμού που ζουν ακραία φτώχεια, να μην προστεθούν τα επιδόματα των ΑμεΑ στο εισοδηματικό κριτήριο και να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία της πρώτης κατοικίας. «Σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι αυτά τα μέτρα είναι δήθεν ψίχουλα, εμείς τους απαντάμε ότι αποτελούν νέες μορφές στήριξης. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα. Είναι μεγάλο το στοίχημα, χρειάζεται προσοχή για να μην απογοητεύσουμε τον ελληνικό λαό» κατέληξε ο κ. Χαϊκάλης.

Την υπερψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου γνωστοποίησε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου, ωστόσο άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας αποσπασματικά και αόριστα τα μέτρα, που δεν καλύπτουν- όπως είπε- ομάδες πληθυσμού που ζουν πραγματικά σε ακραία φτώχια.

Παράλληλα, ζήτησε την «άμεση απόσυρση απαράδεκτων διατάξεων, όπως αυτή που αφορά την καθιέρωση εθελοντών συμβούλων». Ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με αποσπασματικά μέτρα και επικοινωνιακές τακτικές και πρόσθεσε ότι ο τόπος έχει ανάγκη μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, με εξειδικευμένες δράσεις, εξασφαλισμένους πόρους και συμφωνημένη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που- όπως είπε- είχε καταφέρει να προχωρήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, σε συνεργασία με φορείς και εταίρους.

Σχετικές ειδήσεις