ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκέρ

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκέρ

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται αυτή την ώρα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως έγινε γνωστό, στη συζήτηση θα είναι παρών και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Προσερχόμενη στην συνάντηση η κυρία Μέρκελ δήλωσε: «Μετά από το σαφές “όχι” στο ελληνικό δημοψήφισμα δεν υπάρχουν ακόμη οι βάσεις για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, αλλά πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. Αλληλεγγύη και υπευθυνότητα πάνε μαζί. Θα διαβουλευθούμε τώρα στο Συμβούλιο πώς θα προχωρήσουμε. Δεν πρόκειται πια για βδομάδες, αλλά για λίγες μέρες που έχουμε στη διάθεσή μας. θα ακούσουμε τώρα τι θα μας πει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Μετά από το σαφές “όχι” στο ελληνικό δημοψήφισμα δεν υπάρχουν ακόμη οι βάσεις για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, αλλά πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη και υπευθυνότητα.

Τη βούληση της Ευρώπης για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ διατράνωσε ο Φρανσουά Ολάντ, εστιάζοντας ωστόσο στη σημασία να προχωρήσει η Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις, βάσει ενός βραχυπρόθεσμου αρχικά προγράμματος.

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ωστόσο για να γίνει αυτό πρέπει να καταθέσει σοβαρές προτάσεις», τόνισε αρχικά ο Γάλλος πρόεδρος, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής για να διευκρινίσει:

«Πρέπει ωστόσο να όλοι να κινηθούμε πάνω σε τρεις άξονες. Την υπευθυνότητα, την αλληλεγγύη και να δράσουμε γοργά. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη και να βοηθήσει την Ελλάδα, ωστόσο πρέπει να είμαστε να γρήγοροι και να ληφθούν αποφάσεις που θα βοηθήσουν την Ελλάδα».

Στη συνέχεια, ο Ολάντ, αφού ανέφερε πως: «Το ευρωπαϊκό διακύβευμα είναι μεγάλο», κατέληξε: «Υπάρχουν προτάσεις που συζητήθηκαν, πρέπει όμως να αξιολογηθούν και να συμπληρωθούν. Δεν ξέρουμε ωστόσο την έκταση. Μιλάμε κατ΄ αρχάς για ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα. Η Ελλάδα όμως πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις».

Σχετικές ειδήσεις