ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα με Τσίπρα και Μέρκελ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα με Τσίπρα και Μέρκελ

Παρέμβαση ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις, με τον πρόεδρο Ομπάμα να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και την Άνγκελα Μέρκελ,λίγο πριν τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στον Μπάρακ Ομπάμα τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και όχι την συγκεκριμένη πρόταση που πρόκειται να συζητήσει η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους εταίρους της, διευκρινίζουν πηγές της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρξει άμεσα και επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων με αμοιβαία συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής συνομίλησε και με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με την ελληνική κρίση καλώντας εκ νέου να υπάρξει ένας συμβιβασμός, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να "ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να συμμετάσχουν με εποικοδομητικό τρόπο στις συζητήσεις" και να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση, η οποία θα επιτρέψει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ.

Οι πιέσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για την εξεύρεση λύση που θα δώσει τέλος στο ελληνικό αδιέξοδο έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου να έχει διαρκείς επαφές με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης και αξιωματούχους των Βρυξελλών.

Η τηλεφωνική συνομιλία έγινε λίγη ώρα προτού ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντηθεί με την γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Έχοντας στη διαπραγματευτική του φαρέτρα το «Όχι» του δημοψηφίσματος και τη στήριξη των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας στοχεύει σε μια πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα που θα άρει το αδιέξοδο στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι οι δανειστές θα κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα και θα προσπαθήσει να πείσει ότι η ελληνική κυβέρνηση και θέλει και μπορεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα, εφόσον μπει φρένο στην πολιτική λιτότητας.

Σχετικές ειδήσεις