ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ετσι «σκοτώνουν» τα παιδιά μας, Σαμαράς και Βενιζέλος

Ετσι «σκοτώνουν» τα παιδιά μας, Σαμαράς και Βενιζέλος

Πέντε χρόνια τώρα, έλεγαν «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ» στους δανειστές για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των τοκογλύφων και της Μέρκελ, αφήνοντας «γυμνό» το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και το ακτινοθεραπευτικό τμήμα για παιδιά που καθημερινά δίνουν τη μεγάλη και άνιση μάχη με τον καρκίνο.

ΛΟΒΕΡΔΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΒΟΡΙΔΗΣ ΑΦΗΣΑΝ ΣΤΟ... ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Πέρασαν τρεις υπουργοί που έκοβαν, έκοβαν, έκοβαν μέχρι που διέλυσαν τα πάντα στο χώρο της Υγείας, όμως το να οδηγούν στη διάλυση τη λειτουργία του μοναδικού στη χώρα μας, ακτινοθεραπευτικού τμήματος για παιδιά με καρκίνο, αποτελεί έγκλημα... εκ προμελέτης, για το οποίο θα πρέπει οι κκ. Λοβέρδος, Γεωργιάδης και Βορίδης και να λογοδοτήσουν, μα πάνω απ' όλα δημόσια να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα δεινά που του έχουν προκαλέσει, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο της παιδοκαρδιοχειρουργικής κλινικής επί υπουργίας Λοβέρδου το 2011.

Πέρασαν πέντε χρόνια μνημονιακής διακυβέρνησης από ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία και οι παραπάνω... κύριοι, δεν κατόρθωσαν να βρουν τρεις γιατρούς και τα κονδύλια που απαιτούνται για να θωρακίσουν μια μονάδα, η λειτουργία της οποίας κρίνεται απόλυτα απαραίτητη και αναγκαία για να σωθούν παιδικές ψυχές.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν να... σκάσει στα χέρια της σημερινής κυβέρνησης, που και αυτή με τη σειρά της δείχνει να καθυστερεί δραματικά, η βόμβα του πιθανού λουκέτου, κάτι που βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί, καθώς θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο πανελλήνιο.

Το θέμα έφερε εκ νέου στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Η Καθημερινή», τονίζοντας χαρακτηριστικά:

Σε κρίσιμη «καμπή» βρίσκεται η λειτουργία του μοναδικού στη χώρα μας ακτινοθεραπευτικού τμήματος για παιδιά με καρκίνο, το οποίο στεγάζεται στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Αιτία, και σε αυτήν τη περίπτωση, η «απογύμνωση» του ΕΣΥ από ανθρώπινο δυναμικό και το πάγωμα διαρκείας των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στον χώρο της υγείας.

Η μοναδική μόνιμη γιατρός που είχε μείνει στο τμήμα υπέβαλε την παραίτησή της τον περασμένο μήνα. Έτσι, ουσιαστικά αυτήν τη στιγμή η στελέχωση του τμήματος με ακτινοθεραπευτές γίνεται από μη μόνιμους γιατρούς: έναν επικουρικό και έναν με σύμβαση μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η σύμβαση δε ενός εξ αυτών λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Επιπρόσθετα, το τμήμα λειτουργεί με ειδική άδεια από τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ, την οποία πρέπει να αναλάβει μόνιμος γιατρός ΕΣΥ του τμήματος.

Όπως ανέφερε στην «Κ» η πρόεδρος της Φλόγας - Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, κ. Μαρία Τρυφωνίδη, «είναι πολύ εξειδικευμένος χώρος και απαιτεί ειδική πολύμηνη εκπαίδευση σε Ελλάδα και εξωτερικό, προκειμένου ένας ακτινοθεραπευτής να μπορεί να αναλάβει παιδιά. Μια λάθος κίνηση μπορεί να προκαλέσει φθορά σε υγιείς ιστούς. Και αν στους ενήλικους οι ιστοί αναπληρώνονται, δεν ισχύει το ίδιο στα παιδιά».

Κάθε παιδί με νεοπλασματική ασθένεια που κρίνεται ότι πρέπει να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία θα χρειαστεί από 20 έως 40 ακτινοβολίες. Αυτήν τη στιγμή, στο τμήμα κάνουν θεραπεία περίπου 14 παιδιά…

Όπως υπογραμμίζει, δε, η κα Τρυφωνίδου, με τα σημερινά δεδομένα είναι ορατός ο κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας του τμήματος. Και συμπληρώνει με πικρία: «Είναι ένα τμήμα με εξαιρετικό εξοπλισμό. Ενα έξυπνο κράτος θα τον λειτουργούσε πρωί-απόγευμα».

Προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας του τμήματος, η διοίκηση του νοσοκομείου δεν έχει κάνει αποδεκτή ακόμα την παραίτηση της γιατρού, η οποία συνεχίζει να κατέχει την άδεια από τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ. Σύμφωνα με τα όσα είπε στην «Κ» η πρόεδρος του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, κ. Μαριόγκα Φραγκάκη, η παραίτηση της επιμελήτριας που εργαζόταν στο τμήμα δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτή. Αυτό θα συμβεί αμέσως μετά την πρόσληψη μόνιμου γιατρού που αναμένεται αυτές τις ημέρες, ο οποίος, ωστόσο, όπως παραδέχεται η κ. Φραγκάκη, δεν έχει την απαιτούμενη εξειδίκευση στην ακτινοθεραπεία παίδων. Πάντως, η κ. Φραγκάκη τονίζει ότι η πρόσληψη του γιατρού είναι υπό δημοσίευση, ενώ αμέσως μόλις μείνει κενή η θέση της υπό παραίτηση επιμελήτριας γιατρού, θα προκηρυχθεί, με στόχο να τη λάβει, ειδικός γιατρός με εξειδίκευση στη θεραπεία παιδιών.

Αυτό είναι το τελευταίο χρονικά επεισόδιο στη «δύσκολη» ιστορία του ακτινοθεραπευτικού τμήματος του Αγλαΐα Κυριακού. Σύμφωνα με την κα Τρυφωνίδη, ο χώρος στέγασης ενός ακτινοθεραπευτικού κέντρου για παιδιά ολοκληρώθηκε το 2000, ωστόσο δεν είχε γίνει καμία πρόβλεψη για τον εξοπλισμό. Το 2005, με πιέσεις της Φλόγας, εντάχθηκε η προμήθεια του εξοπλισμού στο 3ο Ευρωπαϊκό Πακέτο Στήριξης.

Από το 2005 έως το 2008 προκηρύσσονταν και ξαναπροκηρύσσονταν διαγωνισμοί, οι οποίοι «κολλούσαν» στις προσφυγές-ενστάσεις των εταιρειών. Τέλη Δεκεμβρίου 2008 ανακοινώθηκε η απόφαση του ΟΠΑΠ να χρηματοδοτήσει την προμήθεια του εξοπλισμού. Τον Δεκέμβριο του 2009 παραδόθηκε ο εξοπλισμός, ανακαινίσθηκε ο χώρος και τον Ιανουάριο του 2011 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του κέντρου, με το ελάχιστο δυνατόν προσωπικό -από μεταφορές από άλλα τμήματα- και με την υπόσχεση ότι θα γίνονταν προσλήψεις...».

Αυτή, λοιπόν, είναι η ιστορία... ντροπής και η παρακαταθήκη που άφησαν πίσω τους ως υπουργοί Υγείας οι «σωτήρες» Λοβέρδος, Γεωργιάδης και Βορίδης.

Ας ελπίσουμε, το ταχύτερο δυνατό, ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής να επέμβει και να αποκαταστήσει την τάξη, ώστε να υλοποιηθεί αυτό που προβλέπει η ύπαρξη ενός... έξυπνου κράτους - όπως είπε στην Καθημερινή η κ. Τρυφωνίδη - το οποίο δεν θα συνεχίσει να σκοτώνει τα παιδιά του, κυριολεκτικά, σε καθημερινή βάση...

Υπ. Υγείας: Δεν κλείνει το Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο

Στο μεταξύ, στη διαβεβαίωση ότι το Ακτινοθεραπευτικό τμήμα του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα προχώρησε το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του υπουργείου, που μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σήμερα υπηρετούν στο εν λόγω τμήμα 2 επικουρικοί γιατροί και επίκειται άμεσα η πρόσληψη και τρίτου επικουρικού γιατρού.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αναμένεται και η ολοκλήρωση της διαδικασίας (με δημοσίευση τη Δευτέρα στο ΦΕΚ) τοποθέτησης επιμελητή Β’ στον Ακτινοθεραπευτικό τμήμα του νοσοκομείου, μετά την αποχώρηση του γιατρού που υπηρετούσε μέχρι τώρα στο τμήμα.

Σχετικές ειδήσεις