ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Μπορούμε να κλείσουμε γρήγορα την αξιολόγηση

Τσακαλώτος: Μπορούμε να κλείσουμε γρήγορα την αξιολόγηση

Την ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση του προγράμματος τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων.

«Είναι σημαντικό η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος να τελειώσει γρήγορα και επιτυχώς» δήλωσε από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι οι τελικές προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού θα είναι βελτιωμένες σε σχέση με αυτές του προσχεδίου που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή, δεδομένου, όπως είπε, ότι «οι προβλέψεις για την οικονομία το τρίτο τρίμηνο του έτους είναι καλύτερες απ' ό,τι στο σχέδιο προυπολογισμού και θα γίνουν γνωστές το Νοέμβριο».

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τόνισε πως είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα με πολλούς παίχτες.

Για το νέο σύστημα διακυβέρνησης των τραπεζών που ζητούν οι δανειστές, ανέφερε ότι ίσως μία επιλογή είναι «να ενωθεί η λύση με το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων».

Επισήμανε ότι η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να γίνει γρήγορα, αλλά και «πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα λεφτά πάνε και δανείζουν εκεί που πρέπει».

Για το χρέος ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί παίχτες, πολλά συμφέροντα που διαφωνούν, αλλά και εδώ η μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ότι έχει διεθνοποιηθεί ως ζήτημα. Αυτή η διεθνοποίηση, επισήμανε, έχει δώσει μία μεγάλη ελπίδα ότι μετά την 1η αξιολόγηση μπορεί να λυθεί το ζήτημα.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι αν γίνει η πρώτη αξιολόγηση, η ανεφαλαιοποίηση και ρυθμιστεί το χρέος μπορεί να αυξηθεί η ζήτηση από καταναλωτές που δεν θα φοβούνται να ξοδέψουν, να επιστρέψουν χρήματα στις τράπεζες και να έρθουν επενδυτές. Έτσι θα σταματήσουν τα capital controls.

Οι προβλέψεις για το τρίτο τρίμηνο είναι πολύ καλύτερες από αυτές που βλέπαμε τον Αύγουστο, αποκάλυψε. Όπως είπε δεν ενσωματώθηκαν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού γιατί δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία.

Σημείωσε πάντως ότι πολλά θα κριθούν και στο διεθνές μέτωπο καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει επιβάρυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Σχετικές ειδήσεις