ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζάλας: Μας ζήτησαν ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης τερατούργημα - Τι είπε για τα 5,9 εκατ. της ΕΕ

Μουζάλας: Μας ζήτησαν ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης τερατούργημα - Τι είπε για τα 5,9 εκατ. της ΕΕ

Στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας εμφανίστηκε ικανοποιήμενος για όσα πέτυχε η ελληνική πλευρά.

Αναφερόμενος στο επίμαχο δημοσίευμα του Spiegel με βάση το οποίο ετοιμαζόταν «στρατόπεδο προσφύγων στην Ελλάδα, 50 έως 60.000 θέσεων», ο Γιάννης Μουζάλας είπε: «Προλάβαμε να προετοιμαστούμε. Τέτοια στρατόπεδα στον κόσμο δεν υπάρχουν από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά. Υπάρχει ένα στην Ιορδανία και λειτουργεί πάρα πολύ κακά».

Εν τέλει τι πέτυχε η ελληνική πλευρά;

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μουζάλα: «Κρατάμε το πρόγραμμα που πριν από ένα μήνα είχαμε καταθέσει στην ΕΕ και το οποίο περιλαμβάνει 7.000 hot spots στα νησιά, περίπου 3.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας που έχουμε σε διάφορες δομές στην Αθήνα και είχαμε αναλάβει την υποχρέωση ότι μαζί με τον ΟΗΕ θα φτιάξουμε δύο χώρους προσωρινής φιλοξενίας όπου θα μπορούν να κρατήσουν 10.000 άτομα ο καθένας, έναν στη Βόρειο Ελλάδα και έναν στη Νότιο Ελλάδα. Ανάλογα με τους πόρους και τις οικονομικές δυνατότητα, μπορούμε να τα “σπάσουμε” σε μικρότερα, αλλά αυτό είναι κάτι που θα δούμε στην πορεία».

«Γυρίσαμε από μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και θεωρούμε ότι είχαμε θετικά αποτελέσματα και όσον αφορά στην απόσπαση υποσχέσεων και όσον αφορά στην απόκρουση επικίνδυνων απόψεων για τη χώρα», δήλωσε επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Παράλληλα, όπως επισήμανε ο Μουζάλας, «ζητήθηκε από την Ελλάδα να δημιουργήσουμε ένα χώρο φιλοξενίας προσφύγων, ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης-τερατούργημα 50.000 - 60.000 θέσεων. Τέτοια στρατόπεδα στον κόσμο δεν υπάρχουν μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Αυτή τη θέση την προβάλαμε με επιτυχία. Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες και πετύχαμε».

Οι 30.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας που εγκρίθηκαν εξήγησε, δε, ότι βασίζονται στον προηγούμενο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης και αφορούν στις 7.000 θέσεις σύντομης φιλοξενίας στα hot spots των νησιών, στις 3.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στην Αθήνα που ήδη υπάρχουν, αλλά και στη δημιουργία ως το τέλος του χρόνου δύο νέων χώρων προσωρινής φιλοξενίας χωρητικότητας 10.000 ατόμων ο καθένας.

Οι χώροι αυτοί θα δημιουργηθούν ο ένας στη Βόρεια Ελλάδα και ο άλλος στην Αττική, ενώ όπως επισήμανε ο κ. Μουζάλας το υπουργείο βρίσκεται σε αναζήτηση των χώρων αυτών. «Έχουμε καλή συνεργασία με τους δήμους αλλά έχουμε και αντιδράσεις», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα μπορεί αντί για δύο χώρους να δημιουργηθούν περισσότεροι με μικρότερη χωρητικότητα.

Σχετικά με την επιδότηση ενοικίου για 20.000 άτομα, ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε το πρόγραμμα «θετικό, φιλικό προς τους πρόσφυγες και ανταποδοτικό προς την κοινωνία με τη λογική ότι θα δίνονται χρήματα για κενά σπίτια».

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι αφορά σε προσωρινή φιλοξενία μέχρι να γίνει η μετεγκατάσταση των προσφύγων, ότι το ενοίκιο θα επιδοτείται από τον ΟΗΕ και ότι θα βασιστεί σε ανάλογο πρόγραμμα που εφαρμόζει ο ΟΗΕ και σε άλλες χώρες.

Ο κ. Μουζάλας στάθηκε ιδιαίτερα και στο γεγονός ότι «αποκρούσαμε την πρόταση για κοινή φύλαξη των χερσαίων συνόρων με ευρωπαϊκές δυνάμεις και με δυνάμεις όμορων χωρών. Αποφασίστηκε δηλαδή ότι τα σύνορά μας θα συνεχίσουν να φυλάσσονται από το στρατό και την αστυνομία μας, η δε Frontex θα είναι μακριά από τα σύνορα και θα ασχολείται με την ταυτοποίηση και την καταγραφή των προσφύγων».

Εξάλλου, χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι στα συμπεράσματα της άτυπης συνόδου συμπεριλήφθηκε και ο όρος «διαδρομή ανατολικής Μεσογείου», «κάτι το οποίο σημαίνει ότι παύει να βάζει την Ελλάδα στο στόχαστρο», καθώς και ότι γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία. «Ήταν πολύ δύσκολη συνεδρίαση γιατί εμείς ήμασταν ο στόχος και γινόταν προσπάθεια να περάσει ότι οι ροές θα ελεγχθούν από την Ελλάδα. Περιλάβαμε την Τουρκία, καταδείξαμε ότι η πόρτα είναι η Τουρκία και αυτά είναι προϊόντα μεγάλης διαπραγμάτευσης», τόνισε.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση, επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει σχεδιασμό για πλήρη έκτακτη χρηματοδότηση σχετικά με τις θέσεις φιλοξενίας και τη μετεγκατάσταση, προσθέτοντας ότι το ποσό των 5,9 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν για τα hot spots και τη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην Αθήνα «δεν είναι αρκετό».

Για τη μετεγκατάσταση παρατήρησε ότι η πρώτη από την Ελλάδα θα γίνει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου στο Λουξεμβούργο και θα αφορά σε περίπου 30 άτομα. Επίσης, το υπουργείο αναζητά νέους προσωρινούς χώρους στην Αθήνα για την προφύλαξη των προσφύγων από τις καιρικές συνθήκες ώστε να επιστραφούν το Γαλάτσι και το Ελληνικό.

Σημειώνεται τέλος, ότι ο αναπληρωτής υπουργός θα επισκεφθεί αύριο τη Λέσβο και τη Χίο για τη χωροθέτηση των hot spots. Κάνοντας αυτοκριτική ο ίδιος κατέληξε: «Με τις υπερβολικές ροές τα συστήματα στα νησιά αποδείχθηκαν ανεπαρκή. Οι άνθρωποι που έπρεπε να βοηθηθούν δεν εισέπραξαν αυτό που δικαιούνται. Γι' αυτό πάω αύριο στα νησιά».