ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Politico: Έφαγε «πόρτα» ο Κοτζιάς από τις συνομιλίες για το Κυπριακό

Politico: Έφαγε «πόρτα» ο Κοτζιάς από τις συνομιλίες για το Κυπριακό

Ειδήσεις | Κυπριακό: Σάλο έχει προκαλέσει δημοσίευμα του περιοδικού «Politico», σύμφωνα με το οποίο ο Έλληναςυπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναμένεται να τεθεί εκτός της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό στην επόμενη φάση.

ΠΟΙΟΣ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΝΕΟ «ΘΡΙΛΕΡ» ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

Σύμφωνα με τη Σάρα Στεφανίνι, συντάκτρια του συγκεκριμένου άρθρου που φέρει τίτλο «Έλληνας υπουργός ευθύνεται για τον εκτροχιασμό των συνομιλιών για την Κύπρο», ο κ. Κοτζιάς φέρεται να διατάραξε τις εύθραυστες διαπραγματεύσεις και ως εκ τούτου θα κρατηθεί μακριά από το νέο γύρο συνομιλιών που θα ξεκινήσει σύντομα στη Γενεύη.

Η υπογράφουσα το συγκεκριμένο κείμενο επικαλείται δύο αξιωματούχους που παρακολούθησαν στενά τις συζητήσεις.

kotzias politico

Όπως εξηγεί το περιοδικό βάσει των ίδιων πηγών, «παρά τις εντατικές συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο, το προηγούμενο διάστημα, ανάμεσα στα Ηνωμένα Έθνη, τους δύο ηγέτες της Κύπρου και τις τρεις εγγυήτριες χώρες, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για μια ειρηνευτική συμφωνία στη Γενεύη, ο Κοτζιάς πήγε στη Διάσκεψη με απαιτήσεις-έκπληξη έναντι των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων, όπως ήταν η πλήρης και άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη νησί, τις οποίες μάλιστα επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ένα διάλειμμα των συζητήσεων».

«Η κυβέρνηση Τσίπρα, ανεπίσημα, φάνηκε να "μαλακώνει" τις θέσεις της Ελλάδας την Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τη "σημαντική ώθηση" που δόθηκε για μια "δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία" για την επανένωση της Κύπρου. Ωστόσο, από αυτή την ανεπίσημη ανακοίνωση έλειπαν κάποια από αυτά που είπε ο κ. Κοτζιάς την Πέμπτη», αναφέρει – μεταξύ άλλων – το Politico.

Εξάλλου, το περιοδικό σημειώνει πως τη θέση του Έλληνα ΥΠΕΞ στο τραπέζι των συνομιλιών θα μπορούσε να πάρει ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, «μετά τα παράπονα που ακούστηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και άλλους αξιωματούχους, για τη συμπεριφορά του κ. Κοτζιά την προηγούμενη Πέμπτη».

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Κυριακή (15/01/2017) ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συζήτησαν όλες τις τρέχουσες εξελίξεις για το Κυπριακό καθώς και τα επόμενα βήματα λίγο πριν το νέο πολυμερές ραντεβού στη Γενεύη.

Κοτζιάς: Διαστρεβλώνουν την αλήθεια

Φανερά ενοχλημένος με το δημοσίευμα του περιοδικού «Politico», το οποίο σε άρθρο του υποστήριζε ότι ο ΟΗΕ ζήτησε την απομάκρυνσή του από την επόμενη φάση των συζητήσεων για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απάντησε την Κυριακή (15/01/2017) κάνοντας λόγο για ανακρίβειες.

«Αυτοί που είναι η φωνή του κυρίου τους, δηλαδή των Τούρκων, είναι λογικό να θεωρούν ότι επιτυχία στη Γενεύη θα ήταν εάν παραδινόμασταν στους Τούρκους. Εάν νομιμοποιούσαμε τα παρεμβατικά τους δικαιώματα και τη δυνατότητά τους να κατέχουν τμήμα της Κύπρου», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για το δημοσίευμα του «Politico».

Και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμοσθεί ο ευρωπαϊκός και διεθνής νόμος, πρέπει να αποδοθεί στην Κύπρο η κυριαρχία, να αποδοθούν το μέγιστο δυνατόν των δικαιωμάτων στους Τουρκοκυπρίους και το μέγιστο δυνατό αίσθημα ασφάλειας στους Ελληνοκυπρίους».

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα δημοσιεύματα «περιέχουν σειρά διαστρεβλώσεων στα γεγονότα. Για παράδειγμα λένε ότι διακόψαμε εμείς τη διαδικασία, επειδή οι τεχνικές ομάδες πάνε την άλλη εβδομάδα. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπως και εγώ, προτείναμε να συνεχισθεί την Παρασκευή η Διάσκεψη της Γενεύης σε πολιτικό επίπεδο, όπως ήταν προγραμματισμένο».

«Το ότι έπρεπε να συνεχισθούν οι ομιλίες σε πολιτικό επίπεδο ήταν πολύ σημαντικό, διότι έπρεπε να δοθούν οι οδηγίες για το πως θα δουλέψουν οι τεχνικές ομάδες. Και αυτό διότι οι Τούρκοι οι οποίοι εγκατέλειψαν τη διαπραγμάτευση και έφυγαν το πρωί της Παρασκευής, είπαν ότι δεν είχαν χρόνο για διαβουλεύσεις και ζήτησαν να συνεδριάσουν οι τεχνικές ομάδες. Η απάντηση όμως ήταν ότι χωρίς πολιτικές οδηγίες δεν μπορούν να συνεδριάζουν οι τεχνικές ομάδες», σημείωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, είχαν προγραμματισθεί οι πολιτικές διαβουλεύσεις και το πολιτικό περιεχόμενο της Διάσκεψης για την Πέμπτη και την Παρασκευή, τις οποίες όμως ακύρωσαν οι Τούρκοι.

«Είναι καταπληκτικό ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά ελληνικά ή και άλλα μέσα ενημέρωσης τα οποία υιοθετούν αυτούς που ακύρωσαν τη συμφωνηθείσα διαδικασία στη Γενεύη. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και επιπλέον μετά ρίχνουν τα βάρη σε αυτούς που επιμένουν στις συμφωνίες», κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

Πλήρης κάλυψη από το Μαξίμου

Με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα της Κυριακής (15/01/2017), το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού υπεραμύνεται των χειρισμών του Νίκου Κοτζιά, στο Κυπριακό και ασκεί κριτική στο δημοσίευμα του «Politico», το οποίο υποστήριξε ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα τεθεί εκτός των συνομιλιών κατόπιν αιτήματος του ΟΗΕ.

«Για άλλη μια φορά, δημοσιεύματα που παρουσιάζουν υποτιθέμενη διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία ή ερμηνεύουν ως ανελαστική τη στάση της ελληνικής πλευράς στερούνται σοβαρότητας και αξιοπιστίας», σημειώνει το Μαξίμου.

Και προσθέτει: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι σε διαρκή συνεννόηση και στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού».

«Ο Υπουργός Εξωτερικών υλοποιεί με επιτυχία, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, τη στρατηγική που έχει αποφασίσει η Ελληνική Κυβέρνηση», καταλήγει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Δείτε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις για το Κυπριακό

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το αποτέλεσμα του α' γύρου των διαπραγματεύσεων στη Διάσκεψη της Γενεύης

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων