ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση ALCO: Μειώνεται η ψαλίδα, απομακρύνεται η αυτοδυναμία...

Δημοσκόπηση ALCO: Μειώνεται η ψαλίδα, απομακρύνεται η αυτοδυναμία...

Η δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό της εφημερίδας Έθνος, φέρνει ανατροπές στην εικόνα που υπάρχει σήμερα στη Βουλή, καθώς, δημοσκοπικά τουλάχιστον, μπαίνουν μόνο πέντε κόμματα. Η ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κλείνει ενώ όπως φαίνεται από τα στοιχεία η αυτοδυναμία για το κόμμα της ΝΔ φαντάζει εξόχως δύσκολη

Πέντε κόμματα «βάζει» στη Βουλή η δημοσκόπηση της ALCO, ενώ η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ κινείται περίπου στις 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα, η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί σε σχέση με τα τέλη του 2016 και τις αρχές του 2017 και βρίσκεται στο 4,9%.

Αναλυτικά: η ΝΔ συγκεντρώνει 21,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,5%, η Χρυσή Αυγή 6,9%, το Κίνημα Αλλαγής 6,2% και το ΚΚΕ 5%. Τα υπόλοιπα κόμματα κινούνται κάτω από το όριο του 3%: οι ΑΝΕΛ είναι στο 2%, η Ένωση Κεντρώων στο 1,8%, η Λαϊκή Ενότητα 2%. Άλλο κόμμα δηλώνει 5%, η αποχή είναι στο 14,3% και οι αναποφάσιστοι στο 16,6%.

Η έρευνα διεξήχθη από 22 έως 24 Φεβρουαρίου 2018

Στην καταγραφή των τάσεων της περιόδου 22-24 Ιανουαρίου, σημαντικό συμπέρασμα είναι το υψηλό ποσοστό συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο ξεπερνά το 80% σε αντίθεση με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει το 50%.

Το εύρημα αυτό ενισχύει την εκτίμηση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ρευστό καθώς όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία της εκλογικής αναμέτρησης το κυβερνών κόμμα θα αυξάνει τα ποσοστά του, ενώ η ΝΔ φαίνεται να πιάνει «ταβάνι» στη συσπείρωση.

Δείτε τις κάρτες της δημοσκόπησης στη gallery του Newsbomb.gr

Παράλληλα, οι αναλυτές σημειώνουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει απώλειες προς τη Νέα Δημοκρατία ή το Κίνημα Αλλαγής, καθώς από τους ψηφοφόρους του το μεγαλύτερο ποσοστό δηλώνει είτε αναποφάσιστοι είτε αποφασισμένοι να απέχουν από την εκλογική διαδικασία.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis, η δημοσκόπηση της ALCO δείχνει σαφή τάση των πολιτών προς το αίτημα για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης καθώς το 66% θεωρεί ότι το σκάνδαλο είναι υπαρκτό και το 64% ζητά την άμεση κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Παράλληλα, το 54% θεωρεί ότι καλώς τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας οι τρεις μάρτυρες της υπόθεσης ενώ το ίδιο ποσοστό υποστηρίζει ότι τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία της υπόθεσης θα έπρεπε να παραιτηθούν από τα αξιώματά τους μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σχετικές ειδήσεις