ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έξαλλοι οι Ευρωπαίοι με τον Γιώργο

Έξαλλοι οι Ευρωπαίοι με τον Γιώργο

Μέσα στην κλειστή σύσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί, οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες έβαλαν τελεσίγραφο στον κ. Παπανδρέου για να μην κάνει δημοψήφισμα με θέμα τη δανειακή σύμβαση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος είχαν δύο έτοιμα εναλλακτικά σχεδία για την Ελλάδα.

Το πρώτο ήταν να μην κάνει καθόλου δημοψήφισμα, ενώ το δεύτερο ήταν να κάνει δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διεμήνυσαν στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι αν επιμείνει στην πρώτη άποψη δεν θα υπάρξει άλλη βοήθεια για την Ελλάδα. Γενικότερα η στάση τους ήταν πολύ υποτιμητική απέναντι στον κ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με το γαλλικό Τύπο, ο Νικολά Σαρκοζί έμαθε από την τηλεόραση για το δημοψήφισμα, πράγμα που αποδεικνύει ότι ο Γ. Παπανδρέου είπε ψέματα στους υπουργούς του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του κλίματος ήταν ότι δεν τον υποδέχτηκε ο Γάλλος πρόεδρος ως οικοδεσπότης που ήταν της συνάντησης των G20.

Τέλος, εκνευρισμένη με τον κ. Παπανδρέου ήταν κατά τη συνάντηση και η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λανγκάρντ, αφού όπως η ίδια διέρρευσε στον διεθνή τύπο προσπάθησε να μιλήσει μαζί του της Τρίτη το απόγευμα, ο κ. Παπανδρέου δεν βγήκε στο τηλέφωνο επικαλούμενος φόρτο εργασίας και δεν την πήρε ποτέ πίσω.

Διαφώνησαν στο αεροπλάνο Παπανδρέου - Βενιζέλος

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής ο κ. Παπανδρέου είχε μια συνομιλία με τον Ευ. Βενιζέλο, όπου ο αντιπρόεδρος του εξέφρασε τη διαφωνία του με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών φαίνεται πως οδηγούνται σε ευθεία ρήξη, ενώ αναμένονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.