ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτιά Μάτι: Ο Τσίπρας και η χαμένη αξιοπρέπεια των υπουργών του

Φωτιά Μάτι: Ο Τσίπρας και η χαμένη αξιοπρέπεια των υπουργών του

Την ώρα που όλη η Ελλάδα πενθεί τα θύματα τηςφονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική,οι υπευθυνοανεύθυνοι της τραγωδίας κρύβονταιαδυνατώντας να τιμήσουν ακόμα και τα παντελόνια που φοράνε.

Για πρώτη φορά πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη έπειτα από φυσική καταστροφή – Μοιραίοι οι υπουργοί του, κρύβονται πίσω από τις ευθύνες

Είναι άραγε ανεύθυνοι; Είναι λίγοι και δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων; Τους ενδιαφέρει μόνο η διατήρηση της καρέκλας; Μήπως είναι τρελοί και όντως πιστεύουν ότι δεν έχουν κάνει κανένα λάθος; Η απάντηση είναι μία… Αρμόδιοι για τη διαχείριση μιας τέτοιας κρίσης, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο τόσων ανθρώπων και οι οποίοι δεν παραιτούνται είναι απλώς επικίνδυνοι.

Δεν ζήτησαν καν συγγνώμη. Την… έβγαλαν με ένα λυπούμαστε και… όλα καλά.

Μα, κανένας; Ούτε ένας δεν είχε το θάρρος να βγει και να πει «ναι, κάναμε λάθος και είμαστε εδώ για να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν»; Κανένας, δεν είχε τον ανδρισμό να πει έστω «έκανα ό,τι μπορούσα, για λόγους ηθικής παραιτούμαι»;

Την ώρα λοιπόν που οι υπευθυνοανεύθυνοι της τραγωδίας στο Μάτι κρύβονται πίσω από τις ευθύνες τους, για να διατηρήσουν τη θεσούλα τους, ο πρωθυπουργός είχε τουλάχιστον το θάρρος να βγει δημοσίως και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη.

Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης για τέτοια πολύνεκρη τραγωδία ως αποτέλεσμα φυσικών καταστροφών φωτιάς, σεισμών κλπ είναι η πρώτη φορά που γίνεται από πρωθυπουργό τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση και έπειτα.

Η τελευταία φορά που είχαμε ανάληψη πολιτικής ευθύνης από πρωθυπουργό ήταν το 2007 από τον Κώστα Καραμανλή, στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, με την έκτακτη μετάδοση της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο κι αμέσως μετά την αποτυχημένη εμφάνιση υπουργών και αρχηγών της αστυνομίας και πυροσβεστικής, αποφάσισε «να πάρει το παιχνίδι πάνω του».

Ανέλαβε προσωπικά την πολιτική ευθύνη για το αποτέλεσμα της πολύνεκρης πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική και κάλεσε τους υπουργούς του να πράξουν το ίδιο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν λαμβάνει αποφάσεις απόδοσης ευθυνών την ώρα της μάχης, χαρακτηρίζοντάς της μάλιστα πράξη δειλίας. Άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι θα καταλογισθούν αργότερα και εκεί που πρέπει.

«Σας κάλεσα εδώ για να αναλάβω ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία και σας καλώ να πράξετε το ίδιο, γιατί είναι αυτονόητο για την κυβέρνηση αυτής της χώρας. Δεν θα δραπετεύσουμε από τις ευθύνες μας. Δεν το κάναμε ποτέ μέχρι τώρα, δεν θα το κάνουμε ούτε και τώρα. Δεν θα διαιωνίσουμε λάθη και συμπεριφορές που ζήσαμε στο παρελθόν».

Με αυτή τη δήλωση ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε την εισαγωγική του τοποθέτηση την Παρασκευή (27/07/2018) ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνεκλήθη εκτάκτως, στον απόηχο των φονικών πυρκαγιών στην Αττική με τους 87 νεκρούς.

«Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας. Και σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς, όσο βαρύ κι αν είναι. Γιατί είναι επίσης αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας. Εμείς δε θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας. Όπως δεν το κάναμε, όταν αναλάβαμε τη χώρα χρεοκοπημένη, και φορτωθήκαμε εθελοντικά τα λάθη και τις παραλείψεις δεκαετιών. Όπως δεν το κάναμε όταν αντιμετωπίσαμε το φάσμα μιας τεράστιας οικονομικής, εθνικής, και ανθρωπιστικής καταστροφής, για την οποία άλλοι ήταν υπεύθυνοι. Έτσι δεν θα το κάνουμε και τώρα»», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν θα διαλέξω την οδό της εύκολης καταδίκης, που οδηγεί στη συσκότιση της αλήθειας. Οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν αλλά το λιγότερο που οφείλουμε στη μνήμη τους είναι σεβασμός», τόνισε.

Δείτε το βίντεο με την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο:

Παράλληλα, έθεσε ψηλά τον πήχη στο θέμα της κατάρτισης ενός εθνικού σχεδίου για να διορθωθούν όλες στρεβλώσεις του παρελθόντος, στις καταπατήσεις και αυθαιρεσίες στα δάση και τους αιγιαλούς και κατέληξε λέγοντας ότι «θα ζητήσω να συμμετάσχουν όλοι ακόμη και η αντιπολίτευση σε αυτή την προσπάθεια».

Με απλά λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας διέσωσε τη χαμένη αξιοπρέπεια των υπουργών του. Θα πουν βέβαια ορισμένοι, έχει σημασία; Αυτό θα το κρίνει ο λαός. Πάντως, δεν μπορείς να παραβλέψεις ότι πολιτικά έκανε το ορθό. Πήρε πάνω του την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Έστω κι αυτό...

Διαβάστε επίσης:

Αβάσταχτος πόνος: Τα δίδυμα κοριτσάκια πέθαναν αγκαλιά με τον παππού και την γιαγιά τους