ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Όργιο» τροπολογιών του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στις γιορτές

«Όργιο» τροπολογιών του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στις γιορτές

Βουλή | τροπολογίες: Πρωτοφανείς και απαράδεκτες πρακτικές φαίνεται πως ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. σε μια προσπάθεια να περαστούν στα «ψιλά γράμματα» νομοσχεδίων που κατατίθενται στη Βουλή δεκάδες «θολές» τροπολογίες, με σκοπό να σβηστούν τα ίχνη σκανδαλωδών πολιτικών πράξεων.

ΑΡΟΝ – ΑΡΟΝ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΝΟΙΚΤΗ

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία», το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό καθώς φαίνεται πως τις άθλιες αυτές πρακτικές της κυβέρνησης δείχνει να ενστερνίζεται και η ίδια η Βουλή των Ελλήνων!

Όπως αναφέρει το πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έλαβε την Πέμπτη (20/12/2018) μια απίστευτη απόφαση, αφήνοντας εμβρόντητους τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Βούτσης είπε πως φέτος, σε αντίθεση με τα όσα συνέβαιναν τις προηγούμενες χρονιές και η Βουλή έκλεινε τις εργασίες της με την ψήφιση του εκάστοτε Προϋπολογισμού και άνοιγε εκ νέου αμέσως μετά τα Θεοφάνεια, φέτος οι εργασίες της θα παραταθούν ακόμη και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ο ίδιος, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι θα γίνουν συνεδριάσεις της Ολομέλειας τόσο στις 27 όσο και στις 28 Δεκεμβρίου, «γιατί», όπως υποστήριξε, «η Βουλή δεν είναι σχολείο».

Η τοποθέτηση του κ. Βούτση και τα όσα ανήγγειλε δεν μπορούν να χαρακτηριστούν διόλου «αθώα» ή συμπτωματικά, καθώς συνέπεσαν με τη «βροχή» τροπολογιών που επιχειρεί να περάσει το κυβερνών κόμμα σε νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή.

Μόνο στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που αφορούσε στη νομιμοποίηση δαπανών για το προσφυγικό, ενώ σε αυτή προστέθηκε και η τροπολογία για τη νομιμοποίηση και των δαπανών για το προσφυγικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Και το πράγμα είχε και συνέχεια: Μόνο στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο προστέθηκαν ακόμη 21 τροπολογίες – εκτός των βουλευτικών – γεγονός που προκάλεσε εύλογα την οργισμένη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδίως της Νέας Δημοκρατίας.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι...

Ο «πόλεμος» στη Βουλή ξεκίνησε την Πέμπτη (20/12/2018), όταν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατέθεσε μια τροπολογία 85 σελίδων (!) ως προσθήκη σε νομοσχέδιο.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε την «έκρηξη» των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

«Ή τις αποσύρουν οι Υπουργοί ή εμείς αποχωρούμε από τη συνεδρίαση», απείλησε ο Θ. Παπαθεωδώρου από τη ΝΔ, ενώ και ο Νότης Μηταράκης είπε πως «είναι αδύνατον να συνεχιστεί η συνεδρίαση».

Μάλιστα, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προειδοποίησε ότι η ΝΔ θα αποχωρήσει αν δεν αποσυρθούν οι τροπολογίες. «Θα μείνει μόνη της κυβέρνηση να κάνει το πλυντήριό της. Στο πλυντήριο του ΣΥΡΙΖΑ εμείς δεν συμμετέχουμε», είπε.

«Παρήλασε όλο το Υπουργικό Συμβούλιο με μια τροπολογία στο χέρι, είναι ντροπή και ανεπίτρεπτο, το καταγγέλλουμε», είπε η Διαμάντω Μανωλάκου από πλευράς ΚΚΕ.

Τον λόγο πήρε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αν και είπε πως αντιλαμβάνεται το παράπονο της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία πελατεία που ευνοείται.
Ισχυρίστηκε, δε, ότι δεν πρόλαβαν λόγω προϋπολογισμού και υπενθύμισε ότι και παλαιότερα ίσχυε το ίδιο καθεστώς. «Δέχομαι την κριτική ότι αργήσαμε ζοριστήκαμε και μπορούσαμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, αλλά δεν δέχομαι αυτό που είπε ο Μηταράκης», τόνισε.

Ακολούθησε η οπισθοχώρηση του κ. Βούτση, ο οποίος πρότεινε να συνεχιστεί σήμερα η συνεδρίαση, μετά την επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ για την ΔΕΠΑ.

Έκθετοι η κυβέρνηση αλλά και το προεδρείο της Βουλής

Για να το κάνουμε πιο λιανά: Θα πρέπει κανείς να είναι – το λιγότερο – αφελής, ώστε να σιωπά απέναντι σε αυτή την απαράδεκτη πρακτική, η οποία εκθέτει ανεπανόρθωτα, όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και την ίδια τη Βουλή των Ελλήνων! Ποιος εχέφρων νους θα μπορούσε να πιστέψει ότι η καθαρά αντικοινοβουλευτική πρακτική των εκπρόθεσμων τροπολογιών, που έρχονται σωρηδόν προς ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας, δεν δημιουργεί σκιές;

Η αγανάκτηση σε επίπεδο κομμάτων είναι πλέον κάτι παραπάνω εμφανής: Την Πέμπτη (20/12/2018) αποχώρησαν από τη Βουλή κόμματα της αντιπολίτευσης όπως το ΚΚΕ και το Ποτάμι. Αντίθετα, Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη επέλεξαν να μείνουν, αναγκάζοντας το Νίκο Βούτση να αναδιπλωθεί.

Για την Ιστορία, σημειώνεται πως οι προκάτοχοι του κ. Βούτση κατά το παρελθόν απέρριπταν εκπρόθεσμες τροπολογίες. Και το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι απλό: Γιατί επιτρέπει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής να γίνεται κάτι τέτοιο; Γιατί επιτρέπει να μπαίνουν από το... παράθυρο μέσα σε νομοσχέδια τροπολογίες, οι οποίες είναι άσχετες με τα κατατιθέμενα νομοθετικά κείμενα;

Διαβάστε επίσης:

LIVE - Υπόθεση Πετσίτη: Στη Βουλή η αποκάλυψη του Newsbomb.gr για τον κολλητό του Παππά

Κοινωνικό μέρισμα: Τελευταία ευκαιρία έως σήμερα (21/12) - Κάντε ΕΔΩ την αίτηση για να πληρωθείτε