ΤΟ «ΤΑΜΕΙΟ» ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Ανανεώθηκε:

Συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν: Ο «σουλτάνος» και τα... ανατολίτικα παζάρια για τη Θράκη και τους «8»

Newsroom Newsroom

Συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν: Ο «σουλτάνος» και τα... ανατολίτικα παζάρια για τη Θράκη και τους «8»
EUROKINISSI / ANDREA BONETTI

Αλέξης Τσίπρας | Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Ειδήσεις: «Απασφάλισε» ο Τούρκος πρόεδρος και άρχισε να ζητά «γη και ύδωρ», μετατρέποντας τις διμερείς συζητήσεις σε ένα φθηνό «αλισβερίσι» - Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας - Ο Ερντογάν γράφει στο... χιόνι τα σχέδια του Τσίπρα για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο - «Αγκάθι» οι Τούρκοι αξιωματικοί και οι Μουφτείες της δυτικής Θράκης - «Παγωμένα» χαμόγελα, αμηχανία και «ψυχρές» χειραψίες

«Συναντήθηκαν, συζήτησαν, αλλά δεν τα βρήκαν». Με αυτή τη φράση θα μπορούσε να περιγράψει κανείς με γλαφυρό τρόπο τη χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και της συνάντησης που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο υπερπολυτελές «Λευκό Παλάτι», στην Άγκυρα.

Ο «σουλτάνος» δεν διέψευσε τις εκτιμήσεις έγκριτων ακαδημαϊκών και διεθνολόγων ως προς την «παγίδα» που είχε στήσει στον Έλληνα πρωθυπουργό σε δύο βασικά σημεία:

  • Πρώτον, έθεσε πιεστικά και αρκετά ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών (σ.σ. είχαν διαφύγει στην Ελλάδα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016), ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση «να μην περιθάλπει φυγάδες».
  • Δεύτερον άνοιξε διάπλατα το ζήτημα της Θράκης. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο Ερντογάν κράτησε ως «κατακλείδα» στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αλέξη Τσίπρα το θέμα αυτό, προχωρώντας σε έναν πρωτοφανή και ωμότατο εκβιασμό απέναντι στην ελληνική αντιπροσωπεία: Αν θέλετε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, παραδώστε μας εδώ και τώρα τις Μουφτείες της δυτικής Θράκης!

Δείτε σχετικά:

Φίλης στο Newsbomb.gr: Μεγάλο «αγκάθι» στη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν το ζήτημα της Θράκης

Ο διεθνολόγος Σπύρος Λίτσας στο Newsbomb.gr: Τι κρύβεται πίσω από τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν

Η ακριβής δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν είχε ως εξής: «Κάθε φορά που οι Έλληνες πρωθυπουργοί μου θέτουν το ζήτημα της θεολογικής σχολής της Χάλκης τους απαντώ ελάτε να επιλύσουμε το θέμα των μουφτήδων στη Δυτική Θράκη», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Όπως γνωρίζετε, από το 1971 η Θεολογική Σχολή είναι κλειστή. Εγώ, κάποτε, όταν πήγαινα στο σχολείο, ο καθηγητής της Θεολογίας μάς είχε πάει εκεί. Είναι τόσα πολλά βιβλία, 38.000 βιβλία, είναι δυνατόν να τα διαβάσει κάποιος; Όταν ήμουν στο Λύκειο, στη μέση εκπαίδευση, με είχε εντυπωσιάσει αυτό. Το 1971 δυστυχώς έκλεισε», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος συμπληρώνοντας πως εκείνος είναι σύμφωνος με τη Συνθήκη της Λωζάνης σε ό,τι αφορά το Πατριαρχείο.

«Δώστε μας μια λίστα ποιοι θέλετε να είναι στην Ιερά Σύνοδο κι εγώ να τους δώσω ιθαγένεια τουρκική», είπε αναφερόμενος σε παλιότερο διάλογό του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Αυτή τη στιγμή η Ιερά Σύνοδος και τα 15 μέλη της έχουν υπηκοότητα και λειτουργεί κανονικά», υπογράμμισε.

«Σε κάθε επίπεδο θα συμφωνήσουμε να έχουμε έναν ανοικτό διάλογο, και ειδικά στις θρησκευτικές μειονότητες θα κάνουμε ένα άνοιγμα, θα τις αξιολογήσουμε και από κοινού θα βρούμε κοινές λύσεις» προσέθεσε ο Ερντογάν.

tsipras-erdogan.jpg
01
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου Τσίπρα - Ερντογάν EUROKINISSI / ANDREA BONETTI

Τουρκικό «παζάρεμα» και για τους «οκτώ»

Εξίσου ανυπόμονος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας και στο θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών: «Έχω την προσμονή η Ελλάδα να φερθεί ανάλογα στους φυγάδες που περιθάλπει», είπε.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό / μεταναστευτικό, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως «η Τουρκία έχει αναλάβει μεγάλο φόρτο με το μεταναστευτικό και δυστυχώς έχουμε πάρα πολλούς θανάτους προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο, τους οποίους εμείς προσπαθούμε να αποτρέψουμε».

Επιτέθηκε, μάλιστα, την Ε.Ε., σημειώνοντας πως «δεν έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα της 18ης Μαρτίου 2017», ενώ πρόσθεσε ότι «προσβλέπουμε στο να το πράξει, όπως το κάναμε κι εμείς».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην κατ' ιδίαν μακρά συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τις διευρυμένες συνομιλίες που ακολούθησαν μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ο κ. Ερντογάν είπε πως συζήτησαν τις σχέσεις των δύο χωρών μας, καθώς και διεθνή και περιφερειακά θέματα.

Ο κ. Ερντογάν ζήτησε να παραμείνουν ανοικτοί δίαυλοι οι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, κάνοντας λόγο για μια ουσιαστική συζήτηση ανάμεσα στον ίδιο και τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Ως Τουρκία επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα σε κάθε πεδίο» πρόσθεσε.

«Στις διμερείς μας αυτές σχέσεις με την Ελλάδα κατά διαστήματα υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν τα επιθυμούμε, αλλά είχαμε την ευκαιρία να τα ξεπεράσουμε», σημείωσε ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με τη διερμηνεία των δηλώσεών του στα ελληνικά.

«Το σημείο που βρισκόμαστε στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις είναι κατά πολύ χαμηλότερο από τον στόχο μας», επισήμανε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης και να βρούμε τον «οδικό χάρτη» για τις διμερείς σχέσεις μας.

«Είμαστε ευχαριστημένοι που βλέπουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία του στη χώρα μας. Θέλω να καλωσορίσω στην Τουρκία τον πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία του», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε των διευρυμένων συνομιλιών ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Ο κ. Ερντογάν επισήμανε πως στα τέλη του 2017 είχε πραγματοποιήσει «μια επιτυχημένη επίσκεψη στην Ελλάδα», σύμφωνα με τη διερμηνεία των δηλώσεών του στα ελληνικά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Αλέξης Τσίπρας για τους «8»: Σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

«Η Ελλάδα ως Κράτος Δικαίου θα σεβαστεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η ενίσχυση της ασφάλειας ανάμεσα στα αντίστοιχα υπουργεία», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση Τουρκάλας δημοσιογράφου για το τι κάνει η Ελλάδα τελικά με τους «οκτώ», ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε: «Οι πραξικοπηματίες στην Ελλάδα δεν είναι καλοδεχούμενοι. Για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς όμως υπάρχουν σαφείς αποφάσεις και πρέπει η Ελλάδα να σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, ως κράτους δικαίου. Νομίζω ότι το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί στις συζητήσεις μας. Θέλω να επαναλάβω την απόλυτη και κάθετη αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού σε κάθε προσπάθεια κατάλυσης της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης».

«Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι απολύτως σεβαστή και η διάκριση των εξουσιών είναι βασική υποχρέωση βάσει του Συντάγματος. Υπάρχουν, συνεπώς, κάποιες αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τις οποίες οφείλουμε να σεβαστούμε», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός, ανέφερε πως οι συζητήσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο ήταν «ειλικρινείς και σημαντικές», προσθέτοντας ότι «η συνεργασία μας φάνηκε το 2015 και το 2016, όταν ξέσπασε η προσφυγική / μεταναστευτική κρίση».

«Σε αυτό το πλαίσιο μπορέσαμε να οικοδομήσουμε μια ευρωτουρκική στρατηγική, προτάσσοντας, παράλληλα, τη θετική ατζέντα για τα ελληνοτουρκικά. Υπήρξαν εξελίξεις που φρέναραν αυτή τη θετική πορεία. Ήμουν από τους πρώτους εκείνο το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016 (σ.σ. η ημέρα που εκδηλώθηκε η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία) που σας πήρα τηλέφωνο, για να σας στηρίξω και να καταδικάσω κάθε προσπάθεια κατάλυσης της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι αργότερα υπήρξαν εξελίξεις που δημιούργησαν προσκόμματα σ' αυτή τη θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ρητορική αντιπαραθετική, στο Αιγαίο ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας έφτασε σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα με πολύ επικίνδυνα περιστατικά στη θάλασσα και στον αέρα. Αναφέρθηκε και στην υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που επίσης αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις, όπως και στη συνέχεια η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατήθηκαν στην Τουρκία.

«Δεν αποδεχθήκαμε ότι αυτός ο φαύλος κύκλος είναι η μοίρα μας, το κισμέτ μας, δεν το πράξαμε και είμαι ευτυχής που δεν το πράξαμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα στις συνομιλίες μας έγινε για μια ακόμα φορά σαφές ότι ούτε ο εσείς, ούτε εγώ, δεχόμαστε τη λογική της αδράνειας και της συμμόρφωσης με την πεπατημένη. Γιατί αναγνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας και στην περιοχή μας, δεν μας επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα», είπε απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο.

«Κι εγώ έχω ένα μικρό ρεκόρ, έχω επισκεφθεί τέσσερις φορές την Τουρκία με την ιδιότητα του πρωθυπουργού», συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Βασικός στόχος μας από εδώ και πέρα η αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης. Θα ακολουθήσουν άλλωστε συναντήσεις των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών προς αυτή την κατεύθυνση».

Υπό το πρίσμα αυτό, πιστεύω ότι έτσι θα μπορέσουμε να συζητήσουμε κάποια στιγμή και για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.

Για το Κυπριακό: Συμφωνήσαμε να υπάρξουν προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τα ζητήματα ασφαλείας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Τόνισα πως τα ενεργειακά πρέπει να αποτελούν πεδίο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ μας.

Δείτε το βίντεο με τις κοινές δηλώσεις Τσίπρα - Ερντογάν:

Η «παγωμένη» συνάντηση, η αμηχανία και τα στημένα χαμόγελα

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσαν τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα την Τρίτη οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Μπορεί το τετ-α-τετ τους να διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες, και οι ίδιοι να υποστήριξαν στη συνέντευξη Τύπου πως «όλα ήταν καλά», όμως τα πλάνα και οι φωτογραφίες απέδιδαν μια περίεργη νευρικότητα και μια έκδηλη αμηχανία.

Δείτε σχετικά:

Δίωρο τετ-α-τετ Τσίπρα - Ερντογάν: «Ψυχρές» χειραψίες, αμηχανία και «παγωμένα» χαμόγελα

Η συνάντηση της Μπέτυς Μπαζιάνα με την Εμινέ Ερντογάν

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση της Μπέτυς Μπαζιάνα με την Εμινέ ΕρντογάνTWITTER / @EmineErdogan

Σε τελείως διαφορετικό κλίμα, πάντως, πραγματοποιήθηκε το τετ-α-τετ ανάμεσα στις συζύγους των δύο ηγετών, τη στιγμή που οι δύο συζητούσαν κατ' ιδίαν.

Η Εμινέ Ερντογάν υποδέχτηκε την Μπέτυ Μπαζιάνα σε ένα από τα σαλόνια του «Λευκού Παλατιού», με τις συζητήσεις τους να ιδιαιτέρως θερμές.

Δείτε σχετικά:

Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Πώς η Εμινέ Ερντογάν υποδέχτηκε την Μπέτυ Μπαζιάνα (pics)

To tweet της Εμινέ Ερντογάν για τη σύζυγο του Τσίπρα: «Η λατρευτή Μπέτυ Μπάζιανα»

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα για την Τετάρτη (06/02)

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου

09:15 Επίσκεψη και ξενάγηση του πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.

11:30 Μετάβαση του πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

18:30 Συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Η «γκάφα» του αγχωμένου και άτολμου Έλληνα πρωθυπουργού

Στην Αγιά Σοφιά ο Αλέξης Τσίπρας: Η υποδοχή από μια μαύρη γάτα (pics)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved