ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Φίλης στο Newsbomb.gr: Μεγάλο «αγκάθι» στη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν το ζήτημα της Θράκης

Φίλης στο Newsbomb.gr: Μεγάλο «αγκάθι» στη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν το ζήτημα της Θράκης
EUROKINISSI / ANDREA BONETTI

Αλέξης Τσίπρας | Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Ειδήσεις: Αποκλειστική συνέντευξη του διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Newsbomb.gr - Η «ανατομία» του επικείμενου ραντεβού ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο - Το «καυτό» ζήτημα της Θράκης και η υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών - Πού το πάει ο «σουλτάνος» με τα ενεργειακά - Τι θα γίνει με τις απειλές σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο – Τι κρύβει η «παγίδα» της Άγκυρας για τη «γαλάζια πατρίδα»

«Το ζήτημα της Θράκης και οι αξιώσεις του Ερντογάν είναι ικανές – εφόσον τεθούν επί τάπητος – να πυροδοτήσουν ένταση στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα». Αυτό υπογραμμίζει ο διεθνολόγος και διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης*, ο οποίος μιλά στο Newsbomb.gr για την πολυαναμενόμενη συνάντηση των δύο πολιτικών ανδρών στην Κωνσταντινούπολη, την Τρίτη (05/02/2019).

Ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης

Όπως επισημαίνει ο κ. Φίλης, το ζήτημα της Θράκης παραμένει «ακανθώδες», καθώς ο Τούρκος πρόεδρος δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να εγείρει ξανά αξιώσεις σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, κάτι που, ούτως ή άλλως, ο ίδιος είχε επιχειρήσει σε όλες τις προηγούμενες συναντήσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Εκτιμά πως η Άγκυρα επιδιώκει εδώ και αρκετό καιρό, διά του Ερντογάν, να προσεταιριστεί μουσουλμανικές μειονότητες άλλων χωρών, «βαφτίζοντάς» τες, κατά το δοκούν, «τουρκικές».

Σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή τη συνάντηση των ηγετών Ελλάδας – Τουρκίας, ο Κωνσταντίνος Φίλης, υπογραμμίζει πως «θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι», τονίζοντας ότι η χρονική συγκυρία κατά την οποία συναντώνται ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι και η καλύτερη δυνατή.

Δίνει έμφαση στη διαρκή πολιτική «σύμπλευση» του Ερντογάν με τους υπερεθνικιστές «Γκρίζους Λύκους» του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και για την ανάγκη που δημιουργεί η σχέση αυτή – εν όψει και των τουρκικών αυτοδιοικητικών εκλογών στις 31/03/2019 - να κρατά ικανοποιημένα τα ακροατήρια εντός της χώρας του, εκτοξεύοντας «κορώνες» και απειλές εναντίον της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναλύει, πέραν των τουρκικών προκλήσεων, και το μείζον θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι είχαν διαφύγει στη χώρα μας αμέσως μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, στην Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τις απειλές των Τούρκων στο λεγόμενο «ενεργειακό μονοπάτι» από το Καστελλόριζο ως την κυπριακή ΑΟΖ, ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, τονίζει ότι «κλειδί» για τις εξελίξεις αναμένεται να είναι το πόρισμα του πετρελαϊκού «κολοσσού» της Exxon Mobil για τις νέες γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ο Κωνσταντίνος Φίλης αναλύει, εξάλλου, και το ζήτημα της «γαλάζιας πατρίδας» που θέτει εδώ και αρκετό καιρό επίμονα το καθεστώς Ερντογάν, περιγράφοντας τις «παγίδες» που αυτό κρύβει για την ελληνική πλευρά.

Τονίζει δε ότι ως προς αυτό, η Αθήνα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

Όσο για το εάν ο Ταγίπ Ερντογάν «περιμένει στη γωνία» τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη, με γνώμονα την ηχηρή απάντηση που είχε λάβει κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο Κωνσταντίνος Φίλης είναι απολύτως σαφής.

*O Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης είναι Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και επικεφαλής του Τομέα Ρωσίας-Ευρασίας & ΝΑ Ευρώπης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων. Υπήρξε Ανώτερο Συνεργαζόμενο Μέλος (SAM) στο St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2007-2009), ερευνητής στο Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEESOX) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2008 – 2010), διευθυντής Ομάδας Διoίκησης Έργου του Υπουργείου Ενέργειας με έμφαση στην ενεργειακή διπλωματία (2013-2015) και μέλος Επιτροπής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, που για την εξέταση των απειλών για την εθνική ασφάλεια από μορφές ριζοσπαστισμού. Διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα Πανεπιστημιών, στη Σχολή Διοίκησης Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού και στο πρόγραμμα της Σχολής Εθνικής Άμυνας, ως εξωτερικός συνεργάτης. Έχει δημοσιεύσει σειρά μελετών. Συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και πολυεθνικές εταιρείες. Είναι μέλος του Ελληνοτουρκικού Forum και Αντεπιστέλλον Μέλος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σχετικές ειδήσεις