ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στην Τουρκία: Ιστορική επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Χάλκη

Τσίπρας στην Τουρκία: Ιστορική επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Χάλκη
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την άφιξη του στη Χάλκη

Στη Χάλκη έφτασε ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται και ξεναγείται στη Θεολογική Σχολή.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί και με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεναγήθηκε στην Αγία Σοφία, καθώς σήμερα επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη για σειρά κρίσιμων επαφών.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στην Αγία Σοφία, το ιερό σύμβολο της ορθοδοξίας, συνοδευόμενος από τον Κώστα Γαβρόγλου, τον Γιώργο Κατρούγκαλο, τον Μάρκο Μπόλαρη αλλά και τη σύζυγό του Μπέτυ Μπαζιάνα.


Εκεί τον υποδέχτηκε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Δημοκρατίας Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος και συνόδευσε τον πρωθυπουργό στην ξενάγηση.

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση στους δημοσιογράφους, λέγοντας μόνο ότι είναι πολύ χαρούμενος που βρίσκεται σε ένα τόσο ιστορικό μέρος.

Στις 18:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο οποίο στεγάζεται και το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Τι λένε διπλωματικές πηγές για την επίσκεψη

Θετικά αποτιμούν την μέχρι τώρα επίσκεψη του Αλέξη στην Τουρκία διπλωματικές πηγές, που τονίζουν ότι η επανεκκίνηση της θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από μια περίοδο επιδείνωσης είναι το σημαντικό αποτέλεσμα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, στο κλίμα αυτό θα ακολουθήσουν νέες συναντήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπογραφούν συμφωνίες.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα ξεκίνησε με αρνητικό «πρόσημο», καθώς οι Τουρκία ανακοίνωσε χθες (5/2) την απόφαση την απόφασή της να επικηρύξει με 700.000 κάθε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν βρει άσυλο στην Ελλάδα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στη συνάντηση με τη θέση να χτιστεί μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού βασισμένου στο διεθνές δίκαιο, ώστε Ελλάδα και Τουρκία να καταφέρουν να ξαναπιάσουν το νήμα της θετικής ατζέντας του 2015-2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ενημέρωση για τα δικαιώματα της ελληνορθόδοξης μειονότητας ενώ παράλληλα έθεσε το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Την ίδια ώρα, έθεσε επί τάπητος και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους Κωνσταντινοπολίτες και ενημερώθηκε για αυτά.

Με τη σειρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να ενημερωθεί σε σχέση με τη Θράκη –κάτι που έκανε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι μεταρρυθμίσεις στη Θράκη είναι ζήτημα δεσμεύσεων έναντι Ελλήνων πολιτών και δεν έχουν να κάνουν με τις διμερείς σχέσεις, είτε συμπίπτουν με τις διακηρύξεις της Τουρκίας είτε όχι.

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Η «γκάφα» του αγχωμένου και άτολμου Έλληνα πρωθυπουργού

Στην Αγιά Σοφιά ο Αλέξης Τσίπρας: Η υποδοχή από μια μαύρη γάτα (pics)

Σχετικές ειδήσεις