ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«House of Cards» η κυβέρνηση: Ο Κοτζιάς, ο Πολάκης και η αγωνία του Τσίπρα

«House of Cards» η κυβέρνηση: Ο Κοτζιάς, ο Πολάκης και η αγωνία του Τσίπρα

«Πονοκέφαλος» για το Μαξίμου η πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει...

Με δύο πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας -ο Νίκος Κοτζιάς για την υπόθεση με τα SMS και τον Πάνο Καμμένο και ο Παύλος Πολάκης με τα όσα διημείφθησαν με τον κεντρικό τραπεζίτη- η εικόνα της κυβέρνησης σίγουρα δεν είναι αυτή που επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Είναι εικόνα που παραπέμπει στο πολιτικό αμερικανικό θρίλερ House of Cards με δολοπλοκίες, ίντριγκες, πολιτικούς εκβιασμούς, απειλές και κτυπήματα κάτω από τη μέση για ένα πολιτικό σύστημα που δεν πρέπει να αισθάνεται και πολύ υπερήφανο με τα όσα συμβαίνουν.

Μέσα σε όλα αυτά, οι αντιδράσεις στελεχών της κυβερνητικής πλειοψηφίας που σημειώνονται εξαιτίας της πολιτικής συναλλαγής για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης μέσω της άντλησης πολιτικών στελεχών από το ΚΙΝΑΛ, προκαλεί έντονες συζητήσεις για το κατά πόσο η απόφαση του πρωθυπουργού να ανοίξει τις πόρτες και να «δανείσει» σε δύο πρώην υφυπουργούς του Γιώργου Παπανδρέου υπουργικές καρέκλες, προσφέρουν ή όχι τα μέγιστα ή τέλος πάντων αυτά που ευελπιστούσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ηχηρό «όχι» Φίλη στις επιλογές Αλ. Τσίπρα στον ανασχηματισμό

Στελέχη και πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ -με πιο δυνατή τη φωνή αυτή του κ. Νίκου Φίλη- έχουν αρχίσει να προβληματίζουν το πρωθυπουργικό γραφείο παρότι ο κ. Τσίπρας δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι θα συνεχίσει πάνω στον ίδιο «καμβά».

Μέσα από προσωπικό του άρθρο, ο κ. Φίλης αντιτίθεται στο άνοιγμα προς το κέντρο που επιχειρεί ο πρωθυπουργός και αναφέρει συγκεκριμένα:

«(…) Δεν είναι λοιπόν λύση η παλινδρόμηση σε πολυσυλλεκτικά κόμματα που συγκλίνουν στο κέντρο χωρίς ευκρινείς κοινωνικές αναφορές, κόμματα που ισορροπούν γύρω από ένα αρχηγοκεντρικό μοντέλο... Μέσα στο ανάγλυφο του νέου διπολισμού, η Αριστερά δεν μπορεί να εκπροσωπήσει το χώρο του Κέντρου, αν και πρέπει να επηρεάσει ένα μεγάλο μέρος του προς την κατεύθυνση της προοδευτικής ανασυγκρότησής του. Πάντοτε ελλοχεύει το φάντασμα της “ιταλοποίησης”. Η διάλυση της ιταλικής Αριστεράς επισυνέβη μετά από μια σύντομη περίοδο ψευδαισθήσεων κυβερνητικής πρωτοβουλίας, καθώς, η μεγάλη ιστορική παράδοση της Αριστεράς ανεπαισθήτως “κεντροποιήθηκε”, με τις γνωστές επιπτώσεις, κυριότερη από τις οποίες είναι η ενίσχυση της Ακροδεξιάς τύπου Σαλβίνι. Δεν τρέχω, ούτε μεταφέρω μηχανιστικά τις εμπειρίες. Οφείλουμε όμως να ακούσουμε ανησυχίες και εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται με αφορμή π.χ. τον τελευταίο “μικρό ανασχηματισμό”. Δεν αναφέρομαι κυρίως στην κριτική στα πρόσωπα που κι αυτή έχει τη σημασία της, αλλά στο γεγονός ότι δεν έχει συζητηθεί και συνομολογηθεί στο κόμμα και στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς το αναγκαίο σχέδιο για συγκλίσεις με προοδευτικές δυνάμεις στο έδαφος των αριστερών αξιών και προγραμματικών προτάσεων. Και έτσι άθελά μας βοηθούμε την προπαγάνδα των αντιπάλων μας που θέλουν να συκοφαντήσουν την Αριστερά ότι ενδίδει στην Κίρκη της εξουσίας. Μια τέτοια εικόνα μας απομακρύνει από το ζωτικό χώρο εκατομμυρίων συμπολιτών μας κι ανάμεσα τους ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι παρακολουθούν με κριτική στάση ή και απόσταση την προσπάθειά μας και είναι πιθανό με τέτοιες κινήσεις να απομακρυνθούν ακόμη περισσότερο. Η ανασυγκρότηση του προοδευτικού πόλου περνάει μέσα από αμφίπλευρο άνοιγμα αφενός προς την Αριστερά και αφετέρου προς τις διάφορες εκδοχές της Κεντροαριστεράς, αρκεί βέβαια το ένα άνοιγμα να μην ακυρώνει το άλλο».

Χρηστίδης: Στα υπόγεια του Μαξίμου στήνεται η προπαγάνδα

O Παύλος Χρηστίδης έκανε ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε για προβοκάτσια και προπαγάνδα, για τα όσα κατά το ΚΙΝΑΛ μεθοδεύονται από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Διαχωρίζουμε τους απλούς πολίτες που και τον Γενάρη και τον Σεπτέμβρη του 2015 πίστεψαν ότι μπορεί να υπάρχει ένας άλλος δρόμος, πίστεψαν ότι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό και σήμερα ξυπνάνε με Κουίκ, Κουντουρά, Πολάκη. Στα υπόγεια του Μαξίμου έχει στηθεί μια προσπάθεια προβοκάτσιας και προπαγάνδας. Τη βλέπουμε να εξελίσσεται με φιλικά μέσα ενημέρωσης τα οποία κάποια στιγμή είτε κλείνουν γιατί σταματά η χρηματοδότηση είτε ανοίγουν. Δεν τον ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα η ΝΔ. Έχει συμβιβαστεί με αυτήν τη σύγκλιση. Τον ενδιαφέρει η Φώφη Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής» ανέφερε ο κ. Χρηστίδης.

Η δήλωση Παπανδρέου χαροποιεί το ΚΙΝΑΛ

Ο Γιώργος Παπανδρέου έβγαλε το ΚΙΝΑΛ από τη δύσκολη θέση, καθώς κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική απάτη και έβαλε «τέλος» στα διάφορα σενάρια περί συνεργασίας και τα περί κλεισίματος ματιού στον Αλέξη Τσίπρα, που προσδοκά να κυριαρχήσει στον κεντροαριστερό χώρο.

Το ξεκαθάρισμα του πρώην πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τη στάση του, χαροποίησε τη Χαριλάου Τρικούπη και ιδιαιτέρως τη Φώφη Γεννηματά που ετοιμάζει βαλίτσες για την Ισπανία όπου θα πάρει μέρος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος στην οποία δεν θα λάβει μέρος ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε ως μοναδική ευκαιρία την ανάδειξη της δημοκρατικής παράταξης μέσα από τις εργασίες του ΚΙΝΑΛ καθιστώντας σαφές ότι δεν προτίθεται να παίξει κανένα παιχνίδι σε βάρος της παράταξης:

«Υπήρξα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της κυβέρνησής του σε μια από τις δυσκολότερες ιστορικά περιόδους της χώρας μας, όταν η Προοδευτική Παράταξη πάλευε με όλες της τις δυνάμεις της να διασώσει τον τόπο, την ώρα που όλοι οι άλλοι λυσσαλέα πολεμούσαν το έργο μας.

Η τότε αντιπολίτευση, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αντί να συμβάλουν, όπως επέβαλλε το πατριωτικό καθήκον στη διάσωση της χώρας, αφοσιώθηκαν σε ανεύθυνους λαϊκισμούς και στη ρητορική του μίσους.

Έχουν ιστορική ευθύνη για αυτή τους την στάση και καταλήγει στη γραπτή του ανακοίνωση: Θέλω να γίνει σε όλους σαφές πως, δεν με αφορά καμία άθλια φιλολογία, μεθόδευση ή εργαλειοποίηση, που εντάσσεται στο δυσάρεστο κλίμα των ημερών, του ευτελισμού της πολιτικής και της Δημοκρατίας, του κυνισμού και των τυχοδιωκτικών επιδιώξεων, που υπηρετούν ιδιοτελείς μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες».

Εικόνες υπουργών που παραπέμπουν σε κυβέρνηση που δεν θα ήθελε ο Αλ. Τσίπρας
Ωστόσο, οι μεταγραφές δεν είναι μόνο η κόντρα της κυβέρνησης με το ΚΙΝΑΛ.

Κυρίως τα τελευταία 24ωρα η εικόνα της κυβέρνησης έχει στιγματιστεί αρνητικά καθώς τρία στελέχη της εκ των οποίων ο ένας είναι νυν υπουργός ο κ. Πολάκης και ο άλλος είναι ο πρώην υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μαζί με τον πρώην κυβερνητικό εταίρο κ. Πάνο Καμμένο έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου με τα όσα αποκαλυπτικά έρχονται στην επιφάνεια.

Από την μία οι μηνύσεις με τα SMS που έχουν ανταλλάξει Καμμένος και Κοτζιάς και από την άλλη, ο τρόπος με τον οποίο ο αναπληρωτής υπουργός έχει ανοίξει κανονική βεντέτα με τον κεντρικό τραπεζίτη αλλά και μερίδα ΜΜΕ, έχουν φέρει σε απόγνωση το Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό να μην αισθάνεται ότι με όλο αυτό το κλίμα θα μπορέσει να σταθεί όρθια η κυβέρνηση και να φτάσει τον Οκτώβριο στις εκλογές.

Με δική του εντολή το γραφείο του κ. Τσίπρα εξέδωσε ανακοίνωση για την κόντρα Πολάκη- Στουρνάρα η οποία είναι χαρακτηριστική των προθέσεων που υπάρχει πλέον στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση τηρεί ίσες αποστάσεις από τους δύο εμπλεκόμενους και για πρώτη ίσως φορά δεν παίρνει το μέρος του υπουργού, παρά μόνο φροντίζει να κινηθεί θεσμικά σε ότι αφορά την πολιτική και προσωπική διένεξη των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Η ανακοίνωση της γραμματείας του πρωθυπουργού αναφορικά με την υπόθεση του δανείου του και τον έλεγχο από την ΤτΕ, έχει ως εξής:

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια ότι σέβεται απολύτως την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμη και όταν ο διοικητής της έχει διαφοροποιηθεί σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής.

Τον ίδιο όμως σεβασμό στην ανεξαρτησία και την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας οφείλουν εμπράκτως να αποδεικνύουν όλες οι πλευρές».

Η συνέχεια πάντως αυτών των περιπτώσεων αναμένεται να δοθεί στις Δικαστικές αίθουσες.

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστε επίσης:

Έληξε το τελεσίγραφο: Ο Τραμπ «τελειώνει» τον Ερντογάν