ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: «Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω σε αυτούς που την λεηλάτησαν και την χρεοκόπησαν»

Τσίπρας: «Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω σε αυτούς που την λεηλάτησαν και την χρεοκόπησαν»
Πηγή: Εurokinissi

«Τα διλήμματα της κάλπης σε Ελλάδα και Ευρώπη έχουν τεθεί, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο κατάμεστο από κόσμο κλειστό γήπεδο του «Απόλλωνα», στην Πάτρα.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δε ζητάνε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ μόνο για να επιστρέψουν αυτοί στην εξουσία, αλλά ζητάνε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, για συγκυβερνήσουν με τον κ. Μαρινάκη».

Επίσης, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «το μήνυμα που παίρνουμε τούτες τις μέρες που ξεκινάμε τον μεγάλο αγώνα για τις Ευρωπαϊκές εκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, το μήνυμα που παίρνουμε από τους απλούς και καθημερινούς πολίτες είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει καμία διάθεση να γυρίσουμε πίσω ποτέ ξανά στην Ελλάδα της χρεοκοπίας, της λεηλασίας, της μιζέριας των μνημονίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα διλήμματα της κάλπης είπε: «Τα διλήμματα της κάλπης είναι καθαρά είναι ξάστερα διότι και το πρόγραμμα των αντιπάλων μας βοηθάει να τεθούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, διότι στις 26 Μάιου οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν από τη μία ένα πρόγραμμα που θέλει να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή, να συνεχιστεί η στελέχωση του κοινωνικού κράτους και από την άλλη ένα πρόγραμμα που θέλει απολύσεις και επιστροφή στο μνημονιακό 1 προς 5 για κάθε πέντε αποχωρήσεις, δηλαδή μία πρόσληψη ενώ εμείς καταφέραμε να φτάσουμε στο 1 προς 1. Οι πολίτες θα έχουν να επιλέξουν από τη μία μεριά ένα πρόγραμμα, που είτε λέει ξεκάθαρα είτε υπονοεί τη φοροασυλία του μεγάλου πλούτου και βεβαίως από την άλλη ένα σχέδιο για τη σταδιακή ελάφρυνση των βαρών, τώρα που η χώρα μπορεί, αλλά με ασφάλεια, πιάνοντας τους δημοσιονομικούς στόχους και να μην ξαναγυρίσουμε στα χρόνια των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας. Από τη μία μεριά θα έχει να επιλέξει ένα πρόγραμμα για την κοινωνική ασφάλιση που οι ίδιοι ονόμασαν σχέδιο «Πινοσέτ» και από την άλλη ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Από τη μία μεριά θα έχει ο ελληνικός λαός να επιλέξει την κατάρρευση των μισθών και την εργασιακή απορρύθμιση και από την άλλη τη σταδιακή αύξηση των μισθών και την προστασία της εργασίας. Ο ελληνικός λαός θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα σε δύο Ελλάδες, την Ελλάδα των πολλών από τη μία μεριά και την Ελλάδα τον ελίτ από την άλλη μεριά. Αυτό είναι το κεντρικό δίλημμα, αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα, αυτό το κεντρικό διακύβευμα στις επόμενες Ευρωπαϊκές, αλλά και στις εθνικές εκλογές που θα έρθουν στην ώρα τους, το ερχόμενο φθινόπωρο τον Οκτώβριο του 2019».

Αναφερόμενος σε ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Βαγγέλη Μαρινάκη, τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ δεν ζητάνε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ μόνο για να επιστρέψουν οι ίδιοι την εξουσία, αλλά ζητάνε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ για να συγκυβερνήσουν με τον κ. Μαρινάκη, για να αθωώσουν τον κ. Μαρινάκη από τις δεκάδες υποθέσεις που έχει ανοιχτές στη δικαιοσύνη, για να αθωώσουν όσους εμπλέκονται στο άθλιο σκάνδαλο της Novartis, για να βάλουν στο αρχείο το μεγάλο πάρτι που έγινε το ΚΕΕΛΠΝΟ, και να μην πληρώσουν μία από τα δανεικά και αγύριστα θαλασσοδάνεια που στέρησαν από τον Ελληνικό λαό, για να αθωώσουν τους ενόχους και να δικάσουν τους έντιμους».

Όπως συμπλήρωσε, «ο ελληνικός λαός δεν θα τους κάνει αυτή τη χάρη και να τον ξέρουν πως ούτε συγχωροχάρτι θα υπάρξει, ούτε και παραγραφή σε όλους όσοι λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν τη χώρα και το λαό μας».

Διότι όπως είπε, «αυτό που δεν παραγράφεται είναι το έγκλημα της χρεοκοπίας και της λεηλασίας, αυτό που δεν παραγράφεται είναι ότι όταν έκοβαν τις συντάξεις κατά 40%, έκαναν αυτό το τεράστιο πάρτι με το φάρμακο και τις υπερτιμολογήσεις στα φάρμακα που τις πλήρωναν οι συνταξιούχοι».

Η οικονομία ανέκαμψε

Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «μετά από τόσες μεγάλες δυσκολίες μπορούμε να πούμε πια με βεβαιότητα τη χώρα πέρασε αυτό το δύσκολο κάβο, η οικονομία ανέκαμψε, η πατρίδα συνολικά βρίσκεται πια σε ένα ξέφωτο χάρη στη δική σας στήριξη» και συμπλήρωσε: «Χάρη στη δική σας εμπιστοσύνη, χάρη στη δική σας επιμονή η Ελλάδα του σήμερα δεν είναι πια η Ελλάδα της χρεοκοπίας, δεν είναι πια η Ελλάδα των μνημονίων, η Ελλάδα του σήμερα δεν είναι πια η Ελλάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου κάνουν κουμάντο οι τεχνοκράτες και όχι οι εκλεγμένες κυβερνήσεις».

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε όχι μόνο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά το μεγαλύτερο επίτευγμα για μας είναι ότι καταφέραμε να τελειώσουμε τα προγράμματα προσαρμογής κρατώντας την κοινωνία όρθια με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και με ένα μεγάλο κοινωνικό έργο που δίνει πνοή και προοπτική στο σήμερα και στο αύριο του τόπου. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια, μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, εκεί όπου τρεις κυβερνήσεις απέτυχαν και δεν κατάφεραν να έχουν θετικούς δημοσιονομικούς δείκτες, εμείς το καταφέραμε, αλλά κυρίως το σημαντικότερο είναι πως αισθανόμαστε περήφανοι γιατί αντιμετωπίσαμε τη γενικευμένη ανθρωπιστική κρίση και συγκροτήσαμε το κοινωνικό κράτος από τα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους τα μνημόνια».

Οι ευρωεκλογές θα καταρρίψουν την εικονική πραγματικότητα

Με αφορμή τις επικείμενες ευρωεκλογές ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών θα καταρρίψει αυτήν την εικονική πραγματικότητα που ήθελα να στήσουν, θα είναι κόλαφος για το επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη και για το πλαστό του αφήγημα, και θα είναι κόλαφος γιατί για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκές εκλογές οι πολίτες δεν θα έχουν διάθεση να τιμωρήσουν την κυβέρνηση, αλλά να τιμωρήσουν την αντιπολίτευση, να τους τιμωρήσουν για τις ψεύτικες προβλέψεις για την διαρκή καταστροφολογία για την ταύτισή τους με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την προσπάθειά τους να περικοπούν οι συντάξεις για την ταύτισή τους με τον ανθέλληνα κ. Βέμπερ τον οπαδό του κ. Σόιμπλε που ήθελε Grexit, για την καιροσκοπική και ψηφοθηρική τους στάση σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα όπως το μακεδονικό, για την ταύτισή τους με τα πιο σκοτεινά και πιο λούμπεν συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας, αλλά να τους τιμωρήσουν και για την επιμονή τους να υπερασπίζονται την παραγραφή των μεγάλων σκανδάλων και να αρνούνται την κάθαρση και την απόδοση Δικαιοσύνης».

Ο πρωθυπουργός τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ότι «τα πεπραγμένα μας, τα δίκαια που έγιναν πράξη είναι τα όπλα μας σε αυτή την εκλογική μάχη» και πρόσθεσε: «Τα επιχειρήματα μας είναι τα όπλα μας σε αυτή την εκλογική μάχη, διότι οι αντίπαλοι δεν μιλούν με επιχειρήματα, μιλούν με συνθήματα πολλές φορές με ιαχές, όπως κατά την κρίσιμη περίοδο όπου βάλθηκαν να μας αποδείξουν ότι δήθεν πατριωτισμός είναι να κρατάς την Ελληνική σημαία δίπλα στο χέρι με την σβάστικα του χρυσαυγίτη. Δεν είναι αυτό πατριωτισμός, πατριωτισμός είναι να προχωράει μπροστά η χώρα, να σηκώνεις την κοινωνία μπροστά και ψηλά, δεν είναι πατριωτισμός να μέμφεσαι και να μισείς τους διπλανούς λαούς και δεν είναι πατριωτισμός να παριστάνεις το μακεδονομάχο και τον πατριώτη όταν επί τόσα χρόνια άφησες αυτή τη χώρα χωρίς δυνατότητες αναξιοποίητες δυνατότητες τόσο εντός της χώρας όσο και στο Διεθνές περιβάλλον».

«Και τα λέω τούτα» συνέχισε, «γιατί σαν αύριο πριν από 52 χρόνια την 21η Απριλίου του 1967 από κάποιους άλλους πατριώτες τότε και εθνικόφρονες, η χώρα μπήκε στο γύψο και το μαύρο σκοτάδι και το αποτέλεσμα αυτού του γύψου ήταν ότι ξεπουλήθηκε η μισή Κύπρος, δεν θα κάνουν λοιπόν αυτοί σε εμάς διδάγματα και μαθήματα πατριωτισμού».

Σχετικά με τις ευρωεκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων ότι «παρότι η μάχη της 26ης Μαΐου θα έχει έντονα χαρακτηριστικά εθνικής πολιτικής αντιπαράθεσης, μην ξεχνάμε ότι δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι μία μάχη ευρωπαϊκών εκλογών και αφορά όλη την Ευρώπη και εξ αυτού του λόγου αφορά προφανώς και την Ελλάδα, διότι βρισκόμαστε σε μία Ευρώπη που ακόμη ακούει την ηχώ της κρίσης, βρισκόμαστε σε μία Ευρώπη που βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και είναι σαφές ότι ο ένας δρόμος είναι ο δρόμος της παλινόρθωσης της δεξιάς και της ακροδεξιάς και ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος της προόδου, της δημοκρατίας, ο προοδευτικός δρόμος» και συμπλήρωσε: «Βλέπουμε δυστυχώς ότι στο συντηρητικό στρατόπεδο στην Ευρώπη όλο και περισσότερο κουμάντο κάνει πλέον η ακροδεξιά, γιατί οι οπαδοί της ακραίας λιτότητας δυστυχώς πάνε πλέον χέρι-χέρι με τους μισαλλόδοξους εθνικιστές, τους ρατσιστές τους φασίστες πολλές φορές δεν το κρύβουν».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, λέγοντας ότι «η αυτοδιοίκηση είναι ο πυρήνας της Δημοκρατίας και δεν πρέπει να απαξιωθεί». Μάλιστα όπως σημείωσε, «εμείς αυτή την προσπάθεια την πηγαίνουμε μπροστά στηρίζοντας άξιους και έντιμους ανθρώπους, έχοντας ήδη φέρει μία μεγάλη μεταρρύθμιση στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας με την αλλαγή του εκλογικού νόμου που δίνει μία κατεύθυνση συνεργασίας και συνεννόησης στους δήμους, αλλά και στις περιφέρειες, μία μεγάλη Δημοκρατική δομή, αλλά πηγαίνουμε και με όπλο με όπλο τα πεπραγμένα μας τα δείγματα γραφής μας».

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης: «Ο Τσίπρας έχει πει τόσα ψέμματα που χρειάζεται κείμενο για να μην τα ξεχάσει»

Ραγδαίες εξελίξεις στη δολοφονία Τοπαλούδη: Ελέγχονται και αστυνομικοί

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων