ΕΛΛΑΔΑ

RT: Η Ρωσική Αθήνα

RT: Η Ρωσική Αθήνα

Να αγαπούν τη Ρωσία, να μη λησμονούν τις πνευματικές και πολιτιστικές παραδόσεις, να διαφυλάττουν τη ρωσική γλώσσα, κάλεσε ο πατριάρχης Κύριλλος τους συμπατριώτες μας, οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας του επίσκεψης στους ορθόδοξους αγίους τόπους της δημοκρατίας, ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας επισκέφτηκε το ναό της Αγίας Τριάδας στην Αθήνα και συναντήθηκε με τους πιστούς.

Η αθηναϊκή εκκλησία της Αγίας Τριάδας σήμερα, όπως και εκατόν πενήντα χρόνια πριν, την αποκαλούν ρωσική. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ίδια η εκκλησία σήμερα βρίσκεται στην πνευματική δικαιοδοσία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αυτή είναι που θεωρείται ως το κέντρο του ρωσικού πολιτισμού στη σύγχρονη Αθήνα. Η ιστορία του ναού της Αγίας Σοφίας ανάγεται στον 11ο αιώνα, ενώ από τα μέσα του 19ου αιώνα συνδέεται στενά με τη ρωσική πνευματικότητα, δήλωσε σε συνέντευξη του στο ραδιοσταθμό «Η Φωνή της Ρωσίας» ο προϊστάμενος του ναού ιερέας Αλεξάντρ Νόσεβιτς:

Τον 19ο αιώνα, όταν η Ελλάδα είχε απελευθερωθεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο Ρώσος αρχιμανδρίτης Αντονίν Καπούστιν ανακαίνισε το ναό. Εδώ διακόνησε ως προϊστάμενος για δέκα χρόνια και ήταν επικεφαλής της ρωσικής πνευματικής αποστολής, η οποία είχε θεμελιωθεί στην Ελλάδα το 1833 ο αυτοκράτορας Νικόλαος ο Α’. Σημαντικός σταθμός στην ιστορία αυτού του ναού ήταν ο γάμος του βασιλέα των Ελλήνων Γεώργιου του Α’ με την πρώτη πριγκίπισσα Όλγκα Κωνσταντίνοβνα Ρομανόβα, εξαδέλφη του Ρώσου αυτοκράτορα Αλέξανδρου του Γ’, η οποία έγινε βασίλισσα όλων των Ελλήνων. Αυτή πολύ συχνά επισκέπτονταν αυτό το ναό και εκκλησιάζονταν. Έκανε πάρα πολλά για την ενίσχυση των δεσμών της Ρωσίας με την Ελλάδα, ενώ στο ναό χάρισε την εικόνα του Αγίου Νικολάου, την οποία μέχρι σήμερα φυλάσσουμε με επιμέλεια.

Σήμερα η ενορία της Αγίας Τριάδας ενώνει τους καταγόμενους από διάφορες δημοκρατίες του μετασοβιετικού χώρου. Η πρώην κάτοικος της Λευκορωσίας Γιλένα, χάρη ειδικά στην ενορία, η οποία συγκεντρώθηκε γύρω από το ναό της Αγίας Σοφίας, μπόρεσε να αξιοπρέπεια να επιβιώσει στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα. Έρχομαι κάθε μέρα εδώ, για να συζητήσω και να βρω τη συμπαράσταση, λέει η γυναίκα. Η Γιλένα ζει στην Ελλάδα εδώ και 14 χρόνια:

Βρέθηκα εδώ, κατά πως λένε, μετά από αγγελία. Απλά διάβασα στην εφημερίδα μια αγγελία για δουλειά και ήρθα. Τώρα όμως η ζωή έγινε πολύ δύσκολη. Δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας, οι μισθοί μονίμως μειώνονται. Εργάζομαι στην οικογένεια Ελλήνων συνταξιούχων. Έχουν περάσει αρκετοί μήνες που δεν πήραν χρήματα και έτσι δεν έχουν να με πληρώσουν. Έχω συνηθίσει στην Ελλάδα, τη θεωρώ σπίτι μου και δεύτερη πατρίδα μου.

Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας πριν ακόμη την ανάληψη των πατριαρχικών του καθηκόντων είχε επισκεφτεί πολλές φορές την Ελλάδα. Ο Πατριάρχης Κύριλλος στη συνάντησή του με τους συμπατριώτες μας στο ναό, διηγήθηκε πως σε κάθε του ταξίδι στην Ελλάδα, ερχόταν στο ναό της Αγίας Τριάδας:

Για πρώτη φορά επισκέφτηκα την Αθήνα το μακρινό 1971. Και κάθε φορά, που βρισκόμουν εδώ, επισκεπτόμουν αυτό το ναό. Θυμάμαι ότι κάθε φορά ο αριθμός των ανθρώπων που επισκέπτονταν αυτό το ναό ήταν πολύ διαφορετικός. Μάλλον, όμως, ποτέ άλλοτε δεν είχα δει ένα τόσο μεγάλο αριθμό συμπατριωτών μας, όπως είδα σήμερα. Είναι μια μαρτυρία ότι ολοένα και περισσότεροι Ρώσοι που ζουν στην Αθήνα επισκέπτονται αυτό το ναό ως ιστορικό μέρος, ως τόπο συνάντησης των Ρώσων ενοριτών.

Σύμφωνα μόνο με τα επίσημα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κοινοτήτων της διασποράς, σήμερα, εκείνοι που κατάγονται από την πρώην ΕΣΣΔ στην Ελλάδα αριθμούν περισσότερους από 500 χιλιάδες ανθρώπους. Οι πολίτες της Ρωσίας, οι οποίοι έχουν ρωσικά διαβατήρια, είναι περίπου 50 χιλιάδες άνθρωποι. Αυτοί αποτελούν περίπου το 5% του συνολικού αριθμού των νόμιμων μεταναστών στη χώρα.