ΨΩΝΙΖΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Golden Black, η βιολογική Κορινθιακή σταφίδα

Golden Black, η βιολογική Κορινθιακή σταφίδα

Αυτός ο μικρός, γυαλιστερός και πεντανόστιμος καρπός, αποξηραμένος στην σκιά είναι ο... μαύρος χρυσός της Ελλάδας.

Golden Black

Στην ξακουστή περιοχή της Νεμέας, πέρα από το υπέροχο κρασί παράγεται και η παγκοσμίου φήμης Κορινθιακή σταφίδα. Με την επωνυμία «Golden Black», η βιολογική Κορινθιακή σταφίδα είναι η απόλυτη υπερτροφή του Έλληνα.

922910 188518234633789 1025873145 n


Εμπνευστής αυτού του προϊόντος είναι ένα νέο παιδί, ο Γιώργος Μάζος, που πίστεψε πολύ στον εαυτό του, ακολούθησε τις συμβουλές του έμπειρου παππού του και με αποφασιστικότητα δημιούργησε μια υπερτροφή, ένα «μαύρο χρυσάφι» διαφορετικό από τα άλλα.

Νεμέα – Οικογένεια Παπαϊωάννου

Η οικογένεια Παπαϊωάννου άρχισε να καλλιεργεί αμπελώνες στη Νεμέα, από το 1876. Οι μοναδικές εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, σε συνδυασμό με την εμπειρία τους στην αμπελοκαλλιέργεια, αποτέλεσαν τη βάση για να αναπτυχθεί η οικογενειακή επιχείρηση Παπαϊωάννου, με μεγάλη απήχηση των κρασιών της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσα σε αυτή την οικογένεια μεγάλωσε και ο δημιουργός της βιολογικής Κορινθιακής σταφίδας «Golden Black», Γιώργος Μάζος, που φιλοξενεί σήμερα στην στήλη του το Newsbomb.gr.

golden black-4

Εγγονός του Θανάση Παπαϊωάννου, (ένας από τους πρώτους μικρούς οινοπαραγωγούς της χώρας που λάνσαραν το δικό τους εφυαλωμένο κρασί), ο Γιώργος Μάζος είχε την ευκαιρία να μάθει τα μυστικά της Κορινθιακής σταφίδας και να τα αξιοποιήσει με τον κατάλληλο τρόπο. Ο παππούς του, λοιπόν, του μίλησε, όταν ακόμα ο ίδιος ήταν παιδί, για τον τρόπο που παρασκευαζόταν στο παρελθόν η Κορινθιακή σταφίδα, την αποξήρανση της στη σκιά. Έχοντας στο μυαλό του, εκείνο το μυστικό, πριν από περίπου τρία χρόνια άρχισε τα πρώτα του πειράματα, που θα του έδιναν το αποτέλεσμα που επιθυμούσε.

Στα χωράφια της οικογένειας Παπαϊώαννου στη Νεμέα, ο Γιώργος Μάζος άρχισε τα πειράματα του. Ακολουθώντας τις συμβουλές του παππού, έβαζε μικρές ποσότητες σταφυλιών στις Σκιές, όπως ονομάζονται οι αυτοσχέδιες κατασκευές, προκειμένου να τις αποξηράνει.

Σχεδόν 2 χρόνια μετά, τον Απρίλιο του 2013 η οικογένεια Παπαϊωάννου και ο εμπνευστής Γιώργος Μάζος καλωσόρισαν το προϊόν «Golden Black», τη βιολογική Κορινθιακή μαύρη σταφίδα που αποξηραίνεται όχι στον ήλιο αλλά στη σκιά!

gs

Η αποξήρανση στην σκιά!

Η μοναδικότητα της έγκειται κυρίως στον ήπιο τρόπο ξήρανσης, που γίνεται στη σκιά. Η σταφίδα τρυγάται και τοποθετείται τσαμπί-τσαμπί σε σύρματα, κάτω από τις «ισκιάδες» όπου θα παραμείνει για να αποξηρανθεί 20-25 ημέρες και κατόπιν μόνο 1-2 ημέρες στον ήλιο. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η απ' ευθείας επαφή με τον ήλιο που αλλοιώνει την υφή προκαλώντας «καραμελοποίηση» των σακχάρων.

foto

«Ο Έλληνας επαναπροσδιορίζει την αξία των ελληνικών προϊόντων, θα έλεγα ότι τα γνωρίζει πάλι από την αρχή. Έτσι, έκανε και με το προϊόν, «Golden Βlack», ένα εντελώς καινούριο ελληνικό προϊόν μπήκε στα σπίτια των Ελλήνων, που το γνώριζε σιγά – σιγά και το αγάπησε, γιατί κατάλαβε τη μοναδικό του και φυσικά τα οφέλη», αναφέρει ο Γιώργος Μάζος στο Ψωνίζω Ελληνικά. «Μέχρι τον Δεκέμβρη που μας πέρασε η Κορινθιακή σταφίδα «Golden Black» ήταν διαθέσιμη σε 40 σημεία πώλησης στην Ελλάδα. Όσο το γνώριζε ο κόσμος τόσο μεγαλύτερη ήταν η ζήτηση του, σήμερα κάνουμε και ανοίγματα σε χώρες της Ευρώπης και στόχος μας είναι ο μαύρος χρυσός της Ελλάδας να αποτελέσει το νούμερο 1 superfood ολόκληρης της Ευρώπης», ανέφερε επίσης ο μόλις 25 χρονών Γιώργος Μάζος.

Γκάμα υποπροϊόντων

Παρά το νεαρό της ηλικίας τους, ο Γιώργος είναι ένα πολύ ισορροπημένο και ταπεινό παιδί που έχει αφοσιωθεί στην καλλιέργεια Κορινθιακή σταφίδας. Μάλιστα, λέει στο Newsbomb.gr, ότι η Κορινθιακή σταφίδα ήταν μόνο η αρχή και ο επόμενος στόχος είναι να αναπτύξει μια γκάμα υποπροϊόντων της σταφίδας, εξίσου ωφέλιμα, ποιοτικά και υγιεινά.

Βραβευμένη Κορινθιακή σταφίδα

Μέσα στο 2013 η «Golden Black» βραβεύτηκε με χρυσό αστέρι στα Great Taste Awards.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, που είναι ο µμεγαλύτερος και εγκυρότερος διαγωνισμός εκλεκτών τροφίµων, έχει ως θέμα την σπουδαία γεύση. Η βιολογική Κορινθιακή σταφίδα «Golden Black», είναι η πρώτη κορινθιακή σταφίδα στα χρονικά που εισπράττει µια τόσο σπουδαία διάκριση!
Ενώ, κατέλαβε και την τέταρτη θέση στο διαγωνισμό «Reinspiring Greece from the Youth UP».

Τα οφέλη της Κορινθιακής σταφίδας

jg

Η Κορινθιακή Σταφίδα προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό μια σειρά από σημαντικά οφέλη. Είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών/πολυφαινολικών συστατικών (φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, προανθοκυανιδίνες, προκυανιδίνες, ρεσβερατρόλη) . Έχει ιδιαίτερα σημαντική περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο (ρύθμιση αρτηριακής πίεσης). Επίσης έχει πολύ υψηλό ποσοστό φυτικών/ διαιτητικών ινών. Οι διαιτητικές ίνες λειτουργούν ως υπόστρωμα για ωφέλιμα βακτήρια του παχέος εντέρου, προσδίδουν δηλ. στην σταφίδα πρεβιοτικές ιδιότητες, βοηθώντας έτσι στην καλή λειτουργία του εντέρου και παράλληλα εμποδίζουν τη βιοσύνθεση χοληστερίνης.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της Κορινθιακής σταφίδας είναι ότι καταναλώνεται μαζί με τον φλοιό της. Αυτό δεν συμβαίνει με πολλά άλλα φρούτα. Ο φλοιός της (σκούρου χρώματος) είναι πλήρης ανθοκυανινών και άλλων αντιοξειδωτικών. Μεγάλη αναλογία επιφάνειας / μάζα λόγω μικρού μεγέθους καρπού. Τα σάκχαρα της σταφίδας δεν είναι σε μορφή κρυστάλλων, επομένως μπορούν να «εγκλωβίσουν» άλλα συστατικά (αντιοξειδωτικά, αρωματικές ουσίες) και να τα προστατεύσουν. Τα κουκούτσια, όταν υπάρχουν, συνεισφέρουν και αυτά στο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο.