ΨΩΝΙΖΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Κουνινιώτης: Μια εταιρεία, πέντε γενιές σταφίδας!

Κουνινιώτης: Μια εταιρεία, πέντε γενιές σταφίδας!

Από τον 19ο αιώνα έως σήμερα, για πέντε γενεές, το Συγκρότημα Εταιριών Κουνινιώτη παραμένει μια 100% αμιγής ελληνική εταιρία.

Ειδίκευσή της εταιρίας από το 1876 παραμένει η καλλιέργεια, η επεξεργασία, η συσκευασία και η εξαγωγή σταφίδας, σουλτανίνας καθώς και ποικιλίας αποξηραμένων φρούτων απ' όλο τον κόσμο.

Το Συγκρότημα Εταιριών Κουνινιώτη, διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και είναι πιστοποιημένο στην εφαρμογή Διασφάλισης Ολικής Ποιότητας προδιαγραφών: ISO 22000 (HACCP), Kosher (KIR) και BRC (British Retail Consortium) σε όλα τα στάδια παραγωγής και διακίνησης προϊόντων.

Οι συσκευασίες του, όπως το πρωτοποριακό σακουλάκι Zip Pack, το σακουλάκι Pillow, το Block Bottom και το σακουλάκι Stabillo, κλείνουν μέσα τους την καλύτερη ποιότητα της ελληνικής και παγκόσμιας αγοράς σε ενυδατωμένα φρούτα και σταφύλια, τα οποία αποξεραίνονται παραδοσιακά κάτω από το ζεστό χαμόγελο του ήλιου.

Παράλληλα η εταιρία διατηρεί ένα πολύ καλά καταρτισμένο διεθνές δίκτυο αντιπροσώπων και ένα διεθνές δίκτυο παραγωγών, σε όλες τις περιοχές όπου παράγεται η ποιοτική πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί. Από την αρχική παραλαβή πρώτης ύλης, ως και την τελική διακίνηση έτοιμων προϊόντων, η εφαρμογή προτύπων Διαχείρισης Ολικής Ποιότητας και οι συνεχιζόμενες επενδύσεις της εταιρίας σε υπερσύγχρονο εξοπλισμό, παρέχουν την εγγύηση ώστε τα προϊόντα της να πληρούν τις πιο αυστηρές διεθνείς προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας. Η έμπρακτη δέσμευση στην εφαρμογή Ολικής Ποιότητας βασίζεται κυρίως στα ενδο-επιχειρησιακά Τμήματα «Μελέτης και Ανάπτυξης» και «Ποιοτικού Ελέγχου».

Ιστορία της Αιγιαλείας

Η ιστορία της περιοχής Αιγιαλείας, χάνεται στις απαρχές των μύθων κα των παραδόσεων, Σήμερα, η περιοχή της Αιγιαλείας εμπεριέχει όλη τη γνωστή αρχαία ομώνυμη περιοχή (με την εξαίρεση της περιοχής από Σικυώνα έως Αιγείρα.)

Το Aίγιο, η βάση των επιχειρήσεων του Συγκροτήματος Εταιριών Κουνινιώτης από το 1876, είναι ένας κατεξοχήν ιστορικός χώρος που κατοικείται, χωρίς διακοπή, από τα νεολιθικά χρόνια. H αρχαιότερη πόλη της Αχαΐας, είναι κτισμένη στον ίδιο πάντα χώρο σαν μια πλατιά εξέδρα ανοιχτή στον Κορινθιακό κόλπο (χαρακτηριστικό παράδειγμα πόλης της Αιγιάλειας) και διαθέτει μιαν ιστορική συνέχεια και ένα ιστορικό παρελθόν που θα το ζήλευαν πολλές άλλες πόλεις.

Σε αυτή την καταπληκτική εναλλαγή μικροκλιμάτων και τοπίων –βουνού και θάλασσας- η αγροτική παραγωγή για χιλιάδες χρόνια τώρα παραμένει η κινητήριος δύναμη κάθε πολιτισμικής έκφρασης. Σύμφωνα με σχόλιο της κ. Κουράκου, Επίτιμης Προέδρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Κρασιού, ο αμπελώνας των πλαγιών της Αιγιαλείας «...από εδαφοκλιματολογική άποψη, είναι ένας από τους ωραιότερους του κόσμου καθώς ανεβαίνει τις μαλακές βορινές πλαγιές και δέχεται τους δροσερούς θαλασσινούς ανέμους που προστατεύουν τους καρπούς από το καλοκαιρινό καύσωνα. Πρόκειται για ένα μοναδικό στον κόσμο αμπελοοινικό βιοκλίμα».

Η αμπελουργική περιοχή της Αιγιαλείας ανήκει στη ζώνη Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. τόσο για την παραγωγή οινοποιητικών προϊόντων (Π.Γ.Ε. Πλαγιές Αιγιαλείας) όσο και για την παραγωγή σταφίδων (Π.Ο.Π. Βοστίτσα), καθώς και Π.Γ.Ε. ελαιολάδου. «Ες φυτείαν αμπέλων εστίν επιτήδεια» γράφει ο περιηγητής Παυσανίας τον 2ο μ.Χ. αιώνα για τις πλαγιές της Αιγιάλειας, βορεινές πλαγιές – μπαλκόνια πάνω από τον Κορινθιακό Κόλπο, ως τις παρυφές των Καλαβρύτων, που δίνουν διαφορετική φινέτσα και χαρακτήρα στα παραγόμενα αμπελουργικά προϊόντα.

Το αμπέλι καλλιεργείται εδώ σε υψόμετρο 300-850μ., με αδιάσπαστη συνέχεια από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, από ντόπιους αμπελουργούς με ξεχωριστή γνώση και πειθαρχία ποιότητας.

Επομένως, δεν είναι τυχαίο ότι το Συγκρότημα Εταιριών Κουνινιώτης, στεγάζει το κέντρο των δραστηριοτήτων του στη καρδιά της ιδιαίτερης αμπελουργικής ζώνης της Αιγιαλείας, και από το 1876 παραμένει αμιγώς ελληνική.

Μουσείο σταφίδας Κουνινιώτης

Η ιστορία της σταφίδας συνδέεται άμεσα με την βιομηχανική ιστορία του τόπου και όπως είναι φυσικό ένας τέτοιος μουσειακός χώρος είναι χώρος παραγωγής παιδείας και πολιτισμού κι έτσι έχει γίνει αποδεκτός μέχρι σήμερα από όσους τον έχουν επισκεφθεί και ξεναγηθεί στις πλήρεις εκθεμάτων αίθουσές του. Σημειώνεται ότι η διάσωση του αρχειακού υλικού της επιχείρησης είναι κάτι πρωτόγνωρο, διότι παρέχει πλήρη εικόνα της επιχειρηματικής διαδρομής της οικογένειας Κουνινιώτη, χωρίς κενά ή ασυνέχειες και αποτελεί μοναδική περίπτωση λόγω του ότι έχουν διασωθεί ελάχιστα αρχεία σταφιδεμπόρων και μάλιστα αυτά που έχουν διασωθεί παρουσιάζουν κενά.

Το μουσείο ξεκινάει από έναν διάδρομο με εργαλεία, μηχανήματα και σταφιδικά αντικείμενα του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου, όπου στους τοίχους είναι τοποθετημένα κατά ενότητα, παλιά εργαλεία καλλιέργειας. Τέλος ένα μεταπολεμικό μηχάνημα για το όργωμα των σταφιδοκαλλιεργειών κλείνει τον κύκλο των μέσων που σε μία εποχή περιορισμένης τεχνολογικής υποδομής, τα δυσεύρετα εργατικά χέρια έφερναν εις πέρας ένα τόσο δύσκολο έργο, όπως ήταν η σταφιδοκαλλιέργεια.

Διαβάστε επίσης:

Κτήμα «Στέλιος Κεχρής»: Τα ελληνικά κρασιά στην Βοστόνη!