ΣΠΟΡ

Τένις: Η ATP τιμώρησε το Wimbledon για τον αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών

Στέφανος Τσιτσιπάς
AP Images

Wimbledon: Η απόφαση των διοργανωτών να αποκλείσουν του τενίστες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έφερε κυρώσεις στο Grand Slam του Λονδίνου.

Το major τουρνουά ουσιαστικά μετατρέπεται σε exhibition τη φετινή χρονιά, καθώς όπως γνωστοποίησε η ATP ότι οι βαθμοί που θα πάρουν οι τενίστες από την πορεία τους, δεν θα υπολογιστούν στην παγκόσμια κατάταξη το 2022.

Οι ομοσπονδίες του αθλήματος (βλ. ATP, WTA και ITF) είχαν προειδοποιήσει ότι η συγκεκριμένη κίνηση του Wimbledon θα επέφερε κυρώσεις, κάτι που τελικά συνέβη.

Η ATP ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ότι: «Με μεγάλη λύπη και διστακτικότητα δεν βλέπουμε άλλη επιλογή παρά να μην μετρήσουμε τους βαθμούς από το Wimbledon 2022 στην παγκόσμια κατάταξη του ATP. Η δυνατότητα των παικτών οποιασδήποτε εθνικότητας να συμμετέχουν σε τουρνουά βάσει αξίας και χωρίς διακρίσεις είναι θεμελιώδης για την Ομοσπονδία μας. Η απόφαση του Wimbledon να απαγορεύσει στους Ρώσους και Λευκορώσους παίκτες να αγωνιστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτό το καλοκαίρι υπονομεύει αυτή την Αρχή και την ακεραιότητα του συστήματος κατάταξης ATP».

Μειώνονται στο 50% τα χρηματικά έπαθλα

Η απάντηση του Wimbledon δεν άργησε να έρθει, καθώς όπως ανέφερε σε ανακοίνωση: «Θέλουμε να εκφράσουμε τη μεγάλη μας απογοήτευση για τις αποφάσεις που έλαβαν οι ATP, WTA και ITF για την αφαίρεση βαθμών κατάταξης για το τουρνουά. Πιστεύουμε ότι αυτές οι αποφάσεις βλάπτουν όλους τους παίκτες που αγωνίζονται στο Tour».

Μετά από αυτή την εξέλιξη είναι πολύ πιθανό τα prize money στο ιστορικό Championships να μειωθούν ακόμα και κατά 50%.

Διαβάστε επίσης:

Στέφανος Τσιτσιπάς κατά Wimbledon: Διαφωνεί με τον αποκλεισμό των Ρώσων - «Δεν έκαναν κάτι λάθος»

Wimbledon: Ξέσπασε ο Ρούμπλεφ για τον αποκλεισμό: «Δεν έχει λογική, διάκριση εις βάρος των αθλητών»