ΣΠΟΡ

Australian Open: Ο Πάπας Φραγκίσκος έδωσε συγχαρητήρια στον Γιανίκ Σίνερ

Γιανίκ Σίνερ Australian Open
EPA/JAMES ROSS

Australian Open: Ο Γιανίκ Σίνερ κατέκτησε το πρώτο Grand Slam τίτλο της καριέρας του και δέχθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο.

Ο 23χρονος νίκησε με τρομερή ανατροπή τον Ντανίλ Μεντβέντεφ και πανηγύρισε το πρώτο τρόπαιο σε major τουρνουά.

Η χάρη του Σίνερ έφτασε μέχρι το Βατικανό, με τον Πάπα Φραγκίσκο να του δίνει συγχαρητήρια για τη σπουδαία επιτυχία του. Ο «Ποντίφικας» υποδέχθηκε αντιπροσωπεία από το Real Club de Tenis Barcelona, το οποίο συμπλήρωσε 125 χρόνια ζωής και στην ομιλία του, η οποία έγινε στα Ισπανικά αναφέρθηκε στον Σίνερ.

«Πρέπει να συγχαρούμε τους Ιταλούς γιατί κέρδισαν χθες στην Αυστραλία», τόνισε ο Πάπας, ο οποίος στη συνέχεια ανέφερε ότι «είναι επίσης δυνατό να αντλήσουμε μαθήματα ζωής από το τένις», υπογραμμίζοντας ότι ο αθλητισμός προσφέρει ευκαιρίες «για την ανάπτυξη κάθε ανθρώπου και της κοινωνίας».

Ο Πάπας τόνισε ότι στο τένις, ένα ατομικό άθλημα ή ένα άθλημα ζευγαριού και όχι ομαδικό, «φαίνεται ότι η πρόκληση μεταξύ των παικτών έχει να κάνει πάνω απ' όλα με την επιθυμία να επικρατήσουν του αντιπάλου. Στην πραγματικότητα, όπως ερμηνεύει η αγγλική καταγωγή του, είναι μια έκφραση ανοίγματος και διαλόγου με άλλους πολιτισμούς. Στο τένις, όπως και στη ζωή, δεν μπορούμε πάντα να κερδίζουμε, αλλά θα είναι μια πλούσια πρόκληση αν, παίζοντας ευγενικά και σύμφωνα με τους κανόνες, μάθουμε ότι δεν είναι αγώνας, αλλά διάλογος που συνεπάγεται προσπάθεια και μας επιτρέπει να βελτιωθούμε. Το να αντιλαμβανόμαστε λίγο τον αθλητισμό όχι μόνο ως μάχη αλλά και ως διάλογο. Υπάρχει ένας διάλογος που, στην περίπτωση του τένις, συχνά γίνεται καλλιτεχνικός».

Για τον «Ποντίφικα», αυτή είναι μια διδασκαλία για την οποία μπορεί κανείς να προβληματιστεί ευρύτερα, κοιτάζοντας μέσα του: «Στον αγωνιστικό χώρο, όπως και σε αυτόν της ύπαρξης, άλλοτε νιώθουμε μόνοι, άλλοτε υποστηριζόμενοι από εκείνους που παίζουν μαζί μας αυτό το παιχνίδι της ζωής. Αλλά, ακόμα και όταν παίζουμε "μόνοι μας", αισθανόμαστε πάντα την παρουσία του Κυρίου που μας διδάσκει τι σημαίνει σεβασμός, κατανόηση και ανάγκη για συνεχή επικοινωνία με τους άλλους».

Τέλος, ο Πάπας συνέστησε να λαμβάνεται υπόψη η ανθρώπινη και πνευματική ανάπτυξη πρώτα και κύρια σε όσους εργάζονται με παιδιά στον αθλητισμό, «που ονειρεύονται ένα αθλητικό μέλλον αριστείας», γιατί «ο αθλητισμός πρέπει να βοηθήσει σε αυτό» και υπογράμμισε ότι «οι ανάγκες προπόνησης δεν μπορεί να υπερισχύσει της ολοκληρωμένης ανάπτυξής τους». Εξ ου και η πρόσκληση για φροντίδα των μικρών παιδιών, εκείνων που «μπορούν να επωφεληθούν από τις αξίες του αθλητισμού σε πολύπλοκα κοινωνικά περιβάλλοντα».

Σχετικές ειδήσεις