ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κουτσούκος στο Newsbomb.gr για συντάξεις:Η «ακτινογραφία» των διαφορών μετά τον επανυπολογισμό τους

Κουτσούκος στο Newsbomb.gr για συντάξεις:Η «ακτινογραφία» των διαφορών μετά τον επανυπολογισμό τους
Pixabay

Πώς πρέπει να διαβάσουν και τι πρέπει να προσέξουν στα σημειώματα 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι - Τα πουλυαναμενόμενα ενημερωτικά σημειώματα με τις προσωπικές διαφορές θα δουν πρώτοι οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΑΕΕ και του πρώην ΕΤΑΑ που θα λάβουν τη σύνταξη του Οκτωβρίου, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου. 

Το ζήτημα της αποτύπωσης της προσωπικής διαφοράς μεταξύ «παλαιών» και «νέων» συντάξεων στα εκκαθαριστικά σημειώματα που αναμένονται πλέον εντός του τρέχοντος μηνός, πυροδοτεί εκ νέου το ενδιαφέρον όχι μόνο για το εύρος των διαφορών που θα αντικρίσουν οι συνταξιούχοι της χώρας, αλλά και για την αμφιλεγόμενη νομιμότητα-συνταγματικότητα του επανυπολογισμού, ο οποίος αποτελεί άλλωστε και αντικείμενο κρίσης της πολυαναμενόμενης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο κ. Γεώργιος Ι. Κουτσούκος δικηγόρος και Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε στο Newsbomb.gr για τα εκκαθαριστικά με το αποτέλεσμα του επαναυπολογισμού 1,7 εκατομμυρίων συντάξεων

«Στην περίπτωση της αρνητικής προσωπικής διαφοράς, ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν θετικό πρόσημο, δηλαδή το νέο επανυπολογισμένο ποσό, με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, προέκυψε μεγαλύτερο από το καταβλητέο τον Μάιο του 2016, οπότε προβλέπεται αύξηση σε πέντε δόσεις (έως το 2023)» ανέφερε ο κ. Κουτσούκος.

Αντίθετα «στην περίπτωση της θετικής προσωπικής διαφοράς, ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν αρνητικό πρόσημο, δηλαδή το νέο επανυπολογισμένο ποσό, με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, προέκυψε μικρότερο από το καταβλητέο τον Μάιο του 2016, οπότε και προβλέπεται διατήρηση της προσωπικής διαφοράς και «πάγωμα» της σύνταξης (τουλάχιστον έως 31/12/2019)» διευκρίνισε.

Μάλιστα στην περίπτωση αυτή, «το ποσό της θα συμψηφίζεται με τις γενικότερες αυξήσεις που προβλέπεται να δίνονται στις συντάξεις από το 2023 και μετά (με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή), έως ότου η προσωπική διαφορά εξαλειφθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούκος.

Αναφορικά με τα νέα ενημερωτικά σημειώματα ο κ. Κουστούκος διευκρίνισε «τα σημειώματα θα εμπεριέχουν τα τελικά ποσά ανταποδοτικής σύνταξης, εθνικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ». Αξίζει να σημειωθεί πως η ανταποδοτική και η εθνική σύνταξη, για τη μεγάλη πλειοψηφία τους, «θα είναι μικρότερες σε σχέση με την “παλαιά” τους σύνταξη» τόνισε ο εργατολόγος.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούκο αυτό «παρατηρείται κατεξοχήν σε περιπτώσεις συνταξιούχων που έχουν διανύσει αρκετά έτη ασφάλισης, τουλάχιστον από 30 έτη ασφάλισης και άνω». Μάλιστα όπως μας είπε ο δικηγόρος «οι διαφορές που ενδέχεται να εντοπιστούν, σε αυτές τις περιπτώσεις, αγγίζουν ακόμη και τα 250-300 Ευρώ (δεν αποκλείεται, βεβαίως, σε κάποιες περιπτώσεις, να δούμε και υπερβάσεις του ανωτέρω ορίου)».

Οι «χαμένοι» και οι «κερδισμένοι» του επαναλυπολογισμού

Ερωτηθείς για το ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων ο κ. Κουτσούκος ανάφερε «εκείνοι, οι οποίοι ιδίως πλήττονται, είναι οι ασφαλισμένοι με μεγάλη συγκομιδή ετών στον πρώην ΟΑΕΕ, αλλά και συνταξιούχοι του ΙΚΑ, με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλό συντάξιμο μισθό, δημόσιοι υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και υψηλό συντάξιμο μισθό, ενώ σημαντικές (θετικές) προσωπικές διαφορές αναμένεται να καταγραφούν και σε υψηλές συντάξεις γιατρών, δικηγόρων, πανεπιστημιακών, συνταξιούχων ΔΕΚΟ και τραπεζών».

Αντίθετα, σημαντική θετική προσωπική διαφορά σύμφωνα πάντα με τον εργατολόγο «αναμένεται να καταγραφεί κυρίως στις περιπτώσεις συνταξιούχων (σαφώς λιγότεροι σε αριθμό), οι οποίοι, κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου, κατέβαλαν υψηλές εισφορές, ακόμη και αν δεν έχουν διανύσει πολλά έτη ασφάλισης» επισήμανε. Και τούτο, διότι κατά τη διαδικασία του επανυπολογισμού των συντάξεων, με βάση το Ν. 4387/2016, «οι επιπλέον του μέσου όρου καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές, λειτουργούν προσαυξητικά ως προς την τελική απόδοση της συνταξιοδοτικής παροχής» συμπλήρωσε.

Επιπλέον, «αρκετά μικρές, αλλά θετικές, διαφορές μπορούν να σημειωθούν και σε περιπτώσεις χαμηλοσυνταξιούχων με 15-20 έτη ασφάλισης, λόγω των ικανοποιητικών (για τα ασφαλιστικά τους δεδομένα), συντελεστών αναπλήρωσης» επισήμανε ο κ. Κουστούκος.

Στα εκκαθαριστικά με το αποτέλεσμα του επαναυπολογισμού 1,7 εκατομμυρίων συντάξεων θα εμφανίζεται:

- Το παλαιό ποσό της σύνταξη, μεικτό και καθαρό μετά τις παρακρατήσεις
- Το νέο ποσό της σύνταξης όπως διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2019 μετά τον επαναυπολογισμό με βάση το νόμο Κατρούγκαλου (μεικτό και καθαρό) και
- Το ύψος των προσωπικών διαφορών που προκύπτουν (θετικές και αρνητικές προσωπικές διαφορές).

Τα εκκαθαριστικά του Φεβρουαρίου και των υπόλοιπων μηνών του 2019 θα αναρτηθούν αργότερα εντός του έτους.

Όπως διαβεβαίωσε την Κυριακή ο υφυπουργός εργασίας Νότης Μηταράκης οι συνταξιούχοι θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν «στην τσέπη» το ίδιο καταβαλλόμενο καθαρό ποσό και η δημοσιοποίηση των εκκαθαριστικών έχει μόνο χαρακτήρα ενημέρωσης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι αλλάζει στην πάγια ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία - Προς παράταση για τις 120 δόσεις

Επίδομα ενοικίου: Αύριο (25/9) θα πιστωθεί στους δικαιούχους